Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2007

sobota 24.11.2007



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 307, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program veletrhu

10:45 - 12:15 a 13:00 - 14:30 - Možnosti financování šetrného způsobu vytápění a výstavba pasivních domů: - součást doprovodného programu veletrhu Aqua-therm Praha 2007 (hala D)



Tipy na stánky




Otopné stěny a komfortní otopná tělesa
KORADO, a.s.
Hala G, číslo stánku 218


KORATHERM HORIZONTAL
Novinkou firmy KORADO jsou otopné stěny KORATHERM

Výrobce nejprodávanější značky otopných těles - firma KORADO významně rozšiřuje portfolio komfortních designových otopných těles o široký sortiment ucelené výrobkové řady.


Otopné těleso na míru
Každý z nás má svou jasnou představu o tom, jak asi vypadá takové normální, obyčejné otopné těleso ať už v panelákovém bytě či rodinném domku. Ovšem umíte si představit otopné těleso také jako efektní designový doplněk vaší domácnosti, který se nemalou měrou podílí na celkovém vyznění atmosféry třeba ve vašem obývacím pokoji?

V dnešní době stále rostou nároky na modernost, praktičnost i účelnost bytového zařízení. Při koupi otopných těles ať už pro byt či rodinný dům mají zákazníci vyšší požadavky na design, firma KORADO jim proto vychází vstříc se svou novou řadou KORATHERM.


KORATHERM VERTIKAL
Otopné stěny KORATHERM navazují na velice populární řadu PRISMA, kterou svým sortimentem nahrazují a zároveň doplňují. Nyní je již možné si u tělesa KORATHERM vybrat z několika deskových typů včetně variant s rozšířenou přestupní plochou.

Řada KORATHERM tak významně rozšiřuje nabídku komfortních designových těles. Ucelenou výrobkovou řadu KORATHERM představuje pět základních modelů. Liniové, horizontálně nebo vertikálně orientované otopné profily jsou konstrukčně uspořádány do mnoha typů. Nabízená barevná paleta spolu s variabilně řešeným připojením těchto těles k otopné soustavě rozhodně vyhoví požadavkům i toho nejnáročnějšího klienta.

Autoři tohoto inovativního řešení nezapomněli ani na praktickou stránku věci. Otopné stěny KORATHERM VERTIKAL spojují moderní design s efektivním způsobem sdílení tepla ve vytápěné místnosti. Jejich čelní plocha totiž zvýrazňuje sálavou složku tepla a navozuje tak pocit tepelné pohody.


KORATHERM HORIZONTAL
KORATHERM HORIZONTAL se nabízí jako vhodný a výkonný pomocník pro vytápění prostor s velkoplošnými prosklenými plochami jako například výkladní skříně, zimní zahrady panoramatická okna atd. KORATHERM HORIZONTAL zároveň díky svému tepelnému výkonu zdatně konkuruje klasickému deskovému tělesu. Stejně jako provedení VERTIKAL tak i provedení HORIZONTAL je nyní k dispozici ve variantě se středovým připojením. Posledním nabízený model - KORATHERM REFLEX díky osazení zrcadlem je nejen příjemným, ale také vysoce praktickým doplňkem předsíní a vstupních hal.

Otopné stěny KORATHERM od společnosti KORADO jsou na trhu v mnoha barevných variantách, díky této rozsáhlé nabídce se právě ony mohou stát sympatickou a hřejivou tečkou při zařizování interiérů.


Rádi Vám výhody otopných stěn KORATHERM osobně představíme na našem stánku číslo 218 v hale G.





Kondenzační kotle
PROCOM BOHEMIA, s. r. o. - GEMINOX
Hala F, číslo stánku 327




Všechno co děláme hřeje
THERMONA, spol. s r.o.
Hala J, číslo stánku 051

Vážení partneři a přátelé Thermony,

Již tradičně se naše společnost účastní největší přehlídky produktů z oboru TZB, Aqua-Therm 2007 v Praze. Velice rádi Vás přivítáme na naší expozici v hale J, na stánku č. 051, kde můžete ochutnat různé druhy kvalitního moravského vína, zhodnotit nový design kotlů Therm, který uvedeme na trh v příštím roce, nebo jen tak přátelsky poklábosit s našimi pracovníky o produktech značky Therm či kráse našich hostesek.

Mimo zmiňovaných atraktivních hostesek uvidíte nové kondenzační kotle s výkonem 3,5 -17 kW, kondenzační kaskádovou kotelnu online řízenou regulačním systémem Tronic 2008E, zapojení solárního systému či zástupce úspěšné řady elektrokotlů Therm EL. Přijďte načerpat nové informace, dobrou náladu a ochutnat kvalitní moravská vína!


Exponáty:
  • Kotle v novém designu na rok 2008
  • Kaskádová kondenzační kotelna s online řízením regulace Tronic 2008E
  • Solární systémy Thermona
  • Kondenzační kotle
    - Therm 17 KDZ 5 s integrovaným 55-litrovým nerezovým zásobníkem
    - Therm 28 KDZ 10 s integrovaným 100-litrovým zásobníkem
  • Elektrokotel Therm EL 15
  • Therm TRIO 90 T - 90 kW kotel s nuceným odtahem spalin
  • Therm DUO 50 FT - 45 kW kotel v turbo provedení
  • Plynové stacionární kotle Therm
  • Kotle řady DU na pevná paliva



Úžasné čerpadlo ALPHA2 - pohled do budoucnosti čerpadel
GRUNDFOS s.r.o.
Hala J, číslo stánku 048



Energetický štítek "A"
Kombinace unikátního frekvenčního měniče, technologie permanentních magnetů a kompaktního statoru staví oběhové čerpadlo ALPHA2 na nejvyšší příčku systému energetického štítkování.

Kompaktní konstrukce
Díky zcela nově koncipované řídící elektronice integrované uvnitř čerpadla je ALPHA2 nejkompaktnější oběhové čerpadlo Grundfos, které lze instalovat i ve velmi stísněném prostoru.

S novým revolučním čerpadlem ALPHA2 můžete vašemu zákazníkovi nabídnout přesně to, co od oběhového čerpadla očekává - úsporné a spolehlivé čerpadlo, které dělá to, co je od něho očekáváno. Nic jiného.

Uživatel nechce ztrácet svoje peníze nebo čas na servisních pracích, výměnách a vysoké spotřebě elektrické energie. Jeho přání je to, že když se čerpadlo nainstaluje a nastaví, nemusí se o něj již starat.



Těšíme se na Vaši návštěvu v našem stánku v hale J.





Využití energie slunce pro ohřev vody
REGULUS spol. s r. o.
Hala F, číslo stánku 321

Také topíte a ohříváte vodu drahou elektřinou nebo plynem, i když svítí slunce? Myslíte si, že využití sluneční energie je jen pro úzký okruh odborníků? Pořízení jednoduchého a přitom kvalitního solárního systému nemusí být vůbec drahé. Zvyšování cen energií a snížení cen solárních systémů zkracuje dobu návratnosti investice do takového systému, přičemž kvalitní solární systém má životnost 30 a více let. V budoucnu budete vždy ohřívat vodu zdarma bez ohledu na vývoj cen energií a díky použití ekologicky čisté energie přispějete ke zlepšení životního prostředí. Sluneční kolektor mění sluneční záření na tepelnou energii, kterou předává nemrznoucí teplonosné kapalině. Ta potom ohřívá vodu v zásobníku teplé užitkové vody (dále jen TUV), akumulační nádrži nebo bazénu. Energii, kterou s jejich pomocí získáte, můžete využít pro předehřev TUV nebo kombinaci ohřevu TUV a ohřevu bazénové vody nebo přitápění.Vhodně zvolené jednotlivé komponenty sestavy mohou zlepšit účinnost solárních systémů.

V široké nabídce slunečních kolektorů Regulus naleznete kolektory od nejlevnějších plochých pro sezónní využití sluneční energie až po prvotřídní ploché kolektory s vysoce selektivním povrchem Sunselect. Pro využití sluneční energie především v zimním období jsou určeny kolektory s vakuovými trubicemi. Ke kolektorům nabízíme držáky jak na šikmou, tak i na rovnou střechu. U některých typů kolektorů nabízíme také systémy uchycení na fasádu, pro vestavbu do střechy nebo speciální solární markýzy.

Široký výběr je i v sortimentu zásobníků TUV s jedním topným hadem, s dvěma topnými hady až po vestavěné zásobníky v akumulačních nádržích. Vybrané typy zásobníků TUV a akumulačních nádrží umožňují instalaci speciálních topných hadů do přírub pro solární ohřev a průtočný ohřev TUV.

Solární systém TUV s průtokovým dohřevem
online na: www.regulus.cz

Navštivte nás ve dnech 20. - 24. 11. 2007 na Mezinárodním veletrhu AQUA-THERM Praha, pravé křídlo Průmyslového paláce - Hala F.





Bitherm - Vytápění, které má styl
ELVL s. r. o.
Hala F, číslo stánku 302

Česká rodinná firma ELVL s.r.o. přichází na letošní Aqua-therm Praha 2007 s dalšími novinkami designových otopných těles Bitherm. Jedná se o kolekci Design 2008, která zaujme svým netradičním designem otopných ploch a škálou moderních barev a linií. Nová řada designových otopných těles Bitherm splňuje požadavky trendu moderních interiérů a přináší osvěžující design do interiérů současných.

Designová tělesa Bitherm jsou vyrobena z teplosměnných hliníkových lamel, které příčně protíná měděná teplovodní trubkovnice. Čelní sálavou plochu tělesa tvoří lamely zpracované moderní technologií. Tělesa umožňují provoz v systému ústředního vytápění, elektrického vytápění nebo kombinovaném provozu.

Dovolte nám přestavit vybrané zástupce kolekce Design 2008:



BITHERM HORIZONT

BITHERM MOSAIC

Rádi Vám představíme celou kolekci designových otopných těles a el. radiátorů pro rok 2008 osobně, na již tradičním místě v našem stánku č.302 v hale F. Těšíme se na setkání s Vámi.




Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
OPTIMÁLNÍ VOLBY ZDROJE - POROVNÁNÍ NÁKLADŮ NA VYTÁPĚNÍ

Ekonomické vyhodnocení a porovnání investičních a provozních nákladů na vytápění a přípravu TV, pro RD s tepelnou ztrátou 7 kW. Investiční náklady vycházejí z jednotlivých výměrů prováděcích projektů zpracovaných pro všechny hodnocené varianty. Článek je určen budoucím investorům.

Publikovaný text je zaměřen na porovnání investičních nákladů na instalaci jednotlivých koncepcí vytápění.

Z článku vyplývá, že z investičního hlediska je nejvýhodnější klasická otopná soustava, kde zdrojem tepelné energie je kotel na zemní plyn. To je dáno poměrně nízkou cenou zemního plynu.

Instalace tepelného čerpadla má však také své opodstatnění. V oblastech, kde zemní plyn zaveden není, jsou výhody jednoznačné. Ale i tam, kde zemní plyn zaveden je, jsou instalace tepelného čerpadla odůvodnitelné: předpokládané zvyšování cen ZP, nejistá distribuce (tím jsou myšleny dodávky z Ruska).

Zvláštní kapitolu tvoří teplovzdušné vytápění. Z hlediska investičních nákladů nevychází nejpříznivěji, je však třeba zdůraznit následující skutečnost: tím, že se jedná o řízené větrání (které ostatní systémy neumožňují), přináší svým uživatelům vysoce komfortní bydlení. V případě, že by porovnání probíhalo na základě hodnocení kvality mikroklimatu v objektech, neměl by systém teplovzdušného vytápění konkurenci.

V rozsahu práce je vyčíslena reálná doba návratnosti jednotlivých investic. Pro jasné posouzení rozdílu jednotlivých variant řešení je použit jeden typ rodinného domu. Výsledky zhodnocení mohou být využity jako podklad pro nalezení optimální formy řešení vytápění a přípravy teplé vody (dále jen TV) při stavbě či rekonstrukci rodinného domu.

Optimální volby zdroje - porovnání nákladů na vytápění - I. díl

Porovnání nákladů na vytápění podle druhu paliva

Z OBORU VZDUCHOTECHNIKA:
REVITALIZACE PANELOVÝCH DOMŮ A JEJÍ DOPAD NA BYTOVÉ VĚTRÁNÍ

Důvody regenerace panelových domů jsou známy a dostatečně pojmenovány, a to včetně důvodů pro revitalizaci větracích systémů v panelových stavbách. Při vlastní realizaci jsou však velmi často opomíjeny dopady výměny oken a zateplení fasád na obytné prostředí, na vnitřní mikroklima. Okna s mikroventilací nejsou všelékem a nemohou plně zajistit funkčnost nově instalovaného větracího systému. Jedním z možných řešení pro naplnění požadavku zdravého obytného prostředí je užití větracího systému s prvky pro přívod větracího vzduchu a odtahovými ventilátory se základním větracím stupněm řízeným v závislosti na vlhkosti vzduchu v bytě.

Inteligentní nucené větrání

Inteligentním způsobem větrání je základní větrání závislé na vlhkosti vzduchu v prostoru. Moderní čidla a mikroelektrotechnika toto beze zbytku umožňují. Systém větrá s mimořádnou úsporou energie. Na druhé straně čidlo registruje jakékoli zvýšení vlhkosti vzduchu v prostoru. V takovém případě zvyšuje počet otáček ventilátoru tak dlouho, dokud není obnoven požadovaný stav. Protože senzory neustále sledují skutečnou vlhkost vzduchu, větrá se skutečně pouze natolik, jak je to v daném okamžiku nezbytně nutné. To opět napomáhá úsporám energie pro vytápění. Při důsledné aplikaci této techniky v normálně používaném bytě může být uspořeno až 50 % větracího tepla. Zpětné získávání tepla se tím pádem už nevyplatí.Ventilátory musí přitom vyhovovat i požadavkům na hlučnost - při základním stupni nesmí v době nočního klidu (tj. 22.00 - 6.00 hod.) vyvolat v obytných místnostech hodnotu vyšší než-li 30 dB(A).

Ventilátory s regulací dle vlhkosti spolu s prvky pro přívod vzduchu, zajišťující díky povětrnostní klapce bezprůvanou distribuci vzduchu, realizují snadno a účinně kontrolované větrání bytů v panelových domech při jejich regeneraci podle zásad o úsporách energie v bytovém fondu.

Větrání bytů je oblast, ve které se sice pracuje s malými objemy vzduchu, ale výsledek je uživateli velmi citlivě registrován. Nejen při návrhu úprav větracího systému, ale pro celý záměr regenerace panelových bytových domů by měla platit zásada, že regenerace je připravována a prováděna v úrovni nejnovějších poznatků techniky a technologických procesů, např.použitím větracího zařízení, které zaručuje stálé základní větrání. To zabraňuje vzniku škod z vlhkosti, zajišťuje hygienicky bezvadné vzduchové poměry a spoří energii. Z tohoto pohledu nutno jako technicky nedokonalá a ekonomiky nedůvodná odmítnout všechna ta řešení, která této zásadě neodpovídají a která mnohdy dokonce kombinují zásady přirozeného větrání (např. větrací hlavice) s nuceným, pomocí funkčně neodpovídajících ventilátorů.

Mělo by být i v zájmu investora, ať už je jím kdokoli, dbát na stoprocentní funkčnost systému po dobu celého roku a za různých vnějších i vnitřních podmínek. Rovněž tak otázka zateplování fasád by neměla být řešena bez koordinací se vzduchotechnikem, stejně jako výměna či utěsňování oken nebo zasklívání lodžií. Následky způsobené omezením větrání v bytech, jsou již dostatečně známy.

Revitalizace panelových domů a její dopad na bytové větrání

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
VYUŽITÍ SLUNEČNÍ ENERGIE BY MĚLA PŘEDCHÁZET ÚSPORNÁ OPATŘENÍ

Využití sluneční energie pro přípravu teplé vody má vysoký potenciál vzhledem k relativně rovnoměrnému průběhu potřeby teplé vody během roku. Aby byla instalace solární soustavy pro přípravu teplé vody efektivní, je nutné ještě před vlastním návrhem solární soustavy v první řadě omezit spotřebu teplé vody a tepla na její přípravu řadou úsporných opatření:

  • úspornými výtokovými armaturami
  • minimalizací délky rozvodů teplé vody
  • omezením tepelných ztrát rozvodů teplé vody a cirkulace
  • omezení běhu cirkulace na nezbytně nutnou dobu, případně využití regulace cirkulace na základě teplotních čidel
  • u dlouhých a rozvětvených tras rozvodů teplé vody a cirkulace je nutné hydraulické vyvážení

Potřeba tepla na přípravu teplé vody

U stávajících budov je nutné vycházet ze skutečné spotřeby teplé vody v objektu. Tu je možné zjistit dlouhodobým měřením na patě objektu (nejlépe se zohledněním její teplotní úrovně, měření potřeby tepla). Vhodné je získat souhrnné údaje o spotřebě energie na přípravu teplé vody za určité období (alespoň 1 poslední rok), v horším případě alespoň provést několik celodenních měření příložnými průtokoměry na patě objektu.

U novostaveb, kde nejsou k dispozici reálná data, nezbývá než použít s velkou opatrností směrných hodnot z literatury. Pro určení potřeby tepla pro návrh solární soustavy pro přípravu teplé vody je problematické použití stávající normy určené pro návrh zařízení pro přípravu teplé vody [1]. Návrhové hodnoty uvedené v normě jsou určeny pro návrh zdroje teplé vody a její bezpečné zajištění v daném objektu a jsou ze své podstaty vyšší než běžně dosahované. Pro orientaci jsou níže uvedeny hodnoty pro typické aplikace podle uvedené normy:

  • bytové objekty: potřeba teplé vody 82 l/os.den (60 / 15 °C) odpovídající denní potřebě tepla QTV = 4,3 kWh/os.den
  • administrativa: potřeba teplé vody 25 l/os.den (60 / 15 °C) odpovídající denní potřebě tepla QTV = 1,3 kWh/os.den

Praktická měření dokládají hodnoty spotřeby teplé vody výrazně nižší a vykazují velké rozdíly denní spotřeby při různém životním standardu, stáří, povolání osob, ročním období, atd.

Celý článek na www.tzb-info.cz 16.7.2007, autor: Ing. Tomáš Matuška, Ph.D., viz Dimenzování solárních soustav (II) Příprava teplé vody

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
FOTOVOLTAIKA - MALÉ DOMÁCÍ INSTALACE

Od podpory dané zákonem o OZE se tento obor - výroba elektřiny fotovoltaickým jevem stále významněji rozšiřuje. Své sehráli i další státní dotace jak pro podnikatelské subjekty od MPO, které již ovšem dostupné nejsou, tak pro fyzické osoby na rodinné domky.

Podpora je dána garancí zákona a výší výkupní ceny stanovené každoročně ERÚ. Pro fotovoltaiku je pak 13,46 Kč/dodanou kWh velmi významnou podporou. Podaří-li se i využít a získat další dotaci (SFŽP přidělil v letošním roce podporu 145 instalacím fyzických osob do 5 kWp.) pak se návratnost u takovéto malé instalace může dostat až pod 7 let. Uvážíme-li, že se jedná o naprosto bezobslužné zařízení schopné provozu okolo 25 let, pak je instalace na nevyužitých střechách zajímavou investicí.

Více informací a poradenské služby poskytuje např. společnost Energy Benefit Centre o.p.s (www.energy-benefit.cz).

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
TEPELNÉ MOSTY V MODERNÍCH KONSTRUKCÍCH

Spolu se zvyšováním tepelných odporů obvodových konstrukcí vzrůstá vliv tepelných mostů na celkové tepelné ztrátě a nejistota ve stanovení tepelné ztráty v místech, kde jsou tepelné mosty může značně ovlivňovat správnost výpočtu celkové tepelné ztráty. Správný výpočet tepelných mostů je také podstatný pro vyloučení kondenzace a vzniku plísní. Díky výpočetním metodám a typizaci detailů ze strany výrobců stavebních systémů již vznikají "katalogy" tepelných mostů.

 
 
Reklama