Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Známe nejúspěšnějšího dodavatele elektřiny a plynu za první tři měsíce roku 2024

Přinášíme přehled nových nabídek na trhu s elektřinou a s plynem. Vítězové a poražení, kdo získal nejvíce odběrných míst v prvním čtvrtletí. Žebříček osmi nejvíce úspěšných dodavatelů v součtu za obě komodity vede Pražská plynárenská. Z jakých nejvýhodnějších nabídek elektřiny a plynu můžete vybírat? Jak se pohybují ceny energií na burzách v ČR.

Foto © Bacho Foto, Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Novinky na trhu s energiemi

Poslední obchodníci pod dojmem nízkých cen elektřiny a plynu v posledních týdnech a se snahou změnit trend v počtu zákazníků dále snižovali ceny, nehledě na to, že ceny zejména plynu na burzách již několik dní výrazně rostly.

ARMEX ENERGY opět po několika dnech aktualizoval všechny produkty, které nabízí pro nové zákazníky, s výjimkou nabídky s postupně klesající cenou. Zajímavé je, že obchodník dává stejné ceny téměř pro všechny aktualizované produkty u elektřiny, jen u ceníku PRODUKT PREMIUM KOMINIK 404 je kvůli službě čištění až pěti komínů zvýšený stálý plat o stovku.

Cena silové elektřiny 2 690 Kč/MWh bez DPH se stálým platem 99 Kč za měsíc je jistě atraktivní, jen je zde drobný zádrhel a tím je, že jsem nenašel (nenacházím údaj od energetické krize) ohledně garance ceny. Podmínky bez garance ceny nemají v konkurenci ostatních dodavatelů takovou váhu jako nabídky s fixní cenou. Na druhou stranu si myslím, že se předpokládá, že podobná krize zatím nenastane a žádný obchodník nebude chtít zvyšovat ceny, aby se vystavil riziku úbytku zákazníků.

Obchodník aktualizoval i ceny plynu, zase kompletně, zase s výjimkou produktu s klesající cenou. Cena plynu 1 050 Kč/MWh je výjimečná, bohužel na druhou stranu stálý plat ve výši 199 Kč/měsíc nikoho nenadchne. Výší stálého platu je produkt určen pro zákazníky s vyšší spotřebou, kde se vysoká stálá platba tolik neprojeví.

Další novinkou, která má ambici stát se v případě plynu nejlevnější nabídkou na trhu, je produkt společnosti ELIMON Svěží JISTOTA 24. Jak název napovídá, jde o nabídku se závazkem a s fixací na dva roky. Obchodník nabízí produkt také v elektřině, ale nabídka plynu s cenou komodity za 1 029 Kč/MWh bez DPH jistě stojí za povšimnutí.

Tradičně v polovině měsíce ENEKA zveřejňuje nové fixní ceny na měsíc, tentokrát na květen. Obchodník má jako jediný na trhu dva produkty s fixními cenami na měsíc podle měsíčních kontraktů na burze, které se liší tím, že nabídka FIX na měsíc – postupný nákup má pevně stanovenou tvorbu ceny, kdežto v produktu FIX na měsíc je uvedena maximální cena, obchodník v něm má možnost snížení ceny dle aktuálních poměrů na trhu.

Vlivem zvýšených cen na burze u plynu se pravděpodobně stane, že produkty s fixní cenou přechodně nebudou nejlevnějšími produkty na trhu. Ale zákazníci s těmito ceníky se nemusí obávat cenové katastrofy.

Tab. 1: Některé nové nabídky na trhu s elektřinou a plynem za uplynulý týden (* fixní cena na měsíc)
Tab. 1: Některé nové nabídky na trhu s elektřinou a plynem za uplynulý týden (* fixní cena na měsíc)

Vítězové a poražení, kdo získal nejvíce odběrných míst v prvním čtvrtletí 2024

Tentokrát jsem vzal ke srovnání rozdíl mezi poslední dnem v prosinci 2023 a posledním dnem v březnu. Toto dlouhodobější srovnání proti měsíčnímu ukazuje, kteří dodavatelé jsou skutečně považováni zákazníky za dobrou volbu pro dodávku energií.

Nyní bez pochyby zvítězila v obou komoditách Pražská plynárenská. Toto vítězství je cenné zejména tím, že ještě před rokem ztrácel tento obchodník za stejné období 38 620 odběrných míst elektřiny a plynu. Recept je podle mne jednoduchý, je třeba starat se o všechny zákazníky, nejen lákat nové zákazníky na nízké ceny a stávajícím zákazníkům nechat vysoké ceny. Reagovat na vývoj cen na burze a přizpůsobit tomu i svou cenovou politiku všem zákazníkům. Jediné negativní, s čím se může zákazník u Pražské plynárenské setkat, je to, že dodavateli trvá změna dodavatele poměrně dlouho a zákazníci si jej musí zvolit včas, minimálně dva měsíce předem. To je asi daň za zájem.

Druhým nejúspěšnějším dodavatelem je TEDOM energie, který nabízí nové inovativní produkty se slušnými cenami. Podobně jako u Pražské plynárenské zákazníci tohoto dodavatele volí jak pro dodávky elektřiny, tak plynu.

Třetí CENTROPOL ENERGY naopak získal velký počet zákazníků v elektřině, kde asi je získání nových odběrných míst snadnější, získal jich 11 126, ale přípojek plynu mu přibylo za tři měsíce jen 50.

Tab. 2: Dvacet nejvíce úspěšných a dvacet nejméně úspěšných dodavatelů ve srovnání za tři měsíce (od konce prosince 2023 do konce března 2024), zdroj dat: Operátor trhu, a.s.
Tab. 2: Dvacet nejvíce úspěšných a dvacet nejméně úspěšných dodavatelů ve srovnání za tři měsíce (od konce prosince 2023 do konce března 2024), zdroj dat: Operátor trhu, a.s.
Tab. 3: Osm nejvíce úspěšných dodavatelů elektřiny a plynu za poslední tři měsíce, jedná se o obě komodity  (zdroj: Operátor trhu a.s.)
Tab. 3: Osm nejvíce úspěšných dodavatelů elektřiny a plynu za poslední tři měsíce, jedná se o obě komodity (zdroj: Operátor trhu a.s.)

Nejvýhodnější nabídky elektřiny a plynu za uplynulý týden

Jedná se o vlastní subjektivní výběr produktů, které považuji za výhodné pro zákazníky s ohledem na situaci na trhu. V tabulce nenajdete nabídky s postupně klesající cenou nebo ceny se závazkem delším než na dva roky a bez fixace ceny.

V nejnovější nabídce nejsou celkem žádné změny, to je s ohledem na růst cen na burze.

Tab. 4: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu, stav k 19. 4. 2024 (* fix na měsíc, ** s bonusem za online sjednání, *** spotový produkt, **** na dobu neurčitou, ale s cenovým závazkem, zelené – novinka na trhu)
Tab. 4: Přehled nejvýhodnějších nabídek na trhu, stav k 19. 4. 2024 (* fix na měsíc, ** s bonusem za online sjednání, *** spotový produkt, **** na dobu neurčitou, ale s cenovým závazkem, zelené – novinka na trhu)

Ceny energií na burze v uplynulém týdnu

V uplynulém týdnu ceny energií a hlavně ceny plynu výrazně rostly, naštěstí situace na Blízkém východě se uklidňuje a toto uklidnění se i promítá do cen plynu na burzách. Ty přestaly růst a drží se na nově stanovené vyšší úrovni. Vyšší úroveň cen je předpovídána ještě na následující kratší období, na následující měsíc. Pak obchodníci očekávají mírný pokles cen plynu i elektřiny.

Cena elektřiny na spotovém trhu s elektřinou nyní odpovídá počasí s tím, že je vyšší spotřeba v období mimo špičku.

Průměrná cena na spotovém trhu (denní trh) stále klesá, je to způsobeno také tím, že za třicetidenní cenový průměr je 720 cen, což znamená, že nárůst cen po několik dní není příliš zřejmý. V případě plynu je na vnitrodenním spotovém trhu jeden údaj na jeden den, tudíž kolísání cen na trhu se již znatelněji projevuje.

Nárůst cen se projevil na výsledku aukcí na Českomoravské komoditní burze Kladno, i když výsledky nejsou v tabulce úplně porovnatelné, protože se soutěžily ceny na dodávky elektřiny a plynu na dva roky. Dříve jsme uváděli jen výsledky na rok.

Tab. 5: Výsledky obchodování na burzách v ČR spolu se srovnáním od předcházejícího týdne.
Tab. 5: Výsledky obchodování na burzách v ČR spolu se srovnáním od předcházejícího týdne.
 
 
Reklama