Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Bezpečnost / od 26.2.2018 do 10.10.2018


zpět na aktuální články       1  2   

Příležitosti a hrozby městského plánování se zapojením dětí

10.10.2018 | Mgr. Ph.D. Martin Veselý, Ph.D., Ing. arch. Kristýna Stará
V tomto článku navazujeme na teoretický příspěvek Jak mohou děti přispět k tvorbě příjemnějších a bezpečnějších měst? reflexí nedávno realizovaného projektu Bezpečnost veřejného prostoru na Jižním Městě očima dětí. Zamýšlíme se nad obecnějšími poznatky a zkušenostmi prakticky využitelnými i na jiných místech.

Požární bezpečnost a toxicita zplodin hoření při požárech a jejich hašení – II. díl

8.10.2018 | Ing. Otto Dvořák, Ph.D., ČVUT Praha, pracoviště UCEEB
Druhý díl tohoto článku stručně informuje o matematických modelech k předpovědi toxické vydatnosti plynných zplodin hoření materiálových výrobků, seznamuje s legislativou EU k požární bezpečnosti staveb a v závěru konstatuje nezbytnost pokračování ve výzkumu a vývoji dotčené problematiky.

Požární bezpečnost a toxicita zplodin hoření při požárech a jejich hašení – I. díl

1.10.2018 | Ing. Otto Dvořák, Ph.D., ČVUT Praha, pracoviště UCEEB
Dvoudílný článek informuje o nebezpečí požárů z hlediska toxicity jejich zplodin hoření v kouři. Zatím účelem uvádí vybraná data o požárech podle statistických údajů ČR a EU, seznamuje s existujícími normami ISO, IEC a EN ke zkoušení a hodnocení toxicity zplodin hoření materiálových výrobků laboratorními, bench-scape, large-scape testy, seznamuje s legislativou EU k požární bezpečnosti staveb a v závěru konstatuje nezbytnost pokračování ve výzkumu a vývoji dotčené problematiky.
Ilustrační foto, povodně 2002 Praha, foto D. Kopačková, redakce

Hlásná a předpovědní povodňová služba při povodních v roce 1997 a 2002 a její vývoj

10.9.2018 | RNDr. Radek Čekal, Ph.D., Český hydrometeorologický ústav
Srovnáme-li povodně z roku 1997 a 2002 z hlediska povodňové služby, pak mezi největší klady patří dobré fungování napojení Předpovědní a výstražné služby (PVS) ČHMÚ na systém krizového řízení a integrovaný záchranný systém v souladu se souborem nových krizových zákonů platných od počátku roku 2000.

Povodně a změny povodňového rizika v kontextu historie a možné budoucnosti

6.8.2018 | RNDr. Jan Daňhelka, Ph.D., Český hydrometeorologický ústav
Podíl obyvatel vystavených povodňovému riziku spíše mírně rostl. Ve srovnání se světem je však podíl obyvatel ohrožených povodněmi v ČR velmi malý. Do budoucna při nastavení správné politiky ochrany před povodněmi je bezpochyby možné dosáhnout ještě větší míry adaptace (resilience) vůči povodním.

Požární zkouška slaměného domu s jílovými omítkami

9.7.2018 | Ing. arch. Petr Hejtmánek, Ing. Hana Najmanová, Katedra konstrukcí pozemních staveb, Fakulta stavební ČVUT v Praze, Ing. Tomáš Váchal, ČVUT v Praze, Fakulta stavební
Článek popisuje velkorozměrovou požární zkoušku jednopodlažního nepodsklepeného slaměného objektu s jílovými omítkami – její průběh a výsledky. Jednou z motivací pro provedení zkoušky bylo experimentální ověření chování hořlavých konstrukcí s nehořlavou krycí vrstvou při požáru a vliv takovýchto konstrukcí na velikost odstupových vzdáleností.

(ne)Bezpečí a školy 3. – Hledání dostatečné úrovně zabezpečení

2.7.2018 | Michal Randa, redakce
Z pohledu technika je zcela jistě základem funkčního poplachového/bezpečnostního systému kvalitně zpracovaná technická dokumentace. Způsob určení požadavků zadavatele je ale zcela zásadní pro následné naplnění představ zřizovatele a pro alokaci finančních prostředků.

Práva subjektu údajů podle GDPR – hrozba pro provozovatele kamerových systémů III. – Právo na přenositelnost

25.6.2018 | JUDr. Alena Kučerová
V předcházejícím publikovaném výkladu jsme se věnovali prvnímu z nových obecných oprávnění subjektu údajů – právu na výmaz. Nyní obracíme pozornost k druhému z těchto práv, které subjektům údajů přináší GDPR – právu na přenositelnost.

Pěnová stabilní hasicí zařízení

18.6.2018 | Ing. Pavel Rybář
Pěnová SHZ jsou obvykle určena pro hašení požárů hořlavých kapalin a plastů pěnou, která se aplikuje různým typem výstřikových koncovek nebo zařízení na povrch hořlavé kapaliny, exponované objekty nebo do chráněného prostoru.

Práva subjektu údajů podle GDPR – hrozba pro provozovatele kamerových systémů II. – Právo na výmaz

11.6.2018 | JUDr. Alena Kučerová
V prvním dílu jsme se věnovali tomu, jak GDPR posiluje a rozšiřuje právo subjektu údajů na přístup ke shromážděným osobním údajům. Nyní obracíme pozornost k prvnímu z nových práv, které subjektům údajů přináší GDPR – právu na výmaz neboli právu být zapomenut.

(Ne)dramatické požáry v českých školách

4.6.2018 | kpt. Ing. Martin Podjukl, MV ČR-generální ředitelství HZS ČR
Předpoklad, že za většinou požárů v českých školách stojí nevydařené dítko se zápalkou v ruce, se naštěstí v naší zemi nepotvrzuje. Přesto z dat evidovaných HZS ČR vyplývá jiná překvapivá skutečnost. Vedení škol si s potlačením požárů dokáže velice efektivně poradit. Více než třetina požárů je uhašena bez pomoci hasičů.

(ne)Bezpečí a školy 2. – česká specifika

28.5.2018 | Michal Randa, redakce
Vzhledem k tomu, že ČSN nejsou právními předpisy, má způsob jejich zezávaznění svá specifika a směrem k laické veřejnosti může být v „zaběhnutém“ obchodním pojetí lehce zneužitelný. V oblasti poplachových systémů je to o to významnější, neboť se jedná o oblast podnikání zaměřenou na ochranu majetku a osob.

(ne)Bezpečí a školy 1. – Problematika měkkých cílů

21.5.2018 | Michal Randa, redakce
Bezpečnost dětí je jedním z témat, o kterém se nedá psát a mluvit jinak než „unisono“ – tolik teorie. V reálném světě tržní ekonomiky to ale bývá obvykle jinak. Když se téma stane TÉMATEM a na obzoru se objeví státní dotace – potom platí nejen rčení klasika, že důsledek je příčinou, ale také, že z bezpečnosti je „only business“.

Data a střípky z historie monitorování poplachů – 2. část „období do roku 1939“

23.4.2018 | Michal Randa, redakce
Základním milníkem porevolučního rozvoje monitorování poplachů byl vývoj v oblasti telekomunikací a pozvolná liberalizace trhu. Změny po roce 1989 nicméně jen navazovaly na již probíhající globální trend, jehož počátek můžeme najít ve II. polovině 19. století, kdy se i na území Čech, Moravy a Slezska objevil pojem telekomunikace.

Požáry v bytových a rodinných domech

16.4.2018 | kpt. Ing. Martin Podjukl, MV-generální ředitelství HZS ČR
Počet požárů v ČR z dlouhodobého hlediska pomalu klesá. Ačkoli souhrnné množství požárů nejvíce ovlivňují události na volných prostranstvích, je na místě prozkoumat i vývoj v oblasti bydlení. Velmi optimistická data pak při bližším pohledu odhalují, že není všechno zlato, co se třpytí.

Zajištění požární bezpečnosti bytových domů

9.4.2018 | Milan Markovič, Facility manager
Článek vysvětluje některé základní pojmy a povinnosti z oblasti požární ochrany, které se vztahují k činnosti a charakteru společenství vlastníků jednotek (příp. bytových družstev) a zabezpečení plnění povinností na úseku požární ochrany.

Požární ochrana norských a polských dřevěných památkově chráněných staveb

19.3.2018 | Eva Polatová, Národní památkový ústav
V tomto článku se zaměřím na požární ochranu dřevěných kostelů i ostatních dřevěných staveb památkově chráněných v Norsku a Polsku. Představím několik z nich.

Normy jako základní kámen smluvního vztahu – 1. část „Normy“

12.3.2018 | Michal Randa, redakce
S dodávkou poplachového systému, jako technického zařízení, už od prvotní myšlenky na jeho realizaci až do ukončení provozu případnou demontáží, nedílně souvisí psaná i nepsaná pravidla. Nejasnosti a otázky, které takovéto případy doprovázejí, si pokusíme vysvětlit – jak jinak než s využitím norem. A že nejsou povinně závazné? To je mylný názor založený na neznalosti principu tzv. „smluvního vztahu“.

Povodně a jejich souvislost s požárním zabezpečením měst a obcí

5.3.2018 | doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D., VŠB TU Ostrava, Fakulta bezpečnostního inženýrství
Následující příspěvek naznačuje, jakými způsoby a prostředky lze primární a sekundární hrozby nedostatku vody k hašení požárů eliminovat na přijatelnou úroveň a současně snížit riziko kontaminace povrchových vod vodami použitými při požárním zásahu.

Význam normalizace pro požární bezpečnost

26.2.2018 | Ing. Otto Dvořák, Ph.D., ČVUT Praha, pracoviště UCEEB
Článek stručně informuje o mezinárodní normalizaci ISO, IEC, CEN a CENELEC v oblasti požární bezpečnosti, dále o působnosti ÚNMZ. Zdůrazňuje jejich význam včetně důležitosti požárních testů a potřeby uvádění nejistot jejich kvantitativních i kvalitativních výsledků.
zpět na aktuální články       1  2   

Témata 2018

technická podpora výrobců

Partneři - Bezpečnost

 
 

14.11.2018 konference TZB-info o bytových domech

Připravujete rekonstrukci bytového domu, děláte PENB nebo audit? Jak na úspory za energie a zhodnocení domu? Unikátní publikace pro účastníky. Těšíme se na vás v Praze.

Program a přihláška