Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak navrhovat větrané fasády z hlediska požáru

Diskusi o požární bezpečnosti větraných fasád uspíšil tragický požár bytového domu Grenfell Tower v Londýně. Jak by se měly navrhovat a jak zkoušet větrané fasády vysvětluje Ing. Marek Pokorný, Ph.D., z Fakulty stavební ČVUT v Praze.

V České republice i v EU chybí jednotná definice termínu „fasáda“, který se používá ve spojení s povrchem obvodových stěn, obklady apod. V souvislosti s fasádami upozornil ve své přednášce Marek Pokorný na to, že se vede široká diskuze k požární bezpečnosti ETICS, ale jen omezená diskuze pro jiné typy fasád (nekontaktní systémy, LOP), s čímž souvisí i stručnější požární požadavky v ČSN.

Důvodem je, že v EU dosud chybí jednotná metodika velkorozměrových požárních zkoušek a jejich hodnocení. Je to poslední chybějící zkouška, která by měla doplnit zkoušky a klasifikace požární odolnosti, reakce na oheň a reakce na oheň pro střechy. V projektu „Vývoj evropské metodiky pro hodnocení chování fasád při požáru“ z letošního roku se uvádí konečný návrh uzpůsobit 2 stávající zkušební metodiky založené na přístupu Německa (DIN 4102-20) a Velké Británie (soubor BS 8414). Po zavedení metodiky bude nutné do českých návrhových norem zapracovat naše národní požadavky, což bude podle Marka Pokorného velká výzva pro českou odbornou veřejnost.

Ing. Marek Pokorný, Ph.D., absolvoval Fakultu stavební ČVUT v Praze (2005). Od roku 2007 působí jako oborný asistent na Katedře konstrukcí pozemních staveb. Šest měsíců hostoval v požární laboratoři na univerzitě Stord-Haugesund v Norsku (2009/2010). Disertační práci (2012) zpracoval na téma Instalační šachty z požárního hlediska. Od roku 2013 je vědecko-výzkumným pracovníkem v požární laboratoři UCEEB ČVUT v Praze. Je spolupracovníkem TNK 27 – Požární bezpečnost staveb.

 
 
Reklama