Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Statisíce zákazníků ČEZu budou již v létě platit za energie méně

ČEZ Prodej pokračuje ve zlevňování nabídek pro nové i pro své stávající zákazníky. Naopak innogy své fixní nabídky elektřiny i plynu zdražuje. Jak se počítají v Kalkulátoru TZB-info spotové ceny a kdy mohou být užitečné pro zákazníky? Představujeme nejvýhodnější nabídky elektřiny a plynu a také ceny na burzách na začátku května 2024 v ČR.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Výběr z nových ceníků vydaných v prvním květnovém týdnu 2024

CENTROPOL ENERGY snížil ceny v ceníku FIXNĚ ONLINE PRO ZAČÁTEK na 1 rok u distribučních tarifů D01d a D02d, které má největší část zákazníků o 300 Kč/MWh bez DPH. Ceny elektřiny a plynu snižuje od 1. 5. 2024 také obchodník EASY POWER.

Ale nejvýznamnější zprávou, i pro ostatní dodavatele, je další výrazné snížení cen elektřiny a plynu našeho největšího obchodníka, společnosti ČEZ Prodej. Po nedávném snížení cen proudu a plynu pro stávající zákazníky, nyní obchodník pokračuje ve zlevňování fixních cen pro nové zákazníky a v tiskové zprávě ohlásil také další pokles cen základních produktů obchodníka jak pro elektřinu, tak pro plyn (Elektřina na dobu neurčitouPlyn na dobu neurčitou) a dalších nefixovaných produktů.

Zlevnění nefixovaných produktů se týká přibližně 1,7 milionu stávajících zákazníků, kterým se cena sníží automaticky. Ceny za dodávku plynu se domácnostem od začátku června sníží u plynu o 17 % na 1 479 korun za MWh a od začátku července u elektřiny v nejběžnější sazbě D02 o 9 % na 3 595 korun za MWh. Všechna zlevnění se vztahují jak na stávající, tak na nové zákazníky.

Není třeba nic dělat, vše proběhne automaticky a každého zákazníka budeme o novém ceníku informovat. Tento krok nám umožňuje úprava naší nákupní strategie, díky které můžeme pokles velkoobchodních cen rychle promítnout i do snížení ceníků pro naše zákazníky již v polovině roku. Jsem rád, že naše produkty aktuálně patří mezi ty nejvýhodnější, které si lze na trhu sjednat,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Naopak jeden z největších dodavatelů u nás, innogy Energie, zvyšuje ceny elektřiny i plynu u produktů s fixnovanou cenou zhruba o 100 Kč/MWh. Souvisí to pravděpodobně s cenovou startegií obchodníka, který pravidelně aktualizuje ceny fixních produktů, když se velkoobchodní ceny mění. Posledních několik týdnů ceny na burzách rostou, proto přichází zdražení. Zákazník innogy musí porovnávat ceny i u konkurence a ta se nemusí vždy řídit cenami burze, nebo ostatní dodavatelé mohou reagovat na růst cen se zpožděním, což by někteří zákazníci ocenili.

Jedním z nejúspěšnějších dodavatelú u nás, soudě podle jednoho z nejvyššího nárůstu přípojek, neusíná na vavřínech a dále snižuje cenu elektřiny u tarifů s fixní cenou. Obchodník prodává produkty spojené s fixní cenou na rok a na dva roky.

Nízké ceny energií na burze se promítají do krátkodobých tarifů, zároveň ale dovolují dodavatelům pro své zákazníky dopředu nakupovat energie za výhodné ceny a ty promítnout do současné nabídky delších kontraktů. „Zlevnili jsme proto naše roční a dvouleté tarify u elektřiny o 300 Kč na jednu megawatthodinu a zákazníkům radíme využít tohoto momentu levných letních měsíců a před topnou sezónou s vyšší spotřebou ceny zafixovat na rok či na dva dopředu,“ doporučuje Jakub Odložilík, ředitel společnosti TEDOM energie.

TEDOM energie se vedle toho chystá nabídnout zákazníkům na topnou sezónu 2024/2025 půlroční tarif Jistota na zimu. Tento tarif na období říjen až březen měl Tedom v nabídce již v minulém roce a Jakub Odložilík očekává, že stejně jako v loňském roce o něj bude u zákazníků velký zájem.

Tab. 1: Přehled některých nových ceníků elektřiny zveřejněných uplynulý týden
Tab. 1: Přehled některých nových ceníků elektřiny zveřejněných uplynulý týden
Tab. 2: Přehled některých nových ceníků plynu zveřejněných uplynulý týden (červeně – nárůst cen)
Tab. 2: Přehled některých nových ceníků plynu zveřejněných uplynulý týden (červeně – nárůst cen)

Kalkulátor cen energií TZB-info a spotové nabídky

Sice spotové nabídky pro nové zákazníky jsou nyní pro běžné spotřebitele, kteří nemají průběhové měření spotřeby, zakázány, ale pro ty zákazníky, kteří mají vyšší roční spotřebu proudu než 7 MWh, budou distributoři v následujích letech instalovat chytrá měření, které umožní zákazníkům zdarma využívat výhod spotového trhu. Pro nižší spotřebu proudu se instalace chytrého elektroměru vzhledem k cenám za pořízení a za provoz zatím nevyplatí.

Zákaz spotových tarifů bez chytrých elektroměrů platí jak pro elektřinu, tak pro plyn, v případě plynu se asi zákazníci chytrých měřáků nedočkají.

Výhodnější je využívat spotového trhu s elektřinou, protože ceny na spotovém trhu u proudu jsou výrazně nižší než jsou nejlepší ceny v klasických cenících a i kdyby si zákazník nereguloval spotřebu podle okamžitých cen na spotovém trhu, i tak bude majitel průběhového měřidla dosahovat slušných úspor proti klasickým tarifům.

Slušných úspor v elektřině a nižších úspor v plynu mohou bez omezení využívat firmy, které si tento produkt sjednají.

Ceny, které v Kalkulátoru cen energií TZB-info jsou, odpovídají průměrné ceně za posledních dvanáct měsíců. Takto dlouhý časový úsek je stanoven z důvodu, abychom omezili vliv krátkodobých výkyvů cen na spotovém trhu a aby si zákazník, když dostane vyúčtování, mohl snadněji zkontrolovat, zda vypočtená průměrná cena sedí s cenou fakturovanou.

U elektřiny se čerpají údaje z Denního trhu Operátora trhu, kde je pro každou hodinu stanovena konkrétní cena. Touto cenou se vynásobí spotřeba v konkrétní hodinu podle dat z konkrétního chytrého elektroměru. Zákazník, pokud má potřebné technické vybavení, si může regulovat spotřebu podle ceny na burze. Například si bude akumulovat elektřinu ve formě tepla v době nízkých cen.

Spotové ceny v Kalkulátoru vyjadřují vždy průměrnou cenu a toho dosáhneme tím, že místo zákazníkem dodané spotřeby násobíme cenu přepočteným koeficientem na každou hodinu (Typový diagram dodávky, TDD). Tento koeficient vyjadřuje podíl hodinové ceny na celé roční spotřebě.

Využíváním levného proudu k vytápění v době nízkých cen a čerpáním elektřiny pro jiné účely, než je například topení v době vysokých cen, zákazník pravděpodobně nezíská vyšší úspory, než je průměrná cena, protože nejvyšší ceny jsou v době špiček a mohou být mnohem vyšší, než jsou ceny klasických tarifů. Záleží ale, jaký podíl elektřiny zákazník využívá v době nejvyšších cen.

Zájemci si mohou vypočítat průměrnou cenu za uplynulé období v naší Kalkulačce spotových cen a pak si údaje porovnat s nabídkou produktů v Kalkulátoru, pomocí funkce „Individuální cenová nabídka“. Téměř všichni dodavatelé počítají průměrné ceny stejně, většina vychází ze stejných dat od Operátora trhu. Jednotlivé nabídky se od sebe liší výší přirážky k ceně, kterou obchodníci nazývají cenou za zobchodování. Také stálý plat může být velmi rozdílný. Ceny za zobchodování se nyní pohybují v rozmězí 200 až 600 Kč/MWh, někteří dodavatelé přirážku vyjadřují v procentech. Stálý plat je obdobný jako u klasických produktů, většinou do 130 Kč/měsíc. Proto je třeba vybírat obchodníka s nejnižší přirážkou ke spotové ceně. Právě zvýšení přirážky a stálého platu je důvodem k ukončení smlouvy s dodavatelem, nebo lze využít možnosti ze zákona a ukončit smlouvu s výpovědní lhůtou jeden měsíc.

Ceny spotových produktů se v Kalkulátoru automaticky aktualizují každý den u většiny nabídek.

Nabídky dodavatelů, které můžeme doporučit

Minulý týden sice přinesl mnoho změn v cenících. Ty ještě výrazněji stlačily průměrnou cenovou hladinu, přesto změny nedosáhly rekordně nízkých hodnot, proto se v našem doporučení téměř nijak nepromítly. Vlastně se v tabulce objevila jediná změna. Stav nabídek je ovlivněn spíše konkurenčním bojem než situací na burze.

Protože ceny na burzách již poměrně dlouho stagnují, dokonce i někdy mírně rostou, je třeba uvažovat o zafixování cen.

Tab. 3: Produkty, které lze doporučit ke sjednání, stav k 26. 4. 2024 (zelené – novinky, * fix na měsíc, ** cena s bonusem za sjednání online na stránkách dodavatele, *** spotová nabídka, **** s garancí cen a se sankcí za předčasné ukončení smlouvy)
Tab. 3: Produkty, které lze doporučit ke sjednání, stav k 26. 4. 2024 (zelené – novinky, * fix na měsíc, ** cena s bonusem za sjednání online na stránkách dodavatele, *** spotová nabídka, **** s garancí cen a se sankcí za předčasné ukončení smlouvy)

Ceny na burzách v ČR mírně rostly

Ceny na burzách ve srovnání s týdnem před tím slabě rostly, u elektřiny nejvíce u měsíčních i ročních kontraktů na nejbližší období. U plynu v případě měsíčních kontraktů ceny rostly s blížící se zimou.

Na Českomoravské komoditní burze byly v aukci nákupy na rok 2025, na jeden rok. Před týdnem se soutěžily ceny dodávek na dva roky (2025/2026).

Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR ze dne 3. 5. 2024 s trendem oproti týdnu před tím
Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR ze dne 3. 5. 2024 s trendem oproti týdnu před tím
 
 
Reklama