Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Šetrné budovy jsou budoucností kanceláří a realit

V budoucnu by měly vznikat takové budovy, které jsou nejen úspornější, ale umožní také vyšší produktivitu práce, vytvoří zdravé a pohodlné prostředí.

V moderních prostorách kanceláří společnosti CBRE v Palladiu se konalo setkání na téma Je čas změnit myšlení o…,

Mezi panelisty se představili Bert Hesselink, Head of Office Agency & Workplace Consultancy CBRE, Marie Passburg, prezidentka společnosti Skanska Property a Jan Široký, Research Project Manager ENERGOCENTRUM PLUS. Na setkání se sešlo několik desítek zájemců z řad investorů, developerů i nájemníků, kteří řešili otázky investičních strategií v nemovitostech, využití a účelu kancelářských prostor a skutečných výhod udržitelnosti rozvoje.


Bert Hesselink, Head of Office Agency & Workplace Consultancy CBRE

Inovativní pracovní prostředí je trend, který nelze ignorovat a udržitelnost dávají majitelé budov, investoři a developeři na přední místa žebříčku priorit. Vyšší produktivitou práce a zdravým a pohodlným prostředím se intenzivně zabývá i společnost CBRE.
„Stále více firem se zajímá nejen o to, kolik zaplatí za pronájem kanceláří. Velmi dobře si uvědomují, jak velký a pozitivní efekt na produktivitu má kancelář nacházející se v dobré lokalitě, s inspirujícím prostředím, stimulací týmové spolupráce a ležící uprostřed bohaté občanské vybavenosti a služeb. Příjmy pak výrazně převyšují úspory, které by společnosti realizovali v odlehlých městských lokalitách s nižší kvalitou pracovního prostředí. A stále více a více mladých lidí se kromě výše platu dívá také na prostředí, ve kterém budou pracovat. Generace Y je v tomto směru velmi náročná, vnímají silně sociální odpovědnost i životní prostředí,“ vysvětlil Bert Hesselink.
Inovativní pracovní prostředí má podle Berta Hesselinka ještě větší vliv na udržitelnost, než se může na první pohled zdát. Pražský trh vykazuje zájem o inovativní pracovní prostředí již dnes – kvantitativní poptávka po kancelářských prostorech se snižuje, kvalitativní poptávka roste. Společnosti, jež se pro inovativní pracovní prostředí rozhodly, tyto své prostory využívají intenzivněji a míra jejich využití v konečné fázi roste. Díky tomu je využita i menší podlahová plocha a je tedy potřeba méně nábytku, topení, chlazení, atp. Stručně řečeno, je to udržitelné řešení. Bez ohledu na to, jak udržitelně je budova stavěna, pokud neumožňuje efektivní využití, většina její udržitelnosti je ztracena.

Marie Passburg, prezidentka společnosti Skanska Property

Marie Passburg nabídla pohled investora a vysvětlila novou politiku společnosti Skanska, která se zaměřuje na stavby pouze šetrných, certifikovaných budov. „Skanska používá tzv. Color Pallete – barevnou paletu - jako strategický model a komunikační nástroj pro šetrné budovy. Color Pallete byla nastavena k měření a charakteristiku budov od tzv. Vanilla k Deep Green a ukazuje cestu od současných obyčejných k budoucím moderním budovám.“

Jan Široký, Research Project Manager ENERGOCENTRUM PLUS

Jan Široký, se zaměřil na oblast zpracování energetických dat a na praktických modelech představil, jak lze s takovými daty v praxi dále pracovat. „Benefity takového měření nejsou jen v technické oblasti, kdy lze například rychle detekovat mechanické problémy, ale také v organizační rovině - například v nastavení KPI a především na úrovni strategické. Díky datovým znalostem můžete lépe navrhovat investice například do technického vybavení či řešit podporu pro rozhodnutí – například energetické výdaje z vlastních versus nájemních jednotek,“ vysvětlil Jan Široký.


 
 
Reklama