Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pojištění domácnosti a pojištění nemovitosti: Znáte rozdíl?

Ať už žijete kdekoliv, nejspíš se vás pojištění nemovitosti anebo domácnosti bude týkat. Právě ve zmíněných pojmech ale může být zakopaný pes: Mnohým lidem se stále pletou a sami neví, pro jaké se rozhodnout. Víte, v čem je rozdíl, co určuje výši pojistného a kdy máte povinnost jej platit?

Určitě neplatí, že by se pojištění domácnosti vztahovalo jen pro byty a pojištění nemovitosti jen na domy. To je častá záměna, nicméně není úplně pravdivá. Úplně jednoduše se dá říct, že pojištění nemovitosti kryje škody na domě či bytě v rámci „pevných věcí“, jako jsou stropy, střecha, zdi a konstrukce. Oproti tomu pojištění domácnosti se vztahuje na vybavení domů a bytů – tedy na všechny věci a vybavení, které nejsou pevnou součástí domu.

Pojištění domácnosti vs. nemovitosti: Jaké vybrat?

Velmi jednoduše se dá říct, že bydlíte-li v podnájmu, pak by vás mělo zajímat pouze pojištění domácnosti. Pojištění nemovitosti je určeno pro vlastníky bytu či domu. Pokud máte na nemovitost hypotéku, v podmínkách vyžaduje oba druhy pojištění.

Pojištění domácnosti

Ať už žijete ve vlastní nemovitosti anebo v pronájmu, pojištění domácnosti vás ochrání v případě nečekaných škod způsobených krádeží, vandalismem, vloupáním nebo silami živlů. Vztahuje se na vybavení bytu, stavební součásti (kuchyňská linka, tapety, podlahy, vestavné spotřebiče) i majetek v blízkosti domácnosti (např. v garáži, ve sklepě, v kočárkárně).

Pojišťovny nabízí krytí většinou v podobě balíčků, které můžete navolit sobě na míru. Můžete si tak vybrat zvlášť pojištění domácnosti a zvlášť pojištění nemovitosti. Nebo si zvolit komplexní balíček za výhodnější cenu pro obě z nich.

Pojištění nemovitosti

Pojištění nemovitosti se vztahuje na stavbu a všechny její pevné součásti. Jedná se o zdi, omítky, radiátory, kotel, klimatizace, schody, dveře a okna, střechu a okapy, oplocení, chodník. Doplňkové pojištění pak mohou zahrnovat i okolní stavby, jako je garáž, zahradní domek, kůlnu nebo bazén.

Pojistit můžete dům, byt, bytový dům, ale i chatu, chalupu či letní sídlo. Stejně jako u pojištění domácnosti vám pojištění kryje škody, které jsou na nemovitosti způsobeny krádeží, vandalismem nebo přírodními živly.

Cena pojištění

Spočítat si cenu pojištění (ať už domácnosti nebo nemovitosti) můžete vcelku jednoduše. Pomocí internetových srovnávačů si můžete vybrat pro vás tu nejvýhodnější nabídku, srovnat si jednotlivé nabídky na trhu a navíc ušetřit díky on-line sjednání.

Ceny se mohou pohybovat v různém rozmezí, jsou totiž ovlivňovány mnoha faktory. Obecně můžeme říct, že nás pojištění domácnosti může stát od několika set korun až po několik tisíc korun za rok. Důležité je obsažení rizika zlodějů, požárů, srážkové vody. Některé pojišťovny mohou v rámci balíčků myslet i na další majetek, například garáž. Naopak abyste neplatili zbytečně moc, podívejte se i na rizika, která třeba nepotřebujete. S tím vším vám mohou pomoci odborníci nebo zákaznická podpora. Např. Srovnator.cz vám poskytne nejen srovnání nejlepších pojištění na trhu, ale pomohou vám najít také správný produkt. Na telefonu nebo chatu vám poradí a pomohou vám krok za krokem, ve všední dny i o víkendu.

Jaké faktory ovlivňují cenu pojištění?

  • Rozsah pojistného – do výše pojistky se zahrnují rizika, která budete chtít pojistit
  • Cena majetku – podle výši majetku se odvíjí i cena pojištění
  • Alarmy a zabezpečení domácnosti – u pojišťovny budete mít výhodu, pokud máte dům zajištěn funkčním alarmem, kamerami, bezpečnostními dveřmi či mřížemi na oknech
  • Lokalita – výše pojistného bere v potaz i místo, kde se nachází nemovitost a případná rizika zvýšené kriminality nebo přírodních pohrom, jako jsou povodně a další
  • Výše spoluúčásti – čím vyšší je spoluúčast, tím menší bude výsledná cena pojištění
  • Četnost splátek – zvýhodněnou cenu získáte za roční splátku, čím častější platba je, tím dráž vás to ve finále vyjde
  • Bezeškodní průběh – některé pojišťovny nabízí bonusy za bezeškodná léta v minulosti