Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Open BIM pro lepší spolupráci ve stavebnictví

Open BIM je univerzální přístup zefektivňující spolupráci při projektování, realizaci a provozu staveb, založený na otevřených standardech a pracovních postupech.

 Open BIM pro lepší spolupráci ve stavebnictví
Odborná rada pro BIM iniciovala spuštění lokalizovaných webových stránek, které by účastníkům v oboru stavebnictví přiblížily myšlenku tzv.Open BIMspolupráce. Za tímto účelem připravila Odborná rada pro BIM webové stránky www.OpenBIM.cz, které byly spuštěny u příležitosti konání výroční konference BIM DAY 2013.

Open BIMkoncept je univerzální přístup zefektivňující spolupráci při projektování, realizaci a provozu staveb, který je založený na otevřených standardech a pracovních postupech. Více o Open BIM v tiskové zprávě

Proč je Open BIM pro budoucnost stavebnictví důležité?

  • Open BIM podporuje transparentní, otevřený postup prací, který umožňuje jednotlivým stranám účastnit se projektu bez ohledu na to, jaké softwarové nástroje používají.
  • Open BIM vytváří společný jazyk pro široce využívané procesy a umožňuje firmám a státu realizovat projekty průhledným způsobem, srovnatelným ohodnocením služeb a zajištěnou kvalitou dat.
  • Open BIM poskytuje trvalá projektová data použitelná v průběhu celého procesu a tím eliminuje nutnost opakovaného zadávání a z toho plynoucích chyb.
  • Open BIM myšlenka nabízí všem dodavatelům softwaru možnost zapojit se a vzájemně soutěžit s řešeními nezávislými na použitém systému.
  • Open BIM podporuje online dodávky produktu s přesnějšími poptávkami ze strany uživatelů a dodává data přímo do BIM.

"Cílem aktivity Open BIM je pomoci koordinovat úsilí v oblasti podpory a zavádění pracovních toků prostřednictvím Open BIM. Uvítáme, když se dodavatelé AEC softwaru, činitelé v odvětví AEC - projektanti, stavební inženýři, stavební firmy - i AEC projekty zapojí a budou užívat logo Open BIM jako symbol úspěšné, hladké a efektivní spolupráce." zní z úst zástupců mezinárodní aliance buildingSMART, jejíž členové stáli u zrodu Open BIM myšlenky.

 
 
Reklama