Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Průzkum: Firmy hledající nové kanceláře stále preferují Prahu

Firmy, které hledají nové prostory pro podnikání, mají stále největší zájem o Prahu, z městských částí jsou přitom nejvyhledávanější Praha 4, 5 a 8.

Vyplývá to z průzkumu mezi developery kancelářských projektů, který uspořádala realitní poradenská společnost 108 Agency. Přetrvávající velký zájem firem o kanceláře v hlavním městě přiměl developery k intenzivnější výstavbě nových administrativních budov. Jen během letošního druhé čtvrtletí bylo v Praze dokončeno sedm kancelářských budov s celkovou výměrou 73.300 metrů čtverečních, což je nejlepší kvartální výsledek od konce roku 2008.

Stavební boom však podle průzkumu vede k poklesu nájmů, přibývání neobsazených kanceláří a menší zájem o starší budovy. "Pokračující nová výstavba administrativních budov vytváří tlak na výši cen nájemného, která se postupně snižuje. Za poslední tři roky, během nichž se u nás kancelářské projekty intenzivně staví, klesla cena pronájmů o deset procent, z toho za posledních 12 měsíců o sedm procent," prohlásil jednatel 108 Agency Jakub Holec s tím, že v současnosti se nájemné v prémiové kancelářské budově v centru Prahy může pohybovat i na úrovni 18 eur (496 korun) za metr čtvereční. "To před pěti lety při nízké nabídce těchto prostor nebylo možné," podotkl Holec.

Velký příliv nových kanceláří na trh mění situaci také u již existujících administrativních objektů. Majitele starších nemovitostí čekají významné investice do jejich prostor, aby ve velké konkurenci obstáli a udrželi si své nájemce. "Nové budovy jsou nejen modernější a dostupnější, ale také z hlediska provozu stále více efektivní. To jejich majitelům dovoluje držet konkurenceschopnou cenu a bude mít tudíž vliv i na starší kancelářské objekty. Z rostoucí konkurence na současném kancelářském trhu mohou pak těžit nájemci prostor, kteří si nyní dokážou vyjednat stále příznivější podmínky nájmu," uvedl Holec.

V Praze je aktuálně 2,96 milionu metrů čtverečních ploch kanceláří. Na konci letošního června mírně přibylo neobsazených kanceláří, celkem jich je v hlavním městě bez nájemce 14,6 procenta.

 
 
Reklama