Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborné recenzované články

Bezpečnost budov / od 9.4.2018 do 12.11.2018


zpět na aktuální články

12.11.2018
Ing. Václav Vystrčil, Ing. Romana Friedrichová, Ph.D., Ing. Ondřej Suchý, Ph.D.

Recenzovaný V článku je prezentován průzkum bezpečnosti žebříku z pohledu hasičů, rozbor normy a navržení možných úprav normy, analytický rozbor složení žebříků pomocí optické emisní spektroskopie a rentgen fluorescenční spektroskopie a aktuální velkorozměrové zkoušky realizované v Technickém ústavu požární ochrany a cíle, kterých bychom chtěli řešením výzkumného projektu dosáhnout.

5.11.2018
Ing. Pavel Rybář, předseda stálé pracovní skupiny Požární prevence a zástupce České asociace pojišťoven ve Výboru evropských pojistitelů CEA

Recenzovaný Pěnová SHZ jsou obvykle určena pro hašení požárů hořlavých kapalin a plastů pěnou, která se aplikuje různým typem výstřikových koncovek nebo zařízení na povrch hořlavé kapaliny, exponované objekty nebo do chráněného prostoru.

29.10.2018
Ing. Stanislav Lichorobiec, Ph.D., Ing. Miroslav Mynarz, Ing. Petr Lepík, Ph.D.

Recenzovaný Stavební objekty, u kterých došlo k jejich vážnému poškození vlivem výbuchu výbušniny, plynu, nebo technologické havárie, ohrožují svým nestabilním stavem široké okolí objektu. Jejich poškození je obvykle tak závažné, že se neuvažuje o jejich opravě, nebo rekonstrukci a jediným možným řešením je pouze rychlá demolice. V těchto rizikových situacích může být havarijní stav objektu s výhodou řešen použitím speciálních kumulativních náloží s účinkem, který zajistí rychlou sanaci nestabilního stavu objektu bez ohrožení okolního prostředí, zejména v zastavěných oblastech měst.

15.10.2018
Ing. Milan Konárik, doc. Ing. Mikuláš Monoši, PhD.

Recenzovaný Článok rieši závažnú problematiku technického zabezpečenia zásahových zložiek pri závaloch a zásypoch. Niektoré udalosti počas zásahov hasičských jednotiek neustále preverujú ako sú pripravený poskytovať pomoc tým, ktorý nedodržujú stavebné postupy a hlavne bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci vo výkopoch. Ďalej v článku sa rieši analýza existujúcich riešení, návrh technického zabezpečenia a technologických postupov zásahových zložiek pri závaloch a zásypoch.

10.10.2018
Mgr. Ph.D. Martin Veselý, Ph.D., Ing. arch. Kristýna Stará

Recenzovaný V tomto článku navazujeme na teoretický příspěvek Jak mohou děti přispět k tvorbě příjemnějších a bezpečnějších měst? reflexí nedávno realizovaného projektu Bezpečnost veřejného prostoru na Jižním Městě očima dětí. Zamýšlíme se nad obecnějšími poznatky a zkušenostmi prakticky využitelnými i na jiných místech.

8.10.2018
Ing. Otto Dvořák, Ph.D., VŠB TUO FBI Ostrava, externí školitel

Recenzovaný Druhý díl tohoto článku stručně informuje o matematických modelech k předpovědi toxické vydatnosti plynných zplodin hoření materiálových výrobků, seznamuje s legislativou EU k požární bezpečnosti staveb a v závěru konstatuje nezbytnost pokračování ve výzkumu a vývoji dotčené problematiky.

1.10.2018
Ing. Otto Dvořák, Ph.D., VŠB TUO FBI Ostrava, externí školitel

Recenzovaný Dvoudílný článek informuje o nebezpečí požárů z hlediska toxicity jejich zplodin hoření v kouři. Zatím účelem uvádí vybraná data o požárech podle statistických údajů ČR a EU, seznamuje s existujícími normami ISO, IEC a EN ke zkoušení a hodnocení toxicity zplodin hoření materiálových výrobků laboratorními, bench-scape, large-scape testy, seznamuje s legislativou EU k požární bezpečnosti staveb a v závěru konstatuje nezbytnost pokračování ve výzkumu a vývoji dotčené problematiky.

Ilustrační foto, povodně 2002 Praha, foto D. Kopačková, redakce
10.9.2018
RNDr. Radek Čekal, Ph.D., Český hydrometeorologický ústav

Recenzovaný Srovnáme-li povodně z roku 1997 a 2002 z hlediska povodňové služby, pak mezi největší klady patří dobré fungování napojení Předpovědní a výstražné služby (PVS) ČHMÚ na systém krizového řízení a integrovaný záchranný systém v souladu se souborem nových krizových zákonů platných od počátku roku 2000.

6.8.2018
RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D., Český hydrometeorologický ústav

Recenzovaný Podíl obyvatel vystavených povodňovému riziku spíše mírně rostl. Ve srovnání se světem je však podíl obyvatel ohrožených povodněmi v ČR velmi malý. Do budoucna při nastavení správné politiky ochrany před povodněmi je bezpochyby možné dosáhnout ještě větší míry adaptace (resilience) vůči povodním.

9.7.2018
Ing. arch. Petr Hejtmánek, Ing. Hana Najmanová, Ing. Tomáš Váchal

Recenzovaný Článek popisuje velkorozměrovou požární zkoušku jednopodlažního nepodsklepeného slaměného objektu s jílovými omítkami – její průběh a výsledky. Jednou z motivací pro provedení zkoušky bylo experimentální ověření chování hořlavých konstrukcí s nehořlavou krycí vrstvou při požáru a vliv takovýchto konstrukcí na velikost odstupových vzdáleností.

2.7.2018
Michal Randa, redakce

Recenzovaný Z pohledu technika je zcela jistě základem funkčního poplachového/bezpečnostního systému kvalitně zpracovaná technická dokumentace. Způsob určení požadavků zadavatele je ale zcela zásadní pro následné naplnění představ zřizovatele a pro alokaci finančních prostředků.

18.6.2018
Ing. Pavel Rybář

Recenzovaný Pěnová SHZ jsou obvykle určena pro hašení požárů hořlavých kapalin a plastů pěnou, která se aplikuje různým typem výstřikových koncovek nebo zařízení na povrch hořlavé kapaliny, exponované objekty nebo do chráněného prostoru.

4.6.2018
kpt. Ing. Martin Podjukl, MV ČR-generální ředitelství HZS ČR

Recenzovaný Předpoklad, že za většinou požárů v českých školách stojí nevydařené dítko se zápalkou v ruce, se naštěstí v naší zemi nepotvrzuje. Přesto z dat evidovaných HZS ČR vyplývá jiná překvapivá skutečnost. Vedení škol si s potlačením požárů dokáže velice efektivně poradit. Více než třetina požárů je uhašena bez pomoci hasičů.

28.5.2018
Michal Randa, redakce

Recenzovaný Vzhledem k tomu, že ČSN nejsou právními předpisy, má způsob jejich zezávaznění svá specifika a směrem k laické veřejnosti může být v „zaběhnutém“ obchodním pojetí lehce zneužitelný. V oblasti poplachových systémů je to o to významnější, neboť se jedná o oblast podnikání zaměřenou na ochranu majetku a osob.

21.5.2018
Michal Randa, redakce

Recenzovaný Bezpečnost dětí je jedním z témat, o kterém se nedá psát a mluvit jinak než „unisono“ – tolik teorie. V reálném světě tržní ekonomiky to ale bývá obvykle jinak. Když se téma stane TÉMATEM a na obzoru se objeví státní dotace – potom platí nejen rčení klasika, že důsledek je příčinou, ale také, že z bezpečnosti je „only business“.

23.4.2018
Michal Randa, redakce

Recenzovaný Základním milníkem porevolučního rozvoje monitorování poplachů byl vývoj v oblasti telekomunikací a pozvolná liberalizace trhu. Změny po roce 1989 nicméně jen navazovaly na již probíhající globální trend, jehož počátek můžeme najít ve II. polovině 19. století, kdy se i na území Čech, Moravy a Slezska objevil pojem telekomunikace.

16.4.2018
kpt. Ing. Martin Podjukl, MV-generální ředitelství HZS ČR

Recenzovaný Počet požárů v ČR z dlouhodobého hlediska pomalu klesá. Ačkoli souhrnné množství požárů nejvíce ovlivňují události na volných prostranstvích, je na místě prozkoumat i vývoj v oblasti bydlení. Velmi optimistická data pak při bližším pohledu odhalují, že není všechno zlato, co se třpytí.

9.4.2018
Milan Markovič, Facility manager

Recenzovaný Článek vysvětluje některé základní pojmy a povinnosti z oblasti požární ochrany, které se vztahují k činnosti a charakteru společenství vlastníků jednotek (příp. bytových družstev) a zabezpečení plnění povinností na úseku požární ochrany.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama