Nejnavštěvovanější odborný portál
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborné recenzované články

Technická zařízení budov / od 29.11.2021 do 14.2.2022


zpět na aktuální články

14.2.2022
Ing. Štěpán Zrostlík, Ph.D., Ing. Tomáš Hejduk, Ph.D., Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i., Ing. Pavlína Hejduková, Ph.D., Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta ekonomická

Zajištění dodávek pitné vody je obecně v ČR na vysoké úrovni. U menších sídelních celků (do 1000 obyvatel) je však větší riziko problémů se zajištěním dodávek pitné vody. Možností zlepšení zásobování pitnou vodou i na úrovni menších obcí je propojování vodárenských soustav.

8.2.2022
Ing. Klára Masnicová, Ing. Jiří Chaloupek, Ph.D., Technická univerzita v Liberci (TUL), Ing. Jan Karl, MV-GŘ HZS ČR, Technický ústav požární ochrany

Výsledky na pracovišti KNT FT TUL ukazují, že při určitých směsových poměrech různých vlákenných surovin, popsaných v níže uvedené studii, je vztah rychlosti hoření a objemové hmotnosti netkaných textilií nelineární. Je tedy možné u takových směsí najít objemovou hmotnost, při které hoří netkaná textilie pomaleji než v okolních objemových hmotnostech. Cílem studie bylo ověření těchto výsledků pomocí kvantitativních metod a rozšíření studie v oblasti termoplastických vláken. Výzkum na dané téma stále na Katedře netkaných textilií a nanovlákenných materiálů pokračuje.

7.2.2022
Ing. Aleš Oškera

Výtažné zkoušky na střeše jsou neopomenutelnou součástí procesu návrhu a provádění mechanicky kotvených pružných střešních povlaků. Při rekonstrukcích jsou většinou nezbytně nutné pro ověření možnosti použití zvoleného kotevního systému pro konkrétní nosný podklad.

31.1.2022
doc. Ing. Zuzana Straková, PhD., STU v Bratislave, Stavebná fakulta, Katedra TZB

S vetraním infiltráciou v podobe netesností okien a dverí je spojený nežiadúci únik tepla v chladných obdobiach. Veľkosť úniku je závislá ako na intenzite vetrania, tak aj na veľkosti energie obsiahnutej vo vzduchu. Výpočet má zahŕňať nielen mernú tepelnú kapacitu suchého vzduchu, ale aj energiu obsiahnutú vo vodnej pare vo vzduchu.

25.1.2022
Ing. Ondřej Zedník, Ing. Miroslava Pumprlová Němcová, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta stavební, Ústav vodního hospodářství krajiny, doc. Ing. Michal Kriška Dunajský, Ph.D., VUT FAST, manažer transferu technologií, Ing. Ondřej Chaloupka, VUT FAST Brno, Ústav vodního hospodářství krajiny

Snížení spotřeby neobnovitelných surovin se v posledních letech stává stále častěji skloňovaným tématem. Při výstavbě přírodních čistíren odpadních vod vzniká značná spotřeba přírodních kameniv, které lze právě mezi neobnovitelné suroviny zařadit. Z tohoto důvodu je nutné se pokusit najít materiál k přírodnímu kamenivu alternativní. Náhradu mohou představovat stavební recyklované materiály, které stále ještě nenacházejí tak širokého uplatnění jako materiály přírodní, a to především díky jejich nízké kvalitě ve smyslu hydraulických charakteristik. Současně dostupné recykláty je nutné zhodnotit z pohledu náhrady hlavního filtračního materiálu vertikálních filtrů, protože právě zde je spotřeba jemnozrnného přírodního kameniva nejvyšší. Cílem je zajistit úsporu finančních prostředků využitím dostupnějších recyklátů, ale také zachovat dostatek přírodních zdrojů pro budoucí generace.

24.1.2022
Ing. Jiří Vrba, TNK 105 Komíny

Typ komínu rozhoduje o vhodnosti, použití, podmínkách instalace komínů a hraje roli i u odvodu spalin od spotřebičů na pevná, kapalná i plynná paliva. Rozlišení komínů na samostatné či společné, komíny systémové, individuální i dodatečně vyvložkované atd. si přiblížíme v tomto článku.

24.1.2022
Ing. Katarína Harčárová, Ústav environmentálneho inžinierstva, Stavebná fakulta, Technická univerzita v Košiciach

Predkladaný príspevok sa zaoberá hodnotením kvality vnútorného prostredia (IEQ) v dvoch apartmánových jednotkách nachádzajúcich sa v rôznych štádiách interiérových úprav – v štádiu holobytu a vo finálnom štádiu zariadeného bytu. Výsledky monitoringu IEQ potvrdili minimálne rozdiely medzi holobytom a kompletne zariadeným bytom z hľadiska tepelno-vlhkostnej mikroklímy. Priemerné koncentrácie tuhých častíc dvoch reprezentatívnych frakcií (PM2,5 a PM10) boli vyššie v prípade holobytu. Naopak vyššie koncentrácie celkových prchavých organických zlúčenín (TVOC) boli zaznamenané v prípade zariadeného bytu.

10.1.2022
Ing. Nina Feber, Ing. Břetislav Židlický, Ph.D., České vysoké učení technické v Praze, Fakulta stavební, Katedry ocelových a dřevěných konstrukcí

Příspěvek se zabývá chováním prutů z duplexní korozivzdorné oceli o otevřených svařovaných I-průřezech zatížených kombinací tlaku a ohybu k tuhé ose průřezu. Je uveden současný návrhový postup zmíněných prutů, včetně jeho nedostatků. Pro získání dat vystihujících reálné chování těchto prutů je popsána sada zhotovených zkoušek a numerický model vytvořený v softwaru Abaqus, včetně jeho validace. Dále je popsán vývin unikátního kloubového mechanismu pro provádění zkoušek prutů či prutových soustav.

27.12.2021
doc. Ing. Jana Marková, CSc., ČVUT Praha, Kloknerův ústav

Nové Eurokódy pro zásady navrhování a zatížení jsou téměř dokončeny a probíhají závěrečné fáze jejich drobných úprav v rámci pracovních skupin technických subkomisí SC1 a SC10. Jejich národní disponibilita pro překlady a zpracování národních příloh je plánovaná v rozmezí let 2023 až 2025, konečné zavedení a zrušení současných Eurokódů na r. 2028. Pro operativní zavedení nové generace Eurokódů bude tedy zanedlouho potřebné zpracovat nové národní přílohy a optimálně nastavit hodnoty národně stanovených parametrů včetně kalibrací dílčích součinitelů pro zatížení a materiálové vlastnosti, aby byla zajištěna spolehlivost, bezpečnost a zároveň hospodárnost našich staveb. Znamená to využití potenciálu našich expertů a také nemalé finanční prostředky potřebné na národní zavedení nových Eurokódů a vydání nových příruček s praktickými aplikacemi.

22.12.2021
doc. Ing. Eva Burgetová, CSc., Ing. Denisa Boháčová, ČVUT Praha, Fakulta stavební, katedra pozemních staveb

V článku je prezentován stavebně technický průzkum historického objektu Císařského špitálu svatého Antonína a svaté Alžběty na Pražském hradě. Cílem průzkumu bylo stanovení funkční způsobilosti a trvanlivosti objektu včetně posouzení jeho využitelnosti a zhodnocení stavu historických materiálů. Průzkum byl zaměřen především na problematiku nevhodných zásahů provedených v minulosti a s tím související zvýšená vlhkost konstrukcí.

19.12.2021
Ing. Jana Bartlová, VUT FAST v Brně, Ústav stavitelství

Ozelenění měst patří k současným trendům ve vývoji především městské architektury. Vyjma systémových prvků fasád porostlých nebo osázených vegetací, které jsou otázkou současného století, patří k zelené architektuře i tradiční užití rostlin – přímá výsadba v blízkosti stavebních konstrukcí, s jejich vzájemným postupným spojením pomocí šplhavých a příchytných mechanismů rostlin. Dopady působení takového povrchu na tradiční i moderní povrchy budov nejsou zatím přesně definované. Příspěvek prezentuje výsledky měření vlhkosti u vnějšího povrchu stavební konstrukce za účelem zhodnocení vlivu vegetačního pokryvu na konstrukci.

15.12.2021
Ing. Jan Moštěk, VUT FAST Brno

Přinášíme poznatky z výzkumu doby trvání špičkového průtoku vody v bytovém domě při všech dnech měření. V první části příspěvku je popsáno měření průtoků v bytovém domě. V druhé části příspěvku je provedeno vyhodnocení naměřených dat v jednotlivých dnech v bytovém domě. V třetí části článku bude provedena diskuse vyhodnocených výsledků a v závěru příspěvku je provedeno shrnutí autorem.

14.12.2021
doc. Ing. Jaroslav Sandanus, PhD., Katedra kovových a drevených konštrukcií SvF STU v Bratislave, doc. Ing. Kristián Sógel, PhD., Kristiansen, Kvetoslavov

Článok pojednáva o diagnostike drevenej nosnej konštrukcie pred plánovanou obnovou obalových konštrukcií. Zmena skladieb strešného a obvodového plášťa môže priniesť so sebou aj zmenu zaťažovacích podmienok, preto je kontrolný statický výpočet v tomto prípade potrebný. Pripravovaná obnova objektu je vhodným časom pre vypracovanie diagnostickej prehliadky nosnej konštrukcie.

13.12.2021
Ing. Martina Mudrá, Stavebná fakulta STU v Bratislave, Katedra technických zariadení budov, prof. Ing. Ján Takács, PhD., Stavebná fakulta STU Bratislava, Katedra TZB

Tepelný komfort je zajišťován soustavami zásobování tepelnou energií prakticky dvě tisíciletí. Novodobé řešení se na Slovensku objevilo okolo roku 1930. Současnost vyžaduje přechod na dvoutrubkové soustavy a maximalizaci využití zdrojů odpadního a přírodního tepla.

6.12.2021
Ing. Mária Kurčová, PhD., STU Stavebná fakulta, Bratislava

Nevytápěný byt způsobuje nadměrnou potřebu tepla v sousedním bytě, ve kterém nemusí být ani možné dosáhnout tepelného komfortu. Výpočty jsou provedeny pro teploty 15 °C, případně i 10 °C, které mohou nastat v dlouhodobě nevytápěných bytech při jejich nevýhodném umístění v objektu.

6.12.2021
Ing. arch. Roman Bolcek, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, Ústav navrhování, Bc. Dominik Lehnert, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, Ing. arch. Viktor Schwab, Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, Ústav urbanismu, Ing. Zdeněk Vejpustek, Ph.D., Ing. et Ing. Petr Hlavsa, Ph.D., Vysoké učení technické v Brně, Fakulta architektury, Ústav stavitelství

Příspěvek pojednává o aditivní výrobě ve stavebnictví z pohledu definice pojmů, technologie nanášení, strojního vybavení a používaných materiálů. Uvádí příklady realizovaných staveb a zabývá se možnostmi využití přírodních materiálů pro 3D tisk staveb. V příspěvku je prezentován současný výzkum a výhledy v oblasti aditivní výroby do budoucna. Příspěvek byl vytvořen v rámci specifického výzkumu na Fakultě architektury VUT v Brně, kde budou možnosti 3D tisku z přírodních materiálů dále analyzovány.

30.11.2021
Ing. Veronika Singrová, VUT FAST Brno

Které faktory ovlivňují množství kyslíku v odpadní vodě a tím její celkovou kvalitu? Existují tři prostředí, která charakterizují odpadní vodu z hlediska množství kyslíku. Po využití veškerého kyslíku z odpadní vody často dochází k negativním jevům. Jedná se například o porušení cementové části stok, vznik nadměrného zápachu v okolí nebo je negativně ovlivněno samotné čistění odpadních vod. Podíváme se i na naměřené hodnoty oxidačně-redukčního potenciálu v reálné čerpací stanici na jednotné stokové síti.

29.11.2021
Sandi Plaskan, Technical center team Schiedel

Obecný pojem nerezová ocel nevystihuje rozdíly, které mezi různými druhy ušlechtilých ocelí jsou. Proto je v oblasti komínových systémů nutné věnovat zvýšenou pozornost výběru vhodné oceli. Jak na straně výrobců, tak kominických firem při zhotovování různých doplňků komínových systémů a se zvýšenou měrou i u provozovatelů spotřebičů paliv.

29.11.2021
Ing. Lenka Švancerová, Ing. Jaroslav Lev, Ph.D., Ing. Marek Holba, Ph.D., ASIO TECH Brno, Ing. Daniel Polášek, Ing. Jan Polášek, Ing. Martin Vlček, AQUA PROCON Brno

Článek se zabývá aplikací nanofiltrace realizované pomocí modulů z dutých vláken v textilním průmyslu za účelem čištění odpadní vody a jejího znovuvyužití v procesu. K čištění odpadní vody byl použit nový typ nanofiltrační membrány, který nemá v České republice prozatím aplikaci. Cílem testování bylo ověřit provozní a návrhové parametry technologie v reálném provozu při dlouhodobých pilotních testech. V článku jsou shrnuty výsledky zahrnující dosaženou kvalitu separace a provozní parametry z testování v textilním průmyslovém podniku.


zpět na aktuální články
 
 
Reklama