Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2007

úterý 20.11.2007



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 307, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

10:30 hod. - Oficiální zahájení veletrhu - (Goja Music Hall)

Vybíráme z programu:

  • 10:30 uvítání a oficiální proslovy hostů
  • 11:15 - 11:30 - krátký koncert kvarteta AMU
  • V rámci zahájení proběhne také křest tří odborných publikací:
    • Mezinárodní energetická ročenka 2007
    • Plynové zařízení v budovách v otázkách a odpovědích
    • Topenářská příručka č. 3

Článek a fotografie ze slavnostního zahájení zveřejníme samostatně.

Doprovodný program veletrhu

13:00 - 16:30 - Konference TZB-2007: Ukázky příspěvků z Topenářské příručky 3 (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Představení Topenářské příručky 3
  • Tepelné zisky
  • Solární soustavy
  • Zabezpečovací zařízení

11:30 - 15:40 - Energetika a její vliv na podnikatelské prostředí: Ukázky příspěvků z Topenářské příručky 3 (Hotel EXPO, Za elektrárnou 3, Výstaviště)



Na Aqua-thermu Praha bude hledat nové kontakty 36 čínských firem



Vůbec poprvé v historii Aqua-thermu Praha se na společné ploše představí firmy z Číny. Doplní tak tradiční společné expozice vystavovatelů z Německa, Itálie a Turecka. Na 360m² čisté plochy nabídne své výrobky 36 vystavovatelů z oblasti technického zabezpečení budov za osobní účasti 130 představitelů firem a odborných asociací. Jedná se především o výrobce sprchových komponentů, rozvodů, uzávěrů, kohoutů, hadic, sanitární keramiky, klimatizací, radiátorů a měřicí techniky. Na veletrhu budou hledat partnery a nové lokální distributory.

Auto Alternativa na Aqua-thermu Praha



Novinkou letošního ročníku Aqua-thermu Praha je první ročník přehlídky automobilů na alternativní pohon Auto Alternativa Praha. Její ambicí je, stát se do budoucna reprezentativním průřezem nabídkou automobilů na různé druhy alternativních paliv, které automobilky nabízejí na českém trhu. Přehlídka se neomezuje na jeden druh alternativního paliva, ale dává výrobcům příležitost představit jejich vlastní vývojovou cestu (CNG, LPG vodík, elektřina, ...) Přestože se jedná o první ročník přehlídky a nabídka vozů na alternativní pohon je v České republice zatím omezená, podařilo se zajistit účast automobilek Citroen, Fiat, Opel a Volkswagen. Auto Alternativa proběhne v pavilonu E jako součást ekologické sekce veletrhu.

16:15 - 16:30 - Vyhlášení vítězů soutěže o nejlepší internetové stránky ZLATÝ@ TZB-info (hala D)


Pozvánka na zítřek


Konference TZB-2007: Energetická náročnost a inteligentní budovy, 12:00 - 17:10, hala D

Tisková konference k soutěži Energy+ Pumps 2008, 10:00 hodin, Galerie Pravého křídla Průmyslového paláce před tiskovým střediskem

Úspory energie ve veřejném sektoru a financování, 9:30 - 14:40, Hotel EXPO, Za elektrárnou 3, Výstaviště


Předávání Zlatých medailí veletrhu Aqua-therm Praha 2007, 13.30 - 15:00, Planetárium - Astro sál Praha 7 - Stromovka


Tipy na stánky




Nový design tepelných čerpadel PZP KOMPLET a.s.
PZP KOMPLET a.s.
Pavilon F, číslo stánku 344

Srdečně Vás zveme k návštěvě naší výstavní expozice na veletrhu AQUA-THERM Praha ve dnech 20. - 24.11.2007.

Tepelná čerpadla PZP KOMPLET a.s. získala v letošní roce mezinárodní ocenění v soutěži "Vynikající výrobek roku" a převzala dva křišťálové jehlany za Vynikající výrobek roku a Ekologický design.

Více na www.pzp.cz



Novinka firmy Viadrus - kombinovaný litinový kotel Herkules DUO
ŽDB GROUP a.s.
Pavilon J, číslo stánku 045

Ve dnech 21. - 25. listopadu 2006 se bude na pražském Výstavišti konat již 13. ročník Mezinárodního odborného veletrhu vytápění, ventilace, klimatizační, měřicí, regulační, sanitární a ekologické techniky AQUA-THERM.

Závod topenářské techniky VIADRUS se každoročně účastní tohoto veletrhu, letos si můžete litinové kotle a radiátory z Bohumína prohlédnout v hale J, číslo stánku 045.

Novinkou na stánku VIADRUS bude kombinovaný litinový kotel Herkules DUO, který je určen pro vytápění rodinných domků a rekreačních objektů, a u kterého je kladem požadavek na automatický provoz s minimálními nároky na obsluhu a možností přechodu na ruční režim při spalování kusového paliva.



ATMOS zve do pravého křídla Průmyslového paláce
ATMOS, JAROSLAV CANKAŘ a SYN
Hala F, stánek 320

Firma Jaroslav Cankař a syn ATMOS, která je pravidelným vystavovatelem na veletrhu Aqua-therm, zve tímto všechny návštěvníky k návštěvě svého stánku v pravém křídle Průmyslového paláce.

Atmos je rodinná česká firma a v současnosti jeden z největších evropských výrobců kotlů na tuhá paliva. Sortiment zahrnuje kotle na dřevo od 15 do 100 kW, kotle na uhlí a dřevo od 18 do 50 kW, kotel na černé uhlí 25-35 kW, kotle na pelety od 4,5 do 45 kW a kombinované kotle na dřevo, pelety, zemní plyn a extra LTO ve výkonech od 15 do 35 kW.

Pro všechny zájemce bude představeno několik novinek, ale jak říká sám Petr Cankař v rozhovoru pro TZB-info, budou představeny až na veletrhu.

Jistě bude na co koukat, a nejen koukat, v termínu od 20. do 24. listopadu 2007.



Navštivte stánek Giacomini, kde jsou pro Vás připraveny novinky, které Vás jistě zaujmou ...
ARNEMA, s.r.o.
Hala F, stánek 316

"Firma ARNEMA - dodavatel výrobků GIACOMINI na český trh bude mít letos po roční pauze opět výstavní expozici na tradičním místě v hale F, stánek 316. V rámci expozice se návštěvníci budou moci seznámit s novinkami v sortimentu GIACOMINI, se zajímavými realizacemi, či si jen tak pohovořit s obchodními manažery z jejich regionů."

Firma Arnema s.r.o. dodává několik ucelených systémů:

  • Systémy podlahového vytápění
  • Kulové kohouty
  • Systémy stropního chlazení - Giacoklima
  • Systémy připojení těles - Giacotech
  • Systémy rozvodů sanity a topení - Giacoqest
  • Trubky pro rozvody topení a sanity
  • Ostatní topenářské armatury - kotlové sestavy, regulace atd.

Pro letošní veletrh firma Arnema s.r.o. představí "Moduly pro měření spotřeby tepelné energie", které nesou označení GE555.

Moduly série GE555 jsou sestavy určené pro měření spotřeby tepelné energie v systémech centrálního zásobování tepla a teplé vody(dále jen TV). Moduly série GE555 se skládají ze skříně z lakovaného plechu (RAL9010) s uzavíráním přizpůsobeným pro eventuální visací zámek. Na skříních jsou zadní a postranní otvory, aby bylo možné využít co největší možný počet konfigurací pro připojení potrubí. Nepoužité otvory mohou být uzavřeny příslušnými uzávěry dodávanými se skříní. Skříň má dva základní držáky, sloužící pro montáž měřiče tepelné energie (přívod a zpátečka), v soustavách vytápění a klimatizace. Je přizpůsobená tak, aby mohla pojmout elektrické a elektronické komponenty a jeden nebo dva vodoměry pro vodu TV a studenou pitnou vodu, (dále jen SV) ze série GE550.

Kulový kohout pro radiální lisování R850V

Firma Arnema s.r.o. připravila také představení nového výpočtového softwaru pro grafické navrhování topných systému a rozvodů sanity. Software umožňuje načtení grafických souborů *.dwg a *.dxf.


Více informací nejen o těchto výrobcích naleznete na www.arnema.cz, ale právě také na Aqua-thermu 2007. Srdečně Vás zveme a budeme se těšit na Vaši návštěvu...



Společnost FENIX Trading představuje novinky ze svého komplexního sortimentu elektrického vytápění
FENIX Trading, s.r.o.
Hala J, stánek 026

Společnost FENIX Trading, s.r.o. (J 026), nejvýznamnější evropský výrobce elektrických topných systémů, představuje novinky ze svého komplexního sortimentu elektrického vytápění - skleněné sálavé panely, skleněné konvektory a nové podlahové izolace pro rychlejší prohřátí dlažby

Společnost FENIX se již 17 let zabývá výrobou a prodejem elektrických topných systémů. Jsme nejvýznamnějším tuzemským producentem a své výrobky exportujeme do 42 zemí světa. Jsme specialisté ve svém oboru a na své stěžejní produkty poskytujeme 10letou záruku.

Dovolte nám touto cestou pozvat Vás do naší expozice č. 026 v hale J na mezinárodním odborném veletrhu vytápění a zdravotechniky AQUA-THERM 2007. S potěšením Vám zde představíme nejen naše nejdůležitější produkty - topné kabely a rohože Ecofloor a topné folie Ecofilm pro podlahové vytápění - ale i několik novinek:

Skleněné konvektory - nabízí netradiční design při plném zachování všech výhod těchto konvekčních systémů - snadná instalace, výborná regulovatelnost, velmi rychlá dynamika při zvyšování teploty ve vytápěném prostoru a příznivý poměr cena/výkon


Skleněné sálavé panely - kromě elegantního vzhledu v sobě také spojují charakteristické vlastnosti několika různých systémů - výhody infračerveného vytápění, rychlejší dynamiku konvekčních systémů i částečnou akumulaci tepla

Podlahové izolace F-Board - tyto doplňkové izolace o tl. 6 mm nebo 10 mm jsou určeny pod topné rohože a kabely Ecofloor. Brání úniku tepla do stavební konstrukce podlahy a velmi výrazně tak zkrátí dobu, za kterou se podlaha prohřeje. Jsou vhodné např. při rekonstrukcích, kdy ve stávající podlaze není žádná, nebo je zde jen nedostatečná tepelná izolace. Výška celé skladby - izolace včetně topné rohože, nové dlažby a pojících tmelů je pouze 2,5 cm. Srovnávací měření rychlosti prohřátí podlahy najdete na stránkách společnosti Fenix.



Rehau představí novinky ve svém sortimentu
REHAU, s.r.o.
Hala G, stánek 204

Kromě všeobecně známých a rozšířených REHAU-systémů z oblasti TZB budeme představovat i následující novinky:

1. Stropní vytápění / chlazení - suchý systém

Základním komponentem tohoto systému je sádrokartonová deska s dřevěnými vlákny. Tyto impregnované desky jsou extrémně odolné proti nárazu a ohybu a neobsahují žádné zdravotně nezávadné látky.

Desky mají vyfrézované drážky, do kterých je v dvojitém meandru vložena RAUTHERM S trubka 10,1 x 1,1 mm v rozteči 45 mm. Na horní straně jsou desky již z výroby překryty polystyrénem EPS 035 DEO. Vyztužovací sádro-kartonové pásy zajišťují snadnou montáž.

Díky 4 rozdílným velikostem stropních desek lze i u složitějších tvarů místností dosáhnout vysokého podílu aktivní plochy, neaktivní plochy lze pak uzavřít pomocí běžných sádro-kartonových desek o tloušťce 15 mm, které se položí ve 2 vrstvách na sebe.

2. Systémy pro energeticky efektivní stavby

Kromě systémů pro plošné vytápění / chlazení představíme v rámci veletrhu také některé naše systémy pro získávání regenerativní energie, jako je např. zemní tepelný výměník AWADUKT THERMO nebo RAUGEO sondy z PE a PE-Xa.

3. Grafický výpočtový software RAUCAD / TechCON

RAUCAD (TechCON) je moderní grafický výpočtový software pro návrh a zpracování projektů ústředního vytápění. Pomocí tohoto softwaru lze vypočítat tepelné ztráty budov, zpracovat projektovou dokumentaci ve 2D a 3D prostoru, dimenzovat a hydraulicky vyregulovat otopné soustavy, vypočítat podlahové vytápění. Software také automaticky vytvoří podrobnou specifikaci materiálu včetně cenové kalkulace. Program je určen pro operační systémy Windows 9x/ME/NT4/2000/XP/Vista.

RAUCAD (TechCON) umožňuje načíst program ve formátu DWG a DXF, ze kterého vytvoří "slepou matrici" vynecháním kótovacích a odkazových čar. Jelikož DXF je univerzální formát pro CAD, může projektant do programu načíst program z jiného libovolného CAD systému. Výsledný projekt je možné exportovat do souboru DXF, výpočty a specifikaci do souborů HTML a XLS.

Tento program je distribuován zdarma a je volně ke stažení na našich internetových stránkách. Pro jeho aktivaci se stačí pouze zaregistrovat.

Bližší informace nejen k těmto výrobkům získáte na našem stánku nebo na našich internetových stránkách: www.rehau.cz.
Těšíme se na Vaši návštěvu.


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
VYČLENĚNÍ ČÁSTI VYTÁPĚCÍ SOUSTAVY Z CELÉ SOUSTAVY

V poslední době dochází u bytových objektů o více sekcích (vchodech) k tomu, že každou sekci vlastní různý majitel. Vlastníci sekcí mají často zájem, aby jejich část vytápěcí soustavy byla ze společné objektové otopné soustavy odpojena, neboli vyčleněna, a mohli si zřídit vlastní odběrové místo (OM) s fakturačním měřičem tepla (MT). V příspěvku je uveden postup při vyčleňování OS.

Vyčlenění části vytápěcí soustavy není jednoduchou a levnou záležitostí. Nejprve musí být získán souhlas vlastníka případných zbývajících sekcí s vyčleněním sekce a s umístěním nových rozvodů vedených v prostorách zbývajících sekcí. Musí být vypracován projekt, jehož hlavní částí budou hydraulické výpočty a údaje potřebné pro nové hydraulické seřízení vyčleněné i zbývající soustavy. Dále musí být provedeno hydraulické seřízení. Do katastru nemovitostí vlastníka zbývajících sekcí musí být vloženo věcné břemeno na umístění a přístupnost nových rozvodů vedených v prostorách zbývajících sekcí, případně i na umístění OM. Přístupnost je potřebná pro revize a pro opravy rozvodů. Finanční náklady na veškeré činnosti související s vyčleněním části soustavy musí uhradit vlastník vyčleněné soustavy.


Vyčlenění části vytápěcí soustavy z celé soustavy

Z OBORU VZDUCHOTECHNIKA:
ŘÍZENÍ SYSTÉMŮ TVORBY PROSTŘEDÍ - SOUČÁST INTEGROVANÝCH ŘÍDICÍCH SYSTÉMŮ BUDOV

Zvláště v budovách, především se zaměřením na budovy pro bydlení a budovy v terciární sféře existuje velký potenciál pro uplatnění plně integrovaných řídicích systémů. Dobře (optimálně) řízený a provozovaný systém vytvářející vnitřní prostředí hraje základní úlohu při energetickém managementu budovy. Budovy s integrovaným řídicím, monitorovacím a komunikačním systémem se obvykle nazývají inteligentní (chytré) budovy. Inteligencí systému je obecně v informační a řídicí technice míněna schopnost autonomní adresné komunikace, monitorování a odezvy systému, přičemž systém tvoří adresovatelné prvky s komunikační schopností, rozhodovací schopností a pamětí. Požadavky na inteligentní budovy jsou uvedeny v materiálu normalizační organizace CENELEC - "Smart- House Code of PracticeCWA 50487:2005" [1]. Těmto požadavkům vyhovují pouze tzv. otevřené řídicí systémy. V článku jsou stručně popsány požadavky na tyto řídicí systémy a možné účinky zavedení těchto systémů u vzduchotechnických a vytápěcích systémů na energetické parametry budovy.

Na základě úrovně a šíře kladených požadavků na multifunkční užití budov a jejich parametry (tzv. chytré nebo inteligentní budovy), je zřejmé, že v blízké budoucnosti mají velkou perspektivu užití integrovatelné řídicí a komunikační systémy v budovách. Tyto systémy dovolují bez podstatných zásahů reagovat na nové požadavky vyvíjející se struktury obyvatel a okolí na využití a provozování a vlastnosti budov, na řízení provozu, zabezpečení objektové i zabezpečení uživatelů (např. zdravotní) a komunikační možnosti. Tyto systémy dovolují také aplikovat vyvíjející se komunikační a řídicí technologie bez významných stavebních úprav.


Řízení systémů tvorby prostředí - součást integrovaných řídicích systémů budov (I)

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
NOVÁ NORMA PRO PROJEKTOVÁNÍ PŘÍPRAVY TEPLÉ VODY

V návaznosti na dnešní doprovodný program uvádíme úryvek z článku na www.tzb-info.cz, který komentuje novou normu ČSN 06 0320 Tepelné soustavy v budovách. Příprava teplé vody - Navrhování a projektování.

  • V normě došlo ke změně definic, například nová norma používá termín teplá voda. "I když jako projektant si nedělám iluze, že se třeba i za deset let vžitý pojem TUV stále bude používat, pouze asi vymizí z článků, odborných publikací, informací výrobců a norem a předpisů. Pokud naše generace nevymře, tak TUV bude stále používáno.", řekl Ing.Vladimír Valenta, člen autorského koktivu nové normy.
  • Dále se norma pokouší vymezit zásady, kde je rozhraní mezi profesí projektanta topenáře a projektanta vodoinstalací.
    "Obecná definice, ze které jsme vycházeli, byla taková, že ta část zařízení, kterou protéká ohřívací neboli topná voda, spadá do topenářského projektu. Ta část, která je omývána teplou vodou nebo cirkulací, případně studenou vodou, jasně spadá do projektu vodoinstalací. Pochopitelně, že některé prvky zařízení (například deskový výměník) jsou společné a zde norma stanovuje, že se jedná o předávání tepla jako takového do vody a to spadá do topenářského projektu. K tomu je důležitá další poznámka: za celé zařízení ručí oba projektanti z toho důvodu, že třeba výchozí podklady, například průběh odběru teplé vody během dne u bytových objektů by měl dát topenářovi projektant vodoinstalací. A to tak, že například u rekonstrukcí lze před rekonstrukcí provést měření odběrů teplé vody třeba na straně dodávky vody studené, pokud se takové měření udělá během několika typických dnů, například po půl hodinách, tak se dostaneme k velice přesným průběhům. Ty pak jsou velmi přesným podkladem pro dimenzování zařízení. Projektant vodoinstalací by měl potřeby teplé vody případně průběhy předat topenáři a ten pak navrhnout celé zařízení a dát ho do projektu. Pokud je ohřívač oddělen od zásobníku a to bych vždy doporučoval, pokud se tedy vůbec používá zásobník, čili pokud je to oddělené, voda se ohřívá jen v deskovém ohřívači a ten spadá do projektu a rozpočtu topenářského projektu. Další parametry stanoví ve svém projektu také topenář, například množství řekněme nabíjecí vody mezi ohřívačem a zásobníkem, tedy průtokové věci a projektant vodoinstalací je pak zajišťuje ve svém projektu. Poslední věc cirkulační průtok je v plné kompetenci projektanta vodoinstalací. Tak vypadá rozhraní mezi dvěma profesemi - tepelnou technikou a vnitřním vodovodem", pokračuje Ing. Valenta.

Celý článek na www.tzb-info.cz, 30.4.2007, autor: Ing. Dagmar Kopačková, viz: Zajímavosti ze semináře Vnitřní vodovody - nové normy pro projektování (I)

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
CENTRÁLNÍ ZÁSOBOVÁNÍ TEPLEM S VYUŽITÍM BIOMASY

Vytváření komfortních zdrojů vytápění není dnes prioritou pouze měst. Obce, především ty podhorské se snaží udržet a přilákat obyvatele nové. Důležitým faktorem je pak nabídka komfortního zdroje vytápění - např. CZT a čisté prostředí - ovzduším počínaje. Rozhodujícím faktorem je pak konečná cena takovéhoto gigajoulu. V řadě podhorských měst, městeček a horských vesnic se vydali cestou biomasy, která je schopna výše uvedeným faktorům bezezbytku vyhovět.

Trhové Sviny, Hostětín, Hartmanice, Bystřice nad Pernštejnem, Velký Karlov, Kašperské hory, Valašská Bystřice, Kněžice, Planá u Mariánských lázní, Třebíč

Vytápění pomocí biomasy vyskytující se, či účelově pěstované v místě spotřeby v kombinaci s CZT je jedním řešením udržitelného rozvoje a plnohodnotného života v našich lesnatých a horských oblastech.

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
DALŠÍ ROZŠIŘOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÉ VÝSTAVBY A SNIŽOVÁNÍ TEPELNÝCH ZTRÁT

Letošní rok byla v ČR v důsledku stavebního boomu a výhledu dalšího zvyšování cen energií mimořádná poptávka po tepelně-izolačních materiálech i po dodávkách stavebních firem provádějící zateplování objektů. Ve větší míře se začaly uplatňovat obvodové pláště energeticky úsporných staveb, byly získány zkušenosti při další výstavbě nízkoenergetických i pasivních domů. Nejednalo se jen o ojedinělé realizace rodinných domků, postavily se i celé soubory domů, na kterých byla při výstavbě prováděna podrobná měření. O nízkoenergetickou výstavbu se vážně zajímají již i developeři, byly již dokončeny a úspěšně prodány první nízkoenergetické byty v Dolních Měcholupech, o další podobné byty je zájem mnohonásobně převyšující nabídku, takže se snad dostaneme do fáze, že i hromadná výstavba bude prováděna ve standardu, který bude vyhovující i v delším časovém horizontu, nikoli pouze vyhovující současným normám a zákonům.

 
 
Reklama