Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Právní firmy obsazují nejlepší kanceláře a platí nejvyšší nájmy

Klade se důraz na šetrné a „zelené“ budovy a maximální komfort, moderní a zdravé prostředí. Studie LAW IN EUROPE poukazuje jak na cena nájmů, tak na obsazenost nemovitostí.

Velké právnické firmy se stěhují do komfortních nových kancelářských projektů, ale očekávají:
  • maximální komfort, moderní a zdravé prostředí,
  • kladou důraz na šetrné a „zelené“ budovy.
  • Pokračuje trend vyšších plateb – právnické společnosti zaplatí na nájmech nejvíce,
  • podobně se trh vyvíjí ve všech zemích regionu EMEA

Florentinum Praha © Petr Bohuslávek

„Tak, jak se ekonomická situace zlepšuje a dochází k oživení trhu, sledujeme rostoucí počet firem, které poptávají pronájem v nově vznikajících kancelářských projektech. V budovách, které jsou moderní, šetrné a které jim umožní zlepšit efektivitu nákladů při současném celkovém snížení potřebných podlahových ploch,“ říká Katarina Wojtusiak, Head of Office Agency, Tenant representation & GCS společnosti CBRE a nabízí i dva příklady z ČR:
„Příkladem jsou dvě největší právnické společnosti v České republice, které se přestěhovaly z historických budov do nově vybudovaných kanceláří. Havel & Holásek například nově sídlí ve Florentinu a White & Case se přestěhovali do nově vybudovaného obchodního a kancelářského centra Na Příkopě 14."

Studie LAW IN EUROPE, kterou publikovala společnost CBRE, byla provedena na evropských trzích a závěry a trendy, které přináší, platí prakticky mezinárodně. Tedy i v České republice.

  • Podle studie LAW IN EUROPE potvrzuje více než 50 % právnických společností vyšší platby – v průměru platí více o zhruba 10 % než je obvyklá tržní cena nájmů.
    Dále je zde citelný rozdíl mezi tím, co platí mezinárodní společnosti a společnosti, které jsou na daném trhu „domácími“. Ve Francii například mezinárodní společnosti zaplatí v průměru o 11 % více než společnosti „domácí“. Mezinárodní firmy si v Paříži potrpí na exkluzivní adresu, velmi kvalitní budovy a dostatek podlahové plochy (studie uvádí, že mezinárodní firmy mají zhruba o 25 % více podlahových ploch než domácí).
    Míra neobsazenosti se v řadě evropských zemí pohybuje poměrně vysoko - kolem 15 %. Ta ale zahrnuje i komerční nemovitosti nedobrých kvalit, nacházející se v okrajových lokalitách měst. O tyto nemovitosti není zájem ze strany mezinárodních firem prakticky žádný. Naopak podíl míry neobsazenosti, která by se skládala z vysoce kvalitních nemovitostí a prostor, je nyní minimální.

 
 
Reklama