Potřebujete pro váš bytový dům vyřešit
financování oprav
rekonstrukci kotelny
úspory energií
větrání
registrace
Rekonstrukce a provoz bytových domů
Motto: Nové povinnosti k elektromobilitě a vyúčtování vody a tepla.
Zdroje financí z nových dotací.
středa 3. 11. 2021
Praha
registrace
Nejnavštěvovanější odborný portál
pro stavebnictví a technická zařízení budov
TZB studio
zobrazit program

Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 27.8.2021 do 21.10.2021


zpět na aktuální články

21.10.2021
MUDr. František Kožíšek, CSc., Státní zdravotní ústav, vedoucí Národního referenčního centra pro pitnou vodu SZÚ, MUDr. Hana Jeligová, RNDr. Šárka Bobková, Ph.D., Ing. Martina Myšáková, Mgr. Petr Pumann, RNDr. Dana Baudišová, Ph.D., Státní zdravotní ústav

SZÚ v rámci řešení projektu „Stanovení hygienických požadavků na recyklovanou vodu využívanou v budovách a městských vodních prvcích“ (2020–2023) mapuje rozšíření systémů recyklace vody v budovách v ČR, navštěvuje vybrané objekty, provádí zde místní šetření a odebírá vzorky recyklované (dešťové a šedé) vody, v některých objektech i opakovaně. Dosud takto podrobně vyšetřil 26 objektů, převážně veřejných budov. Vedle toho ve spolupráci se SFŽP provedl dotazníkové šetření mezi téměř 7 tisíci příjemci dotace programu Dešťovka ohledně jejich zkušeností. Příspěvek shrnuje dosavadní poznatky a poukazuje na zjištěné problémy.

18.10.2021
prof. Ing. Dušan Petráš, PhD.

Autor popisuje systematický postup vedoucí ke zpracování energetického auditu a uvádí přehled potřebných podkladů. Zpracování auditu a provedení navržených opatření je základní předpoklad úspor. Bez následného vyhodnocování výsledků a úprav provozních režimů atp. se však očekávaný úsporný efekt nemusí dostavit.

18.10.2021
Ing. Eva Mračková, PhD., prof. RNDr. Danica Kačíková, MSc., PhD., Technická univerzita vo Zvolene

Článok sa zaoberá výpočtovým stanovením dolnej medze výbušnosti náterových látok. Dolná medza výbušnosti predstavuje najnižšiu koncentráciu horľavej látky v zmesi s oxidačným prostriedkom, ktorá je po iniciácii výbušná. Z pohľadu ochrany pred výbuchom je kľúčovou vlastnosťou horľavých látok, nutné je prijať do prevádzky organizačné a technické opatrenia.

17.10.2021
Ing. Jan Moštěk, Ing. Jakub Oravec, VUT FAST Brno

Bakterie Legionella potřebuje pro svůj vznik velmi specifické prostředí. Ideálním místem pro její množení jsou systémy pro přípravu a rozvod teplé vody. Podmínky pro její množení byly zkoumané pomocí numerických simulací vedení tepla na vodovodním potrubí teplé a studené vody ve výpočtovém programu CalA 4.0. Bylo vyhodnoceno několik variant odlišujících se různým geometrickým uspořádáním potrubí uloženého ve stavební konstrukci a tloušťkou tepelné izolace potrubí. Výsledky simulací potvrzují nutnost izolace potrubí vodovodu.

14.10.2021
Ing. Lenka Štulerová, Ing. Lukáš Kapolka, prof. Ing. Stanislav Kmeť, CSc., Technická univerzita v Košiciach

Cieľom nasledujúceho článku je prevedenie modálnej analýzy technickej textílie v tvare hyperbolického paraboloidu. Ide o geometricky nelineárnu membránovú konštrukciu, ktorá je schopná prenášať zaťaženia iba v ťahu. V tomto prípade bolo simulované vlastné kmitanie ako súčasť celkovej dynamickej analýzy. Výsledkom sú vlastné frekvencie a vlastné tvary s pretvoreniami. Získané výsledky prezentujú dynamické správanie sa nelineárnej konštrukcie bez pôsobenia vonkajšieho zaťaženia. Táto analýza tak predstavuje prvý krok a práve vynútené kmitanie ako nelineárna časová analýza doplní v budúcnosti celkovú dynamickú analýzu.

12.10.2021
Ing. Jan Břečka, Ing. Kristýna Hrabovská, VUT FAST Brno

Cílem této studie je nalézt závislosti mezi rozpětím spřaženého dřevobetonového nosníku a dalšími zvolenými parametry spřažených dřevobetonových nosníků. Pro analýzu bylo použito jehličnaté dřevo kategorie C24 a beton třídy C25/30 a C30/37 tloušťky 50 mm. Jako spřahovací prvky byly zvoleny vruty SFS Intec. Pro výpočet byla použita návrhová metoda založená na teorii lineární pružnosti. Poddajnost spřažení byla zohledněna součinitelem poddajnosti γ (γ-metoda).

11.10.2021
Ing. Augustin Sadílek, VUT v Brně, Ústav soudního inženýrství, Ing. Vlastimil Vala, CSc., Ing. Filip Hakl, Ing. Eva Mačurová MBA, Státní pozemkový úřad v Praze, Oddělení tvorby cen a verifikace

K datu 1. 1. 2021 nabyla účinnosti novela zákona o oceňování majetku a také novela oceňovací vyhlášky. Novelizací těchto oceňovacích předpisů došlo k zásadním změnám v oceňování věcných břemen. V tomto příspěvku se zabýváme představením nového znění těchto předpisů týkajících se oceňování věcných břemen a také jednotlivých druhů cen, jimiž lze věcná břemena ocenit.

5.10.2021
Ing. Pavel Rubáš, Ph.D., Technický a zkušební ústav stavební Praha s.p.

V polovině prosince 2020 byla publikována revize ČSN 73 0532:2020 Akustika – Ochrana proti hluku v budovách a posuzování akustických vlastností stavebních konstrukcí a výrobků – Požadavky. Touto normou se nahradila ČSN 73 0532 z února 2010, která byla zrušena dne 1. 1. 2021. Souběh platnosti obou verzí norem byl velmi krátký a neměl žádný dopad do praxe.

27.9.2021
Ing. Plotěný Karel, ASIO TECH Brno, Ing. Plotěný Michal, ASIO NEW Brno

Plány rozvoje vodovodů a kanalizací krajů (PRVK) by měly být základem pro detailní řešení zásobování vodou a odkanalizování jednotlivých aglomerací (obcí). Hlavním účelem zpracování těchto plánů by měla být koordinace v rámci kraje (i povodí) a výběr vhodného řešení.

27.9.2021
Ing. Michal Janků, Ph.D., Ing. Jiří Grošek, Ph.D., Centrum dopravního výzkumu Brno

Za účelem zachování řádného stavu budov, mostů, silnic a dalších staveb je nezbytná jejich pravidelná údržba a kontrola skutečného stavu. Klíčovým prostředkem ke zjištění skrytých defektů jsou metody nedestruktivního testování. V článku jsou popsány vybrané nedestruktivní metody, jež lze použít při diagnostice mostních objektů, metody pro diagnostiku betonových mostů lze ale obecně využít i pro většinu ostatních betonových konstrukcí.

25.9.2021
Ing. Ondřej Šimek, doc. Ing. Miloš Zich, Ph.D., Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

Článek uvádí výsledky experimentů železobetonových stěn s otvorem, které byly vyzkoušeny na únosnost ve směru diagonály. Jedná se o stěny představující ztužující stěny ve vícepatrových prefabrikovaných rámových skeletech. Na navržených stěnách je studován vliv různého typu vyztužení na jejich únosnost a deformaci. Data jsou získána experimentem a poté ověřována výpočetními modely, které představují chování vzorků za experimentu. Výsledky modelů jsou porovnány mezi sebou a poté jsou zhodnoceny jejich klady a zápory.

24.9.2021
Ing. Kristýna Velikovská, Ing. Ivo Korytář, VUT FAST v Brně, Ústav vodního hospodářství obcí

Podle ČSN EN 16147: 2011 představuje použití sprchy a vany přibližně 48–75 % z celkové potřeby teplé vody v domácnosti v závislosti na velikosti a vybavení.  Někteří vlastníci a provozovatelé hledají nové způsoby recyklace odpadní vody, které mohou být v případě sběru teplé šedé vody doplněny o získávání tepelné energie pro předehřev teplé vody, nebo jako zdroj tepelné energie pro tepelná čerpadla. Příspěvek se zabývá shrnutím postupů testování technologických celků.

13.9.2021
doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc., doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., Ing. Marek Mohyla, VŠB TU Ostrava, FAST, katedra Geotechniky a podzemního stavitelství, RNDr. Jana Staňková Ph.D., VŠB TU Ostrava,Hornicko-geologická fakulta, katedra matematiky a deskriptivní geometrie

Výsledky výpočtové parametrické studie, zkoumající vliv stupně a způsobu vyztužení ocelobetonového průřezu na výpočtovou hodnotu modulu pružnosti homogenizovaného průřezu a na hodnoty přerozdělovacích napěťových koeficientů. Homogenizovaným průřezem je ocelobetonová výztuž reprezentována ve výpočtech. Napěťové přerozdělovací koeficienty slouží k přepočtu stavu napětí v homogenizovaném průřezu na stav napětí v ocelových prvcích a ve stříkaném betonu. Výpočty modulu pružnosti homogenizovaného průřezu a hodnoty přerozdělovacích napěťových koeficientů jsou provedeny metodou, která je založena na teorii spolupracujících prstenců výpočetním programem HOMO. Výsledkem parametrických výpočtů je závislost hodnot přerozdělovacích napěťových koeficientů na stupni vyztužení ocelobetonového průřezu.

11.9.2021
Ing. Tomáš Žajdlík, VUT FAST Brno, Ústav pozemního stavitelství, doc. Ing. Karel Šuhajda, Ph.D., VUT FAST Brno

Při použití konstrukcí ve stavebních objektech musí jednotlivé prvky prokázat vlastnosti požadované návrhem. Jedním z požadavků na konstrukce je jejich požární odolnost. Požadované vlastnosti jsou dány normovými hodnotami dle charakteru objektu a způsobu jeho užívání. Potvrzení o splnění požadovaných hodnot je dáno získáním požárně klasifikačního osvědčení. Prokázání těchto vlastností je možné na základě několika způsobů. Jedním z těchto postupů jsou požární zkoušky. Článek se zabývá zkoušením požární odolnosti konstrukcí objektů pozemních staveb.

10.9.2021
Ing. Jana Nováková, Ing. Jan Ručka, Ph.D., VUT FAST Brno, Ústav vodního hospodářství obcí

Tento článek je zaměřen na problematiku měření teploty vody ve vodárenských distribučních sítích. Zvýšená teplota vody může mít za určitých podmínek negativní vliv na jakost pitné vody, což může v krajních případech vést až ke ztrátě statusu hygienické nezávadnosti pitné vody. Článek obsahuje přehled negativních důsledků zvýšené teploty vody na její jakost, přehledné představení všech částí distribučního systému, ve kterých může dojít ke změně teploty vody a popisuje stávající postupy pro měření teploty vody. Součástí práce je také popis navrhované metodiky pro kontinuální měření teploty vody v distribuční síti, jejíž proveditelnost byla experimentálně zkoušena v laboratorních podmínkách.

30.8.2021
doc. Ing. Karel Vojtasík, CSc., doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D., Ing. Lukáš Ďuriš, Ph.D., VŠB TU Ostrava, FAST, katedra Geotechniky a podzemního stavitelství

Článek uvádí poznatky z porovnání stavů napjatosti v ocelobetonovém profilu obdélníkového průřezu. Stav napjatosti je stanoven podle dvou různých přístupů. První, založený na teorii spolupracujících prstenců, je rozvíjen na katedře geotechniky. Druhým, referenčním, je teorie železobetonu, aplikovaná v pozemním stavitelství. Porovnání stavů napjatosti slouží k posouzení, zda lze metodu spolupracujících prstenců aplikovat k řešení stavu napjatosti v tunelových ostěních z ocelobetonových profilů a k vymezení, za jakých podmínek. Ověření bylo provedeno na ocelobetonovém profilu s prutovým příhradovým nosníkem.

29.8.2021
Ing. Kateřina Suchá, Ing. Věra Horáková, prof. Ing. Miroslav Dumbrovský, CSc., Ústav vodního hospodářství obcí, Fakulta stavební, Vysoké učení technické v Brně

Cílem tohoto výzkumu je komplexní zhodnocení retenční schopnosti krajiny v závislosti na použití půdoochranné technologie ve vybrané lokalitě a porovnání vybraných hydropedologických charakteristik v kontextu hospodaření s půdou. Lokalita je modelově vyhodnocena z hlediska erozních a odtokových poměrů. V další etapě je v plánu vyhodnocení změn vybraných fyzikálních hydropedologických charakteristik v průběhu roku v podmínkách klimatické změny.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama