Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

VŠ nevyčerpaly ani polovinu peněz určených na rekonstrukce

Na rekonstrukce a modernizace vysokých škol stát připravil téměř 14 miliard korun, školy ale v letech 2011 až 2016 nevyčerpaly ani polovinu. NKÚ kritizuje např. to, že MŠMT nekontroluje, zda peníze na rekonstrukci pomohly k očekávaným úsporám energie.

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na rozvoj a obnovu materiálně technické základny veřejných vysokých škol v letech 2011 až 2016. Rozvoj a obnova jsou financovány z příslušného programu, jehož pomocí MŠMT rozděluje peníze na výstavbu, rekonstrukce či modernizace infrastruktury vysokých škol. Kontroloři prověřili, jakým způsobem MŠMT jakožto správce programu peníze rozdělovalo či jak vybrané vysoké školy postupovaly při obnově infrastruktury. NKÚ ke kontrole vybral vzorek šesti investičních akcí čtyř univerzit, a to s náklady, které v průběhu kontroly přesáhly 1,8 miliardy korun.

V roce 2016, kdy měl být podle původního plánu program ukončen a všechny peníze rozděleny, bylo vyčerpáno jen přes 5,5 miliardy korun. Na pomalé čerpání peněz MŠMT reagovalo tím, že posunulo termín dokončení programu na rok 2019.

Došlo k očekávaným úsporám energie?

"Přestože se rozdělování peněz v rámci programu protáhlo prozatím na období devíti let, MŠMT nemá přehled o tom, jestli a jak peníze poskytnuté na obnovu a rozvoj vysokoškolské infrastruktury pomohly dosáhnout stanovených cílů – například jestli pomocí rekonstrukcí a výstaveb získaly školy vhodnější výukové zázemí, jestli dochází k očekávaným úsporám energie nebo zda se zkvalitnila výuka rozvojem a zaváděním IT technologií", uvádí NKÚ.
"MŠMT toto průběžně nehodnotilo, devítiletý program hodlá vyhodnotit až po jeho ukončení v roce 2019.
Hrozí však, že půjde jen o formální záležitost, protože k takovému vyhodnocení chybí odpovídající kritéria. Ministerstvo stanovilo jen technická kritéria, která vypovídají například o tom, jak velká plocha se má obestavět, zrekonstruovat nebo zateplit"
, uvádí dále NKÚ.

MŠMT se neztotožňuje se zjištěními NKÚ v oblasti investic do veřejných vysokých škol

Stávající program je časově ohraničen závěrem rokem 2019, uvádí web MŠMT a dále upozorňuje, že kontrolní akce NKÚ proběhla tedy v jeho průběhu a čerpání odpovídá stavu realizace akcí.
MŠMT několikrát intenzivně jednalo s veřejnými vysokými školami v tom smyslu, že akce musí být dokončeny do konce roku 2019. Do budoucna MŠMT učiní takové kroky, aby obdobná situace nenastala. Pro zařazení do programu bude rozhodující stupeň připravenosti akce. V programu budou nastaveny milníky k případnému přehodnocení investičního plánu. Pokud projekty nebudou dostatečně připraveny k realizaci, budou z programu vyřazeny.

Ačkoliv MŠMT není nadřízeným orgánem veřejných vysokých škol, má nyní kompletní přehled o technickém stavu jejich budov. Proto MŠMT vytvoří jmenovitý seznam investičních plánů, na základě kterého bude řídit budoucí investice a rozvoj. Při přípravě nového dotačního programu MŠMT zapracuje dosavadní poznatky včetně nastavení pravidel pro hodnocení. Oproti současnému programu budou rozšířena doplňková kritéria, a to jak s ohledem na koncepci vysokého školství, tak s ohledem na zjištěný technický stav budov vysokých škol.

Ke zlepšení kvality výuky a vědeckovýzkumné činnosti na VŠ jsou rekonstrukce a modernizace budov nezbytné. Zároveň přispívají k efektivnějšímu provozu budov, konstatuje tisková zpráva MŠMT.

Výhrady NKÚ

Kontrolní závěr z kontrolní akce16/31 Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol

  • Podle kontrolorů vysoké školy začaly čerpat peníze se zpožděním, 6 z nich až v r.2014
  • Časté byly posuny přípravy akcí, průtahy při zadávání veřejných zakázek nebo předkládání nekvalitně zpracovaných investičních záměrů. Ministerstvo vybralo podle NKÚ k podpoře i akce, které nebyly včas připraveny. V době rozhodování u nich chyběly reálné parametry výstavby či rekonstrukce, nebyly zpracovány studie či chyběla projektové dokumentace.

Ve zprávě NKÚ je zmiňován i Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze Dejvicích

Výstavba sídla CIIRC byla do programu zařazena dodatečně, když nesplnila podmínky pro získání evropské dotace a získala podporu jedné miliardy Kč. Podle NKÚ nemusel projekt dodržet některá pravidla jinak nutná k získání podpory. S tím ale ČVUT s tím nesouhlasí, když uvádí, že s převodem projektu do programu souhlasila vláda, ministerstvo školství i ministerstvo financí.

 
 
Reklama