Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

NKÚ objevil v čerpání eurodotací v Praze chyby

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) objevil v čerpání evropských dotací z programu Praha - Konkurenceschopnost v letech 2007 až 2013 chyby za několik milionů Kč.

Například mělo NKÚ tyto výhrady:
  • Praha 11 získala z EU a státního rozpočtu na projekt "Revitalizace nevhodně využívaných ploch" 33,4 milionu korun. Rekultivováno mělo být 63 nefunkčních a nevyužívaných dětských hřišť, další tři dětská hřiště měla být rekonstruována. Projekt zahrnoval i přeměnu okrasných nádrží před vchody do bytových domů na Jižním Městě na zelené plochy. Sporné jsou zejména fakturované víceprace a bourací prace.
  • Podle NKÚ byl mnohonásobně předražený systém varování občanů Prahy prostřednictvím textových zpráv. Projekt systému pro automatické informování a varování Pražanů prostřednictvím sms stál 8,6 milionu Kč.
    Žadatel o dotaci v projektové dokumentaci počítal s tím, že po třech letech bude systém využívat 4 - 8 000 uživatelů. Po třech letech fungování ho ale využívalo jen 444 lidí. "Náklady na jednoho uživatele přesáhly 19 tisíc korun a byly šedesátkrát vyšší, než autor projektu předpokládal," uvedl úřad.
  • Kontroloři prověřili 17 projektů 12 příjemců dotací za celkem miliardu korun, což je zhruba 19 % výdajů proplacených v operačním programu Praha - Konkurenceschopnost. Nedostatky našli i v řízení a kontrole programu.
 
 
Reklama