Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vvirtuální prohlídky a 3D skenování bytů - aktuální situace realitního trhu

Oblíbeným způsobem se staly prohlídky bytů přes 3D naskenované fotografie. Fincentrum Reality eviduje zvýšený zájem o virtuální prohlídky nebo použití videohovorů přes mobilní telefon.

Prodej a koupě nemovitosti v době epidemie, ilustrační foto redakce

Situace je podobná, jako při první vlně na jaře

Realitní kanceláře spadly do zákonné výjimky, tedy jejich provozovny v tomto segmentu nejsou omezeny. „Pobočky s realitními makléři a konzultanty nezavíráme. Jsme připraveni nadále být tu pro klienty a vycházet jim maximálně vstříc. Snažíme se však v rámci prevence co nejvíce věcí vyřešit na dálku online formou,“ dodala Andrea Daňhelová z Fincentrum Reality. Fincentrum Reality si už při první vlně významně otestovalo distanční způsob prohlídek, tedy za využití mobilního telefonu s videokamerou.

Největší potíž je však s prohlídkami nemovitostí

Aktuálně na ně může pouze makléř, a to v rámci pracovních záležitostí. U zájemců je to komplikovanější. Prohlídky za účelem koupě či nájmu by však mohly spadnout do výjimky z volného pohybu, pokud se bude jednat o cestu nezbytně nutnou k obstarávání základních životních potřeb, v tomto případě bytových. Nicméně vyhodnocení nutnosti této potřeby a zároveň případné riziko z porušení je na zájemci.

Menší zájem o podnikatelské prostory určené pro gastronomii či ubytování. Významný pokles poptávky je též po kancelářských prostorech. „Spousta firem již bez problému funguje v módu home office. Je více než pravděpodobné, že v průměru třetina z celkových kancelářských prostor je aktuálně nevyužita. Zaměstnavatelé řeší, co s tím. Možná se některých kanceláří zbaví a v těch zbylých budou zaměstnance točit s těmi, co jsou na home office,“ dodala Daňhelová z Fincentrum Reality, které naopak očekává zvýšený zájem po rekreačních nemovitostech.

 
 
Reklama