Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Do ekologie šlo od vstupu ČR do EU z evropských fondů 165 mld.

Na projekty na zlepšení životního prostředí bylo od vstupu České republiky do Evropské unie proplaceno z evropských peněz zhruba 165 miliard korun.


© Fotolia.com

Dosud nejnáročnějším projektem bylo odstranění ekologických zátěží po těžbě ropy v prostoru Moravské Nové Vsi. Na dotaz ČTK to uvedlo ministerstvo životního prostředí (MŽP). Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004.

Na zmíněný projekt obdržel státní podnik Palivový kombinát Ústí z evropských fondů 1,32 miliardy korun. Díky sanačním pracím se zastavilo šíření kontaminace z nezlikvidovaných ropných sond k jímacímu území pitné vody, napsal úřad.

Více než třetina evropských peněz, zhruba 59,4 miliardy Kč, šlo na čištění odpadních vod, konkrétně stavbu nových a rekonstrukci starých čističek, výstavbu a rekonstrukce kanalizace. Například Sdružení obcí Mikroregionu Vsetínsko získalo z EU přibližně 846,9 milionu Kč. O 13 milionů více získalo Brno na odkanalizování a čištění odpadních vod.

Na modernizaci úpravny vody Želivka bylo vyčleněno 753,2 milionu korun. Cílem projektu je zlepšit kvalitu vyrobené pitné vody a snížit, případně odstranit obsah pesticidů a dalších nežádoucích látek v pitné vodě.

Od vstupu ČR do EU vzniká většina české legislativy týkající se životního prostředí převodem evropského práva, uvedl úřad. Týká se to například odpadových zákonů, které jsou nyní v připomínkovém řízení a počítají například s výrazným navyšováním poplatku za skládkování využitelného odpadu. Svazy, obce, asociace a firmy působící v recyklačním hospodářství minulý týden vyzvaly ministra Richarda Brabce (ANO) k diskusi o legislativě, která je podle signatářů dopisu komplikovaná, nepodporuje skutečnou recyklaci a omezuje tržní prostředí.

Česko podle MŽP splňuje většinu evropských požadavků ohledně odpadů. "Čeká nás ale hlavní práce na splnění podmínek zásadního EU balíčku zákonů cirkulární ekonomiky. Ten požaduje úplnou proměnu současného nakládání s odpady, zejména razantní konec ukládání komunálního odpadu na skládky," uvedl úřad.

ČR nesplňuje evropské imisní limity kvality ovzduší, ačkoli objem emisí znečišťujících látek dlouhodobě klesá, uvedlo dále MŽP. "Největší podíl na znečištění ovzduší má nadále lokální vytápění v domácnostech, v některých regionech průmysl a ve větších městech především doprava," doplnil úřad. Cílem je splnit evropské limity do roku 2020.

Evropská komise loni v květnu oznámila, že pošle k soudu šest zemí, které nesplnily požadované limity, například Německo či Francii. Eurokomisař pro životní prostředí Karmenu Vella v listopadu při návštěvě ČR uvedl, že Česko tehdy představilo plán, který splnění limitů může zajistit. Pokud by se tak nestalo, postupovala by komise stejně jako u zmíněných zemí, řekl tehdy.

 
 
Reklama