Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Karlovy Vary mohou získat z evropských dotací přes 1,28 miliardy korun

Dotace ale nemohou využít na podporu lázeňství a cestovního ruchu, které tvoří podstatnou část místní ekonomiky. Peníze ale mohou dát na řadu památek.

Dotace ne na lázeňství - v případě Karlových Varů zásadně omezující faktor.

"My jsme všechny projekty, které bychom měli připraveny na podporou lázeňství a cestovního ruchu, museli vypustit, protože obecně lázeňství a cestovní ruch jsou nepodporovatelné oblasti. Můžeme jen jednat s ministerstvy o vytvoření národního programu podpory cestovního ruchu," uvedl podle ČTK primátor Karlových Varů Petr Kulhánek.

    IPRÚ Karlových Varů má tři hlavní oblasti, kam by dotace měly jít:
  • na udržitelnou dopravu,
  • rozvoj ekonomického potenciálu
  • dostupné sociální služby.
  • Každá z nich má pak další podoblasti. Pod ekonomickou oblastí se mimo jiné skrývá i obnova a ochrana historického rázu města. Lze tedy přihlásit projekty, jako jsou opravy Císařských lázní, Goethovy vyhlídky, Mlýnské kolonády, divadla a dalších památek. Dotace totiž mohou jít jen na národní kulturní památky, památky ze seznamu UNESCO nebo kandidujících na zápis na seznam památek UNESCO.

Dotace pro Karlovy Vary i okolí

Dotace mohou do Karlovarska přijít v příštích šesti letech z Integrovaného plánu rozvoje území (IPRÚ). Ten se v Česku týká šesti městských aglomerací. Karlovarský plán se vztahuje nejen na krajské město, ale i dalších 26 obcí v okolí, na severu sahá po Ostrov nebo Nejdek, na jihu zahrnuje Loket.

 
 
Reklama