Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Obce trápí nedostatek bydlení pro seniory a pro mladé

Z úvěrů by obce rády financovaly především byty a společné prostory, 40 % respondentů uvažuje o tom, že by o úvěr požádalo.

Z výsledků ankety Státního fondu rozvoje bydlení vyplývá, že obce trápí nedostatek bydlení pro seniory (40 % případů), dále postrádají tzv. startovací byty pro mladé (38 %). Chybějící malometrážní byty považuje za velký problém 22 % oslovených obcí. O rekonstrukci stávajících objektů by uvažovalo v průměru 36 %. Tento trend je logicky vyšší, pokud se pohybujeme ve skupině větších obcí, které mají více než 5 000 obyvatel. Z této skupiny by dalo přednost rekonstrukci téměř 42 %.

„Obce, které potřebují bydlení pro seniory, by jej v 56 % rády zajistily výstavbou nebo přestavbou,“ doplňuje Eva Helclová.

V minulosti byly obce zvyklé čerpat především dotace, úvěry byly využívány jen v omezené míře. S tím souvisí i výše přijatelného úroku: obce v drtivé většině (71 %) považují za ideální jeho výši do 1 %. Podmínka de minimis není považována za významnou překážku, třicetiletou dobu splatnosti obce ve valné většině považují za optimální.

Pro SFRB je potěšující (zároveň zavazující) informace, že obce mají zájem o seminář či školení, na kterém by se podrobně seznámily s programovou nabídkou státní podpory.

SFRB nabízí obcím a městům pro řešení bytové potřeby Program Výstavby – Nájemní domy (pro výstavbu nových nájemních bytů, rekonstrukci nebytových či neobyvatelných budov), dále Program Panel 2013+ (pro rekonstrukce bytových domů všech typů) a v neposlední řadě Program JESSICA – projekt rozvoje znevýhodněných městských zón. Více informací najdete na www.sfrb.cz
 
 
Reklama