Nejnavštěvovanější odborný portál pro stavebnictví a technická zařízení budov

Odborné recenzované články

Bezpečnost budov / od 12.11.2018 do 5.8.2019


zpět na aktuální články

5.8.2019
Ing. Jitka VÁVROVÁ, Policejní akademie České republiky v Praze; Fakulta bezpečnostního managementu, katedra managementu a informatiky

Povodně v roce 1997 a 2002 zapříčinily značné škody, ale současně byly zdrojem nových poznatků o funkčnosti krizových plánů a připravenosti obyvatelstva. Autorka ve svém textu věnuje pozornost podzemní vodě, která v souvislosti s povodněmi ovlivňuje rozsah škod a potenciálních škod.

22.7.2019
doc. Ing. Petr Kuklík, CSc., Ing. Anna Kuklíková, Ph.D., Ing. arch. Bc. Anna Gregorová, ČVUT v Praze, Fakulta stavební

Zápalnost a hořlavost dřeva stále limituje jeho použití jako stavebního materiálu různými omezeními. Málokdo si uvědomuje, že dřevo je sice zápalné a hořlavé, ale má na druhou stranu velmi dobrou požární odolnost.

21.5.2019
Ing. Pavel Rybář, předseda stálé pracovní skupiny Požární prevence a zástupce České asociace pojišťoven ve Výboru evropských pojistitelů CEA

Článek uvádí charakteristiku jednotlivých druhů stabilních hasicích zařízení a dokladuje, proč se v ochraně nevýrobních objektů před požárem považuje sprinklerová ochrana za dominantní.

16.5.2019
kpt. Ing. Filip Nos, MV-generální ředitelství HZS ČR

Článek je zaměřen na problematiku evidence a využití databáze osob usmrcených při požárech, ke kterým došlo v letech 2016–2017. Ukazuje se, že tento výstup je jednoduchý pouze na první pohled. Opak je pravdou. Je předmětem diskusí jak v rámci HZS ČR, tak i v odborných kruzích v zahraničí. Diskutabilní je především samotná evidence tohoto výstupu a jeho následné využití v nejrůznějších oblastech.

Bezpečnostní systém. Provozovatel velínu. Bezpečnostní video dohled s pozorovatelem a monitorem obrazovky. Zdroj: Adobe Stock images
13.5.2019
Ing. Miroslav Urban, Michal Randa, redakce

Pocit bezpečí ovlivňuje náš každodenní život, patří mezi základní lidské potřeby a má vliv na kvalitu života. Bezpečnost je zdánlivě srozumitelný a jednoduchý obor. Je ale otázkou, jak rozeznat nabízenou kvalitu od podvodného předstírání?

30.4.2019
kpt., Ing. Stanislav Kopecký, pplk., Mgr. Jakub Škoda, Ministerstvo vnitra, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, kpt.,Ing. Jaroslav Řepík, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Současný trend výzkumu se ubírá dynamikou požáru komplexních prostor – tedy dynamikou požáru v rámci více místností, například domu či bytu o více místnostech. Je postaven na výsledcích získaných z dynamiky požáru jedné místnosti, ale při plánování testů a vyhodnocování závěrů je třeba uvažovat mnohem více proměnných nežli u požárů jednoduché místnosti. Přinášíme několik ucelených výstupů, které jistě budu užitečné pro praxi.

22.4.2019
kpt., Ing. Stanislav Kopecký, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, pplk., Mgr. Jakub Škoda, Ministerstvo vnitra, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, plk. Ing. Zdeněk Hošek, Ph.D., Ministerstvo vnitra - generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Určení polohy kriminalistického ohniska je významnou a nedílnou součástí procesu zjišťování příčin požáru. Každá nová informace, zkušenost, výzkum či metoda představuje posun v této komplikované oblasti a vyšetřovatelům může přinést zvýšení jistoty při interpretaci závěrů jejich práce. Znalosti v oblasti požární dynamiky mohou vyšetřovateli požárů přinést lepší pochopení účinků požáru a pomoci při vyhodnocování stop požáru v zasažené místnosti či místnostech budov.

15.4.2019
kpt., Ing. Stanislav Kopecký, kpt.,Ing. Jaroslav Řepík, Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje, pplk., Mgr. Jakub Škoda, Ministerstvo vnitra, generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR

Požáry v uzavřeném prostoru patří k nejčastějším a také k nejnebezpečnějším, je jim proto z hlediska požární taktiky věnována mimořádná pozornost. V České republice vzniklo dokonce několik zařízení, které podmínky požáru v uzavřených prostorách simulují („flashover kontejnery“)  a hasiči tak mají možnost se na případné nebezpečí prakticky připravit. Položili jsme si však otázku, zda může být tento typ požárů specifický i z hlediska vyšetřování příčin vzniku požárů.

12.2.2019
Michal Randa, redakce

Nejste si jisti „bezpečností“ svého telefonu? Znejistěli jste po prosincové zprávě BIS? Spojte se se svým operátorem – to vás (po konzultaci) uklidní. A co váš domácí/firemní kamerový systém, jeho bezpečný provoz vás netrápí? Spojte se se svým elektrikářem, který vám ho namontoval a zprovoznil nebo se svým známým z golfu, který vám ho prodal. Tak schválně, jestli vás jejich reakce uklidní!
Je v rámci globálního IT trhu možné rozlišovat mezi malým a velkým? A pokud ano, jak je na tom ale prostý občan nebo podnikatel – oba jako koncoví uživatelé – laici?

12.2.2019
kpt. Ing. Filip Nos, MV-generální ředitelství HZS ČR

Baterie se využívají stále častěji a s tím i přímo úměrně roste počet nehod, které s bateriemi souvisí. Závažnost těchto problémů a jejich příčiny jsou předmětem tohoto článku.

19.12.2018
Ing. Filip Zeman, Ing. Kamila Cábová, Ph.D., prof. Ing. František Wald, CSc., Katedra ocelových a dřevěných konstrukcí, Fakulta stavební ČVUT v Praze

Článek popisuje virtuální pec pro zkoušení požární odolnosti konstrukcí. Jedná se o numerický model stropní pece vytvořený v programu FDS (Fire Dynamics Simulator), který je založen na metodě CFD (Computational Fluid Dynamics). Přesnost numerického modelu je validována pomocí několika požárních zkoušek provedených ve vodorovné peci v požární laboratoři PAVUS, a.s. Výsledky v podobě teploty plynu uvnitř pece vykazují dobrou shodu s experimenty, a to i v případě přítomnosti hořlavého zkušebního vzorku. Využití numerického modelování na základě analýzy dynamiky plynů se proto ukázalo jako vhodná metoda pro modelování zkoušek požární odolnosti.

17.12.2018
Ing. arch. Petr Hejtmánek, Ing. Eva Šopíková, Ph.D., Fakulta stavební ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB, Ing. Marek Lokvenc, Bc. Petra Zámorská, Fakulta stavební ČVUT v Praze

Článek popisuje experiment, jehož cílem bylo simulovat reálný požár kočárku v uzavřeném prostoru a kvantifikovat nebezpečí v průběhu jeho hoření měřením průběhu teplot, hustot toku tepla, koncentrací CO, CO2 a úbytku kyslíku, rychlostí vývinu tepla a optické hustoty kouře v definovaných pozicích. Výsledky měřených veličin objektivizovaly a potvrdily reálné nebezpečí vzniku a rozšíření požáru od hořícího kočárku a zároveň sloužily k validaci jeho počítačového modelu. Cílem je stanovit podmínky pro případné únikové cesty bez nutnosti provádět další požární zkoušky přímo na místě.

14.12.2018
Ing. Stanislav Cáb, Ing. Martina Šeděnková, Vědecko-výzkumný uhelný ústav Ostrava (VVUÚ)

Článek popisuje mechanismy vzniku skládkového plynu, včetně rozboru vlastností a problematiky možné kumulace plynu. Zmiňuje také základní požadavky pro snížení rizika výbuchu skládkového plynu uvedené v ČSN 83 8034 a zavedení organizačních opatření, mezi které patří například systém povolování prací v prostorech s nebezpečím výbuchu, pravidelné školení zaměstnanců a vybavení vhodnými ochrannými pracovními prostředky.

3.12.2018
Ing. Kateřina Kašová, Ing. Marek Pokorný, Ph.D., Katedra konstrukcí pozemních staveb, Fakulta stavební ČVUT v Praze, pracoviště UCEEB

Článek je zaměřen na hodnocení požární uzavřenosti obvodových stěn a je rozdělen na dvě části – současný stav poznání a experimentální část. Současný stav poznání shrnuje metody pro hodnocení požární uzavřenosti obvodových stěn – výpočetní metody (hustoty tepelného toku, množství uvolněného tepla, matematické modelování) a požární zkoušky (kónická kalorimetrie, zkouška třídy reakce na oheň fasád a zkouška požární odolnosti). Experimentální část navazuje na současný stav poznání a je rozdělena na dva experimenty – zkouška v kónickém kalorimetru a alternativní zkouška požární odolnosti.

27.11.2018
Ing. Pavel Rybář, předseda stálé pracovní skupiny Požární prevence a zástupce České asociace pojišťoven ve Výboru evropských pojistitelů CEA

Pěnová SHZ jsou obvykle určena pro hašení požárů hořlavých kapalin a plastů pěnou, která se aplikuje různým typem výstřikových koncovek nebo zařízení na povrch hořlavé kapaliny, exponované objekty nebo do chráněného prostoru.

22.11.2018
Bc. Jan Karl, Ing. Libor Ševčík, Ing. Ondřej Suchý, Ph.D., MV GŘ HZS ČR Technický ústav PO Praha

Jednou důležitou vlastností hořlavých plynů nebo par hořlavých kapalin je schopnost přenesení hoření přes bezpečnostní spáru. Tato maximální experimentální spára, která je experimentálně stanovena, se používá jako bezpečnostní prvek při transportu, uskladňování a obecně zacházení s hořlavými látkami.

12.11.2018
Ing. Václav Vystrčil, Ing. Romana Friedrichová, Ph.D., Ing. Ondřej Suchý, Ph.D., MV-GŘ HZS ČR, Technický ústav požární ochrany Praha

V článku je prezentován průzkum bezpečnosti žebříku z pohledu hasičů, rozbor normy a navržení možných úprav normy, analytický rozbor složení žebříků pomocí optické emisní spektroskopie a rentgen fluorescenční spektroskopie a aktuální velkorozměrové zkoušky realizované v Technickém ústavu požární ochrany a cíle, kterých bychom chtěli řešením výzkumného projektu dosáhnout.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama