Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Evropské peníze pomohou opravit další židovské památky

Šest židovských památek, především synagogy a rabínský dům, bude opraveno ze peníze z evropských zdrojů. Během projektu Deset hvězd se v uplynulých 5 letech opravilo již 10 lokalit.

Projekt s náklady 150 milionů korun navazuje na revitalizaci desítky památek židovské kultury, jejichž obnova skončila letos. V další fázi budou opraveny památky v Plzni, Čáslavi, Písku, Rychnově nad Kněžnou, Neveklově a v Polici u Jilemnice, sdělila ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj.

Ministerstvo je garantem Integrovaného operačního programu, z něhož plynou peníze i na obnovu kulturního dědictví. Stejně jako v minulém projektu půjde i v tom novém o vzorovou obnovu památek, jež budou poté sloužit jako společenská centra.
"Díky podpoře ze strukturálních fondů vznikne centrálně koordinovaná a metodicky řízená síť šesti oblastních center židovské kultury, tvořená významnými židovskými památkami, ve kterých budou kulturní a vzdělávací akce," uvedla ministryně Karla Šlechtová.

Během projektu Deset hvězd se v uplynulých 5 letech opravilo deset lokalit. Celkové náklady byly 282 milionů Kč, ČR z toho zaplatilo 15 %.
Cílem projektu je vytvořit centrálně koordinovanou a metodicky řízenou síť deseti oblastních kulturně vzdělávacích center židovské kultury, které budou prezentovat jedinečné kulturní dědictví České republiky. Oblastní centra židovské kultury vzniknou na území sedmi krajů v následujících lokalitách: Úštěk, Jičín, Brandýs nad Labem, Plzeň, Březnice, Nová Cerekev, Polná, Boskovice, Mikulov a Krnov. Projekt je spolufinancován z prostředků EU a Evropského fondu pro regionální rozvoj.

"S velkou radostí mohu konstatovat, že příslušné instituce – a ministerstvo kultury zejména – chápou korpus židovských památek, které se do dnešního dne v České republice dochovaly, jako součást kulturního dědictví Čech a Moravy a jako součást dějin této země. Protože za komunistické éry tomu tak nebylo. Právě tehdy bylo zničeno více židovských památek než v letech 1939–1945," uvedl předseda Federace židovských obcí v ČR Jiří Daníček při slavnostním zahájení projektu Revitalizace židovských památek, v r. 2010 v Jičíně.
Dále řekl: "Rozhodnutí o přidělení dotace ve výši 280 milionů Kč z evropských a částečně i domácích zdrojů na záchranu a využití 15 stavebně a historicky nejcennějších objektů ze souboru židovských památek v České republice je po navrácení sbírek Židovského muzea Federaci židovských obcí v roce 1994 ze strany ministerstva kultury druhým nejvýznamnějším aktem, jímž vyjádřilo porozumění situaci, ve které se židovské obce a jejich snaha o překonání neblahé minulosti nacházejí."

  • O dalších projektech a finančních možnostech v tématu Dotace na TZB-info
  • Sesterský portál ESTAV.cz připravil před letošními Vánocemi zajímavé téma Sakrální stavby

 
 
Reklama