Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová linka na třídění odpadů ve Žďáru nad Sázavou

Modernizovanou halu na dotřiďování využitelných složek komunálního odpadu spustili ve Žďáru nad Sázavou. Nově bude na lince možné třídit papír a lepenku. Projekt získal podporu z OPŽP.

Zařízení je vybaveno speciálním perforátorem PET lahví a velkokapacitním lisem. Jedná se o jednu z největších linek v Kraji Vysočina, poslouží pro spádovou oblast s takřka 120 tisíci obyvateli.

„Díky novým úpravám jsme schopni výrazně navýšit kapacitu zařízení a tím zkvalitnit služby pro občany a firmy v naší svozové oblasti. Celkově budeme ročně schopni zpracovat takřka 8 tisíc tun plastu, skla, papíru a lepenky,“ popsal David Odvárka, jednatel společnosti ODAS ODPADY s.r.o., která linku provozuje.

Společnost v současné době sváží odpad z více než 100 obcí, v nichž žije bezmála 90 tisíc lidí. Linku budou využívat i partnerské organizace (TS Bystřice nad Pernštejnem, TS Nové Město na Moravě a Technická a lesní správa Chotěboř), které obhospodařují území s dalšími 30 tisíci obyvateli. Celková investice do modernizace linky dosáhla 22 milionů korun, projekt získal podporu z Operačního programu Životní prostředí ve výši 7,5 milionu.

 
 
Reklama