Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Výroční Konference REHVA 2012

Aktuální data ukázala rozdíl mezi očekávanou a aktuální spotřebou energie na provoz budov. Nutný je sběr dynamických dat o spotřebě energie v budovách a větší důraz by měl být kladen na školení provozovatelů budov.

Výroční Konference REHVA 2012 se konala v Temešváru v Rumunsku. Diskuze se věnovaly využití energie a účinnosti budov, energeticky účinné modernizaci a kontrolám a zásadám politiky. Během konference se objevila některá společná témata a oblasti diskusí.

1. Dynamický dohled nad budovami

K tématu využití energie v budovách je nutné přiřadit požadavek na lepší dynamické sledování využití energie v budovách. Prezentované případy a aktuální data ukázaly, že často dochází k rozdílu mezi očekávanou spotřebou energie na provoz budovy – např. v souvislosti s energetickou modernizací – a aktuálním spotřebou energie na provoz budovy.
Jsou třeba lepší nástroje a procesy pro sběr dynamických dat o spotřebě energie v budovách. To by mělo být spojeno s podrobnými hlášeními, která se snaží vzít v úvahu všechny relevantní faktory, včetně např. životnosti budovy, místních obnovitelných zdrojů energie, svázané spotřeby energie atd. To by mohlo být “přeloženo” do dynamického podpisu nebo pasportu budovy pokrývajícího životní cyklus budovy. Vývoj metod pro organizaci technických dat pro více zúčastněných stran bylo hlavním rysem tohoto úkolu.

2. Monitorující a testovací nástroje pro kvantifikaci energetického výkonu systémů HVAC.

Projekt iSERV financovaný z programu IEE (Intelligent Energy Europe) byl prezentován jako možné řešení. iSERV je webová platforma pro sběr, ukládání a porovnávání méně než hodinových provozních dat.
Cílem projektu je shromáždit aktivní data ze systémů HVAC ve skutečných budovách po celé Evropě a poskytovat komplexní měsíční data pro uživatele systému. To bude také poskytovat údaje založené na srovnání výkonu energetického systému HVAC a dosažitelných úspor energie pro nejlepší praxi.


3. Nízká a téměř nulová energetická spotřeba (nZEB) budov

Evropské směrnice požadují, aby všechny nové budovy byly do roku 2021 stavbami s téměř nulovou energetickou spotřebou. Stále více a více budov v celé Evropě již splňuje definici nZEB a mnohé z nich mají typickou (simulovanou) spotřebu primární energie mezi 50 až 100 kWh/(m2 a).
Jedním ze vznesených argumentů bylo, že jde často o velmi složité stavby na provoz a údržbu a větší důraz by měl být kladen na školení provozovatelů budov. Navíc s tak nízkou spotřebou energie se faktory, jako je energie kancelářských přístrojů, mohou stát ústřední součástí energetické bilance budovy.

REHVA – Federace evropských společností v oblasti vytápění, větrání a klimatizace budov je nezávislá profesionální panevropské organizace, která zastupuje síť 110 000 techniků z 26 evropských zemí. Tato organizace byla založena v roce 1963 a spojuje evropské odborníky v oblasti služeb stavebního inženýrství. Věstník REHVA REHVA pracuje na zlepšení energetické účinnosti v budovách. Je vydáván dvouměsíčník zdarma obsahující zprávy, rozhovory, články a případové studie zaměřené na témata, jako jsou např. předpisy EU, ventilační a klimatizační systémy a budovy s téměř nulovou energetickou spotřebou atd. Věstník REHVA.

 
 
Reklama