Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na podporu úspor energií má příští rok jít o 38 milionů Kč víc

Na podporu úspor energií v Česku má v příštím roce jít 80 milionů korun, což je o 38 milionů korun více než letos. Vyplývá to z materiálu MPO, který je nyní v připomínkovém řízení.

Navýšení v rámci programu Efekt by měly pokrýt výnosy z prodeje emisních povolenek. "Program byl připraven s rozpočtem 80 milionů korun, kdy 30 milionů korun bude hrazeno ze státního rozpočtu a 50 milionů korun z výnosů z prodeje emisních povolenek," uvádí v předkládací zprávě ministerstvo. Pro letošní rok bylo původně v programu 30 milionů korun, vláda v květnu objem navýšila na 42 milionů korun. I tehdy k tomu byly použity výnosy z povolenek.

V předkládaném návrhu na rok 2016 ministerstvo počítá mimo jiné s tím, že navýší peníze určené na rekonstrukce veřejného osvětlení. V programu na ně má být 40 milionů korun, o 17,5 milionu více než letos.

Program Efekt byl založen v roce 1998, tedy ještě před vstupem Česka do Evropské unie. Slouží k podpoře projektů menšího rozsahu a funguje jako doplněk pro operační programy a národní programy, jako je například Nová zelená úsporám.

Z programu lze také financovat vzdělávací akce v oblasti energetiky pro veřejnost. Podporované je bezplatné poradenství, vydávání publikací či pořádání seminářů.

 
 
Reklama