Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti

Důvody nedostatku řidičů dopravci vidí ve vysoké fluktuaci, lepších pracovních podmínkách v zahraničí či nízkém zájmu mladých lidí o tuto profesi. Řešením by mohla být změna legislativy.

Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti, foto Pavla Mudrochová, Lesensky.cz, shutterstock

Podle Institutu silniční dopravy ČESMAD každoročně končí až 8 000 řidičů, proti tomu nových je pouze 5 000. Nejčastějším požadavkem nových zaměstnanců jsou volné víkendy a možnost ovlivnit plánování cest.

„Potenciální mladé zaměstnance odrazuje náročnost práce, neustálý život na cestách a také velká odpovědnost za svěřený náklad,“ uvádí Ondřej Stöhr, jednatel společnosti Conti RSC, největšího českého dopravce v silo cisternové dopravě. „Řidič musí znát dopravní předpisy v různých zemích, včetně pravidel nařízených přestávek. Současně odpovídá za správnou nakládku a rozložení nákladu,“ vysvětluje Stöhr. I když podle něj řidičům pomáhají moderní technologie v podobě kontroly váhy nebo rychlosti, ti nejlepší získávají zkušenosti až letitou praxí.

Jedním z řešení nedostatku řidičů by mohlo být zjednodušení procesu zaměstnávání zahraničních pracovníků na řidičské pozice. Z výsledků výzkumu IRU vyplývá, že v Česku je pouhých 12 procent řidičů cizinců, kdežto v zemích Evropské unie se podíl pohybuje průměrně okolo 37 procent. Podle ministra dopravy Martina Kupky se na dlouhých lhůtách podepisuje nedostatečné personální pokrytí, včetně technického a finančního zabezpečení na zastupitelských úřadech. Na čas je náročná i bezpečnostní prověrka uchazečů.

Zdroj: tisková zpráva Nedostatek řidičů ohrožuje logistické společnosti, Pavla Mudrochová, Lesensky.cz

 
 
Reklama