Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

APES: Projekty energetických úspor EPC jsou častější ve veřejné sféře

Projekty na snížení energetické náročnosti budov se zaručenou úsporou jsou rozšířenější ve veřejném sektoru než v soukromém. Podle APES je poměr využití služeb ve prospěch veřejného sektoru asi 4:1.

Důvodem je podle předsedy asociace Iva Slavotínka dlouhodobost těchto projektů a relativně stabilnější prostředí ve veřejné sféře. Ještě v devadesátých letech byl podle Slavotínka poměr využití úsporných projektů v obou sektorech zhruba vyrovnaný. Následující transformace ale přinesla nejistotu, která omezila nabídku a rozvoj v průmyslové sféře. "Protože to, co energetické služby se zárukou potřebují, je určitá stabilita," uvedl šéf asociace na dnešní konferenci Energetické služby se zárukou a dodal, že nabízené projekty mohou trvat osm až dvanáct let.

Podstatou úsporných služeb EPC je kromě zateplení budovy správné nastavení technologie, jako vytápění a větrání, a zvládnutí i takzvaného energetického managementu. Financování projektu na začátku zajistí dodavatel, který pak dostává pravidelné platby z uspořených prostředků. Poskytovatel služeb zároveň zákazníkům garantuje úsporu v dohodnuté výši.

Většímu rozšíření metody ve veřejném sektoru podle asociace brání přístup ministerstva financí, jež dosud neumožňovalo využití těchto služeb v organizačních složkách státu. Hlavní překážkou je především způsob financování, které z hlediska metodiky ESA zvyšuje dlouhodobé závazky státu a podle ministerstva tento postup představuje skryté úvěrování. "Bohužel je to nastaveno takto a není úplně jednoduché to změnit, protože to není jen v možnostech České republiky, ale i na úrovni Evropské unie," poznamenal k financování Slavotínek.

Rozvoj metody EPC na druhou stranu podporuje ministerstvo průmyslu a obchodu, které má úspory energie ve své kompetenci. Resort podporuje vznik potřebných dokumentů a také poskytuje finanční dotace na zpracování analýzy použití této metody ve vybraných objektech.

Metoda EPC se využívá v Česku od první poloviny 90. let. Do loňského roku se uskutečnilo přes 170 projektů, úsporná opatření se týkala zhruba tisícovky budov. Celkem se podařilo ušetřit 1,3 miliardy korun.

 
 
Reklama