Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Změny v oblasti odškodňování bolesti a nemoci z povolání v roce 2023

Trpí vaši zaměstnanci nemocí z povolání nebo mají nárok na odškodnění bolesti? V řešení této problematiky došlo pro rok 2023 k několika zásadním změnám.

Výpočet bolestného

Hodnota bodu za bolestné a ztížené společenské uplatnění se nově určuje jako 1 % průměrné mzdy dle dat Českého statistického úřadu (k 16. 2. 2023 byla hodnota pro tento rok 393,06 Kč).

Pro výpočet bolestného se využívají údaje za 1. - 3. čtvrtletí předchozího kalendářního roku, kdy je potřeba vyhodnotit bolest a ztížení společenského uplatnění.

Odškodnění ze strany zaměstnavatele

V případě nemoci z povolání či pracovního úrazu je zaměstnavatel povinen uhradit bolestné a náhradu v případě ztíženého společenského uplatnění. Tyto výdaje kryje zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele.

V případě bolestného je zaměstnavatel povinen uhradit bolestné za tělesné a duševní strádání, a to za úraz či nemoc z povolání, a také za léčení a odstraňování následků. To samé v případě ztíženého společenského uplatnění zaměstnance.

Bolest zad jako nemoc z povolání

Nově je zařazena bolest zad jako nemoc z povolání. Nevztahuje se na běžné pracovníky, které trápí bolestí zad, ale je vymezena pro zvlášť těžce pracující zaměstnance (např. práce ve stavebnictví, zdravotnictví). 

Podmínky pro uznání jako nemoci z povolání

  • vyšetření neurologem, který potvrdí chronické onemocnění bederní páteře
  • vyšetření magnetickou rezonancí či jiným specifickým radiologickým vyšetřením
  • min. 3 roky práce v pracovním prostředí s překročenými hygienickými limity (časté ohýbání trupu při manipulaci s těžkými břemeny)
  • pracovní neschopnost kvůli této diagnóze alespoň 12 měsíců během posledních 3 let

Přečtěte si více o legislativních změnách nemoci z povolání a odškodnění v roce 2023.


BEPRA profi s.r.o.
logo BEPRA profi s.r.o.

Zajišťujeme kompletní služby v oblasti bezpečnosti práce a požární ochrany. Dodáváme dokumentaci, školení a asistenci při kontrolách nebo hlášení pracovních úrazů, vč. možnosti právního poradenství v dané oblasti.

 
 
Reklama