Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skladové plochy v ČR: celková pronajatá plocha pro internetové prodejce roste

V České republice se nachází přes 4 600 000 m2 moderních skladových ploch. Podíl celkových nájemních transakcí internetových prodejců roste, jen v první polovině roku 2014 došlo k nárůstu o 23 % oproti celému roku 2013.

Internetoví prodejci operují v ČR na stále větších skladových plochách
  • Výrazný nárůst podílu na celkových nájemních transakcích v kategorii internetových retailerů.
  • Q2: Tři z pěti nejvýznamnějších transakcí v ČR jsou internetoví retaileři – Mall.cz, Alza.cz a Parfums.cz.
  • Internetoví prodejci si za poslední tři roky pronajali více než 70 000 m2 skladových ploch.
  • 15 – 20 % - to je průměrný podíl internetových prodejců na celkové nájemní poptávce po velkých skladových jednotkách v západní Evropě v posledních třech letech.

Internetoví prodejci operují v České republice na stále větších skladových plochách. Tři z pěti nejvýznamnějších transakcí na trhu průmyslových nemovitostí v druhém čtvrtletí patřily významným internetovým prodejcům v Čechách – Internet Mall (Mall.cz), Alza.cz a Internet Shop (Parfums.cz). Za poslední tři roky si internetoví obchodníci v Česku pronajali více než 70 000 m2 skladových ploch a zájem o tyto plochy neustále roste. Trend kopíruje situaci v západní Evropě, kde se průměrný podíl celkových nájemních transakcí internetových prodejců na celkové skladové pronajaté ploše pohybuje za poslední tři roky mezi 15 – 20 %.

V České republice se nachází přes 4 600 000 m2 moderních skladových ploch. Podíl celkových nájemních transakcí internetových prodejců roste, jen v první polovině roku 2014 došlo k nárůstu o 23 % oproti celému roku 2013. Za nárůstem skladových ploch internetových prodejců v České republice stojí dva významné faktory. Prvním je stále rostoucí obliba českých spotřebitelů nákupu na internetu, druhý faktor představují zahraniční internetoví prodejci pronajímající si skladové plochy v České republice. Tito internetoví prodejci sice nezásobují svými produkty český trh, ale využívají výhodné pozice České republiky a nižších provozních nákladů k obsluze a zásobování trhů západních. To je příklad společnosti Amazon.com a také německého online supermarketu Allyouneed.com, který si v jednom z největších českých logistických parků v České republice, v CTParku Bor, pronajal ve spolupráci se společností CBRE přes 10 000 m2 skladových ploch. Tento sklad bude sloužit pro zásobování německého trhu, online supermarket rozšiřuje svou působnost také do dalších evropských zemí.

„Internetoví prodejci si v České republice pronajali za poslední tři roky více než 70 000 m2 skladových ploch. Zaznamenali jsme výrazný nárůst podílu na celkových nájemních transakcích. Jen ve druhém čtvrtletí představovala poptávka internetových prodejců 32 % z celkové realizované poptávky, když pomineme renegociace. A v těchto číslech ještě není zahrnuta transakce společnosti Amazon na Praze západ,“ říká Michal Bezděka, vedoucí oddělení Průmyslových nemovitostí společnosti CBRE.


Graf: Pronajaté plochy internetovým obchodníkům v České republice (kumulovaně), Zdroj: CBRE Research, Industrial Research Forum

O CBRE
CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Los Angeles, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2013). S přibližně 44 000 zaměstnanci slouží majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům prostřednictvím více než 350 poboček ve více než 60 zemích světa (vyjma sesterských společností). Společnost CBRE poskytuje strategické poradenství a realizaci prodeje a pronájmu všech typů nemovitostí, služby pro firmy, správu nemovitostí, oceňování nemovitostí, developerské služby, správu investic a výzkum. V České republice pracuje pro CBRE téměř 350 zaměstnanců. V České republice CBRE spravuje téměř 200 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.

 
 
Reklama