Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nedostatek pracovních sil byl jedním z témat na Exportním fóru

Řešením nedostatku pracovníků by podle Asociace exportérů byli cizinci. Největší potenciál vidí u Ukrajiny a Vietnamu. Vývozci také spočítali, kolik utržili díky oslabené koruně: 608 miliard Kč.

Vývoz zboží z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst o zhruba tři procenta a přesáhnout čtyři biliony korun po loňských 3,89 bilionu. Byl by to nový rekord ve vývozu zboží z ČR. Bilance zahraničního obchodu by měla být opět kladná a dosáhnout plusu přes 170 miliard korun po 149 miliardách loni.

  • Podnikům ulehčuje nízká cena ropy a také ČNB udržovaný kurz koruny na stabilní úrovni.
  • Ministr průmyslu považuje za rizikový zvyšující se podíl exportu do zemí EU.
  • Zhruba 90 % firem sdružených v Asociaci exportérů pociťuje nedostatek pracovních sil. Podle ankety zveřejněné na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku firmám nyní chybí kolem 160.000 pracovníků, přičemž přes 90 % pozic připadá na místa ve výrobních podnicích.
    • Řešením nedostatku pracovníků by podle Asociace exportérů měl být příchod lidí z ciziny. Největší potenciál vidí u Ukrajiny a Vietnamu. Přes 80 % firem v anketě asociace uvedlo, že by cizince zaměstnalo.
    • problém vidí asociace i ve školství. Za posledních 10 let přibylo 180.000 studentů humanitních oborů ale jen 3000 studentů technických škol. Z toho je však významná část studentů ze zahraničí, kteří postupně odcházejí.

Pozn.: ČNB intervencemi udržuje od listopadu 2013 kurz nad 27 korunami za euro. Pokud by neintervenovala a kurz by se stále držel na tehdejších 25,7 koruny za euro, přišli by čeští exportéři o 610 mld.Kč. Ze stejného důvodu stát získal 12 mld. na dani z příjmu PO.

 
 
Reklama