Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

V digitalizaci stavebnictví drží Česko krok s Evropou. Potvrdil to Summit Koncepce BIM

Ve čtvrtek 19. listopadu 2020 se v Praze uskuteční již druhý ročník Summitu Koncepce BIM, který seznámí účastníky se zkušenostmi státu a veřejné správy při zavádění Koncepce BIM. Ta umožňuje vytvoření takzvaného digitálního dvojčete stavby.

Toto datum by si měli zapsat do svých diářů všichni, kdo se oblastí stavebnictví a provozem staveb zabývají. Opět totiž půjde o jediné setkání u nás pořádané společně zodpovědnými orgány státní správy a konající se za účasti zástupců veřejné správy z dalších evropských zemí. Tak jako loni summit spolupořádá odbor Koncepce BIM České agentury pro standardizaci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR. Summit koncepce BIM je součástí plánu “Czech - Country for the future.” Od pořádání summitu budeme mít k dispozici ještě rok k milníku 2022, kdy využívání metody BIM u všech nadlimitních veřejných zakázek v českém stavebnictví bude povinné.

Summit navazuje na velmi úspěšný loňský ročník, na kterém vystoupili kromě zástupců české státní správy a veřejných institucí také Souheil Soubra, předseda EU BIM Task Group, ředitel digitálních konstrukcí estonského ministerstva informatiky Jaan Saar, Jan Tulke, ředitel Plan-Build 4.0, společnosti pro digitalizaci plánování, výstavby a provozu a Benno Koehorst, senior poradce výkonné agentury nizozemského ministerstva pro infrastrukturu a vodní hospodářství Rijkswaterstaat.

Pro Česko byly prezentace představitelů evropských vlád a vládních agentur možností porovnání připravenosti na nástup Stavebnictví 4.0. Ukázalo se, že nejenže nezaostáváme, ale v některých parametrech máme dokonce náskok. „Prezentace zástupců české státní správy na Summitu Koncepce BIM ale ukázaly, že i u vás se máme co naučit. Digitalizaci staveb a zavádění metody BIM umožňující vytvoření digitálního dvojčete stavby je v ČR připravena velmi dobře,“ hodnotil například připravenost Česka Jaan Saar, ředitel digitálních konstrukcí estonského ministerstva informatiky, země, kde je více než 99 procent služeb státu dostupných on-line.

Summit Koncepce BIM 2020 bude opět unikátní příležitostí seznámit se s novinkami při zavádění metody BIM do stavební praxe a také s chystanými kroky státní správy směrem k digitalizaci stavebnictví. Důležitým tématem letošního ročníku tak bude i postup přípravy digitálního stavebního řízení, což je pro tento obor jeden z klíčových milníků. Opět nebudou chybět ukázky konkrétních projektů, pozitivní zkušenosti od zástupců státní správy i soukromé sféry a v neposlední řadě také pohled na pokrok v zahraničí. Z pohledu propojení zástupců státní správy z Česka i zahraničí se stavebníky je Summit koncepce BIM skutečně unikátní událostí nejen u nás, ale i v Evropě. Proto by na něm neměl chybět nikdo, kdo se tímto oborem zabývá.

I když se dnes nacházíme ve velmi obtížné situaci, pevně věříme, že další ročník Summitu Koncepce BIM se nám 19. listopadu letošního roku podaří uspořádat. Máme opět přislíbenu účast kolegů z dalších evropských zemí, což je jedinečná příležitost seznámit se s postupem implementace metody BIM do praxe i jinde,“ říká Jaroslav Nechyba, ředitel odboru Koncepce BIM, České agentury pro standardizaci.

Aktuálně je spuštěna webová stránka www.SummitKoncepceBIM.cz, na které lze najít průběžně aktualizovaný program summitu a v květnu 2020 bude spuštěna registrace.

 
 
Reklama