Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Industrial Research Forum informuje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi za 2013

Celková plocha moderních skladových a výrobních hal třídy A k pronájmu v ČR v současnosti činí 4,45 milionu m2. Poptávka vzrostla zhruba o 5%. Neobsazenost stoupla v meziročním srovnání o 104 bazických bodů. Industrial Research Forum zaznamenal také výstavbu nových výrobních a skladovacích objektů do vlastnictví prostřednictvím developerů.



Industrial Research Forum si dovoluje zveřejnit konečné údaje o trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi v České republice za uplynulý rok 2013.


Nabídka skladů v ČR

Celková plocha moderních skladových a výrobních hal třídy A k pronájmu v České republice v současnosti činí 4,45 milionu m2. Přibližně 70 % celkové nabídky tvoří tři hlavní trhy: Praha a okolí, kde je 1,75 milionu m2 a dále Jihomoravský kraj (740 000 m2) a Plzeňský kraj (620 000 m2). K nejméně rozvinutým regionům z hlediska nabídky prostor určených k pronájmu patří Karlovarský, Jihočeský a Zlínský kraj.

Za čtvrté čtvrtletí 2013 bylo na trh nově dodáno cca 32 500 m2. Za celý rok 2013 se tak podle IRF celková nová nabídka skladových a výrobních ploch v České republice vyšplhala na 265 000 m2, což představuje největší objem od roku 2009.
Během roku 2013 se nejrychleji zvyšovala nabídka v regionu Praha a okolí a ve Středočeském kraji. Na celkové ploše nově dokončených prostor za uplynulý rok se tyto dva regiony podílely z 23 %, respektive 21 %. Co se týče spekulativní výstavby, ta nadále zůstává na minimu. Z celkového počtu nově dokončených prostor bylo v roce 2013 již 96 % předpronajato.

Realizovaná poptávka

Čtvrté čtvrtletí 2013 se z hlediska čisté realizované poptávky vyrovnalo třetímu čtvrtletí, ale značně jej překonalo z hlediska hrubé realizované poptávky. Hrubá realizovaná poptávka v ČR dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí 2013 včetně renegociací 398 500 m2, což znamená nárůst o 47 % oproti předchozímu kvartálu a 33% nárůst v meziročním srovnání.
Za celý rok 2013 bylo celkově v České republice pronajato 1 173 000 m2, což je o 29 % lepší výsledek, než byl dosažen v roce 2012. Zároveň tento výsledek představuje nejvyšší objem hrubé realizované poptávky v historii. Tohoto vysokého čísla bylo dosaženo především vysokým podílem renegociací, které se podílely na hrubé realizované poptávce ze 47 %.
Čistá realizovaná poptávka dosáhla ve čtvrtém čtvrtletí roku 2013 181 000 m2 a za celý rok představuje 622 000 m2. Ve srovnání s loňskem jde zhruba o 5% nárůst.

K největším sjednaným pronájmům čtvrtého čtvrtletí se řadí pronájmy společnosti DHL Supply Chain. Tato logsitická společnost si pronajala 20 900 m2 v Prologis Parku Prague D1 West a předpronajala 17 000 m2 v CTParku Mladá Boleslav. Mezi další významné nájmy patří předpronájem 14 000 m2 v Panattoni D5 Logistics parku pro dodavatele automobilových součástí a pronájem téměř 13 900 m2 společnosti Alimpex Food ve VGP parku Horní Počernice.
Ve čtvrtém čtvrtletí 2013 se na první místo v poptávce zařadily logistické společnosti, které se podílely na čisté realizované poptávce ze 48 %. Podíl výrobních společností pak činil 33 %. Za celý rok 2013 si však výrobní společnosti udržely pověst hlavního tahouna poptávky v ČR, když se na čisté realizované potávce podílely ze 44 %. Téměř 45 % z této hodnoty tvoří společnosti napojené na automobilový sektor.

Neobsazenost

Po prvních dvou čtvrtletích růstu míry neobsazenosti došlo ve třetím čtvrtletí k její stabilizaci a ve čtvrtém čtvrtletí míra neobsazenosti poklesla na 7,9 %, což představuje snížení o 60 bazických bodů oproti přechozímu čtvrtletí. V meziročním srovnání neobsazenost stoupla o 104 bazických bodů. V Praze a okolí míra neobsazenosti ve čtvrtém čtvrtletí poklesla na 9,0 %, v Jihomoravském kraji dosahuje 6,0 % a v Plzeňském kraji 4,8 %. Nejnižší míru neobsazenosti mají v současnosti v Libereckém (3,0 %) a v Královéhradeckém kraji a Zlínském kraji (0,0 %).

Nájemné

Nejvyšší dosahované nájemné průmyslových a logistických nemovitostí (tzv. prime headline) se v České republice pohybuje na úrovni 4,25 EUR/m2/měsíc.

Výstavba do vlastnictví

Industrial Research Forum zaznamenal také výstavbu nových výrobních a skladovacích objektů do vlastnictví prostřednictvím developerů.
V listopadu 2013 společnost Schenker otevřela novou halu v Business parku v Rudné (8 000 m2). Pro Penny Market se staví vlastní hala v Dobřanech (22 300 m2) s plánovaným dokončením ve druhém čtvrtletí roku 2014. Penny Market tak opustí dosavadní působiště ve VGP parku v Nýřanech. Developer Goodman v prosinci 2013 dostavěl halu pro společnost Ingersoll-Rand v Kolíně-Ovčárech (24 000 m2) a IL Development staví výrobní halu pro společnost Foxconn v Kutné Hoře (26 000 m2). Další hala do vlastnictví bude vystavěna v průmyslové zóně v Ostrově u Stříbra pro společnost Steelcase (26 000 m2).

Definice:

Celková výměra a nová nabídka:
Moderní skladové a výrobní prostory třídy A stavěné a vlastněné developerem nebo investorem za účelem pronájmu třetím stranám. Nezahrnuje nemovitosti vlastněné koncovým uživatelem. Nová nabídka zahrnuje výše zmíněné prostory dokončené v daném období.

Realizovaná poptávka:
Realizovaná poptávka je celková plocha před/pronajatá za určité období. K realizování poptávky dochází v momentě, kdy je podepsána smlouva o pronájmu nebo smlouva o budoucím pronájmu. Započítávany jsou pouze dlouhodobější pronájmy (delší než jeden rok). Hrubá realizovaná poptávka zahrnuje i renegociace a prodloužení smluv. Čistá realizovaná poptávka oproti tomu počítá nově uzavřené smlouvy a rozšíření stávajících prostor v rámci existujících smluv, podnájmy či předpronájmy.

Míra neobsazenosti:
Podíl fyzicky volných prostor v dokončených budovách z celkové výměry skladových a průmyslových prostor bez kancelářských vestavků a zázemí.

Nájemné v nejžádanějších projektech:
Nejvyšší standardní nájemné na otevřeném trhu, které lze předpokládat u běžné distribuční skladové jednotky nejvyšší kvality a standardu, v nejžádanější lokalitě v rámci trhu v době vyhotovení reportu (obvykle na konci každého čtvrtletí). Takové nájemné se udává na základě nejžádanějších jednotek větších než 3 000 m2 hrubé vnitřní pronajímatelné plochy, které mají světlou výšku minimálně 8 m a slouží distribučním či skladovacím účelům.

O Industrial Research Forum
Industrial Research Forum bylo založeno společnostmi CBRE, Colliers, DTZ a Jones Lang LaSalle s cílem poskytovat co možná nejúplnější, nejpřesnější a nejtransparentnější data o vývoji českého trhu se skladovými a výrobními nemovitostmi. Členové Industrial Research Fora sdílejí základní informace o vývoji trhu a věří, že založení Industrial Research Fora přispěje ke zlepšení transparentnosti trhu.

Pro další informace kontaktujte členy Industrial Research Fora:
CBRE: Petra Lávičková +420 221 711 085, Colliers:, Lenka Oleksiaková, +420 226 537 618,DTZ: Dita Kubánková +420 234 262 234, Jones Lang LaSalle: Lenka Bučilová, +420 602 257 994

COPYRIGHT © INDUSTRIAL RESEARCH FORUM 2014 Tato publikace je vlastnictvím Industrial Research Fora a nesmí být kopírována, reprodukována a dále šířena v jakékoliv podobě nebo jakýmikoliv prostředky a to jako část nebo celek bez uvedení Industrial Research Fora jako zdroje informace. Informace obsažené v této tiskové zprávě jsou indikativní a byly získány ze zdrojů považovaných za důvěryhodné. Industrial Research Forum na sebe neváže odpovědnost za škodu nebo ztrátu způsobenou jakoukoliv neúmyslnou nepřesností v této zprávě.

 
 
Reklama