Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energeticky úsporný projekt se Národnímu divadlu vyplácí

ND již 8. rokem šetří miliony Kč/rok za plyn, elektřinu a vodu díky realizaci řady úsporných opatření metodou energetických služeb se zárukou úspor. ND je nejčastěji zmiňovaným EPC projektem v ČR.

Modernizace si vyžádala investici ve výši 75 mil. korun, ta je však splácena z úspor smluvně garantovaných poskytovatelem, společností ENESA a.s. V loňském roce se počítalo s úsporou 10 mil. korun, podařilo se však ušetřit ještě o 700 tisíc korun více. Přispělo k tomu i propojení interního systému plánování uměleckého provozu (využití jevišť a zkušeben) s řízením vzduchotechniky.

Šetří elektřinu, plyn i vodu

Cílem modernizace energetického hospodářství ND bylo dosažení max. úspor provázáním celého technologického systému Původně odpadní teplo nyní ohřívá teplou vodu. Chladící stroj dokáže pracovat jako tepelné čerpadlo, využívající vltavskou vodu pro ochlazování nebo naopak vytápění (podle počasí a potřeb uživatel), ale umí i automaticky přečerpat teplo z osluněných místností tam, kde je momentálně chladněji. Vydýchaný teplý vzduch z hlediště se používá k ohřevu přiváděného čerstvého vzduchu, jehož množství regulují čidla CO2 v sálech. Systém individuální regulace pak umožňuje nastavit osvětlení a teplotu v každé místnosti podle její okamžité obsazenosti a účelu, při zachování požadovaného tepelného komfortu.
Veškerá data jsou nepřetržitě vyhodnocována a jsou podkladem pro doporučení na další vylepšení systému. Jedním z nich je i na míru vytvořený softwarový nástroj Opereta.

Aplikace Opereta

Opereta modeluje provoz pro následujících 24 hodin v návaznosti na požadavky uměleckých souborů zapsané v systému plánování využití jevišť a zkušeben, předpověď počasí a tepelnou charakteristiku budov. Aplikace navíc využívá nasbíraná data o historických spotřebách a teplotách venkovního vzduchu, dále model oslunění fasád a výpočet tepelných ztrát objektu a řadu dalších upřesňujících parametrů a předdefinovaných podmínek získaných úzkou spoluprací s technickou obsluhou Národního divadla.

Nasazením Operety se dosáhlo další úspory v rozmezí 4-7% z celkové spotřeby tepla. Doba provozu vzduchotechnických jednotek se díky Operetě zkrátila v průměru o 45%, což také výrazně přispělo ke snížení spotřeby el. energie. Přínosem je i zjednodušení práce obsluhy dispečinku. Na základě dobrých výsledků byl systém aplikován ve Stavovském divadle a Anenském areálu ND. Náklady na realizaci byly pokryty z budoucích úspor energie, které má ND smluvně garantováno, což je základní princip energetických služeb se zárukou úspor.

 
 
Reklama