Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2007

čtvrtek 22.11.2007



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 307, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Začíná další den veletrhu Aqua-therm


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program veletrhu

10:30 - 16:00 - Konference TZB-2007: Nástroje státu na podporu úspor energie a obnovitelných zdrojů (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Ekologická daňová reforma vstoupí v platnost 1. 1. 2008 - Co je její podstatou, co nás čeká, které energie podraží a naopak? Aktuální informace od spoluautorky reformy
  • "Zákon o OZE" - jeho současná funkce a plnění daných cílů (především k roku 2010) pohledem ERÚ - metodika stanovení výkupní ceny a zelených bonusů, jsou nabízené výkupní ceny správně nastaveny?
  • Praktický příklad využití solárních kolektorů pro přípravu teplé vody
  • Podpory MPO - Operační program Eko-Energie a Státní program na podporu úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů část A. Priority a cíle resortu ministerstva průmyslu a obchodu.
  • Problematika čerpání finančních prostředků z rámce dotačních titulů v oblasti úspor energie a OZE, příprava projektových záměrů a žádosti v kontextu daného programu. Jak být při čerpání maximálně úspěšný a nezadělat si na problém?


Pozvánka na zítřek


Konference TZB-2007: Praktické dopady novely zákona 406/2000 Sb. 11:00 - 16:15, hala D


Výsledky soutěže o nejlepší exponát veletrhu
Aqua-therm Praha 2007

Seznam oceněných výrobků naleznete ZDE.


Tipy na stánky



Přijďte nás navštívit
IVAR CS spol. s r. o.
Hala A, číslo stánku 122

Společnost IVAR CS je obchodním a technickým zastoupením několika zahraničních firem (např. IVAR, DAB, FRÄNKISCHE, GEL, BRANDONI, FRATELLI PETTINAROLI, EMMETI, FIV, TECO atd.) se širokým sortimentem vybraných komponentů pro vytápění, vodu a plyn. Specializujeme se na prodej armatur, rozvodných systémů, čerpadel a klimatizací.
V rámci veletrhu Aqua-therm prezentujeme novinky dovážené na trh i osvědčené výrobky prodávané na českém trhu již řadu let. Naši obchodní zástupci a techničtí manažeři Vám rádi zodpovědí Vaše dotazy přímo na stánku či s Vámi v případě potřeby domluví individuální schůzku a navštíví Vás osobně po konání veletrhu.

Novinky

Letos naše společnost představí:
  • nové Protipožární stanice DAB vyráběné dle Evropské normy EN 12845
  • radiátory DECORAIVAR s originálním estetickým řešením a hliníkovými profily

protipožární stanice DAB

radiátory DECORAIVAR

V neposlední řadě Vás seznámíme s novou kompaktní mísící sestavou UNIMIX pro bytové celky.

Program PROTECH
Společnost IVAR CS připravila ve spolupráci s firmou PROTECH plnou verzi programů pro výpočet otopných soustav DIMOS, podlahového vytápění PODLAHY a rozvodů vody RoVo.

Rádi Vás přivítáme a pohostíme v našem stánku č. 122 o rozloze 150 m2 na již tradičním místě v Hale A.




Schiedel AERA - stále čerstvý vzduch
Schiedel, a.s.
Hala J, číslo stánku 054

Mít v domě stále čistý vzduch, aniž by se větralo? Větrat, a neztrácet při tom teplo? Díky novince firmy Schiedel, řízenému systému větrání Schiedel AERA, to jde. Systém, který průběžně větrá v závislosti na vlhkosti v místnostech, je určen pro novostavby a řeší základní problém izolovaných domů. Ty jsou pro svou neprůvzdušnost sice odolné proti tepelným ztrátám, ale také zabraňují přirozené cirkulaci vzduchu, která odčerpává vydýchaný vzduch z místností a přináší dovnitř čerstvý. V těsných místnostech bez větracího systému se hromadí CO2, jehož vyšší koncentrace působí neblaze na lidské zdraví. Řízený systém AERA je chytrý a jednoduchý systém nenáročný na energie, který větrá podle tam, kde je to třeba, a tehdy, když je to třeba.

Ideální spojení Schiedel Absolut a Schiedel AERA
Filosofie společnosti Schiedel je přinášet svými výrobky nezávislost, jistotu a pohodlí. Jako jedni z prvních si zde uvědomili praktické důsledky izolování novostaveb a jejich provázanost s jinými částmi stavby. Tomu je přizpůsobený komínový systém Schiedel Absolut, jenž má kromě průduchu pro odvod spalin i šachtu pro přívod vzduchu, takže je nezávislý na okolním prostředí, protože z něj nebere vzduch. Druhým přínosem je větrací systém Schiedel AERA.


(po kliknutí se obrázek zvětší)
- přívod čerstvého vzduchu
- odvětrání

Konstrukce systému Schiedel AERA
Systém tvoří jedna svislá šachta pro odvod vzduchu, jež je postavena ze sendvičových tvárnic z lehkého betonu s integrovanou tepelnou izolací a vnitřní plastovou vložkou, a prvky pro přívod a odvod vzduchu. Chod systému se nastavuje na počátku, pak už funguje automaticky. Řídí se vlhkostními čidly, která reagují na aktuální stav. Systém pozná, jaká je potřeba vzduchu v které místnosti, a větrá ji ihned. A tak je logické, že v noci větrá místnosti, kde se spí, zatímco přes den spíše obytné místnosti. Velkou výhodou systému je, že předchází stavebním a hygienickým problémům způsobeným vysokou vlhkostí.

Technické parametry systému
Prostor objektu, vybaveného Schiedel AERA, je rozdělen na tři zóny. Zóna přiváděného vzduchu je v místnostech spojených s bydlením, jídlem, spánkem nebo v místnostech pro děti. V místnostech, které jsou na vlhkost a pachy nejnáročnější (koupelna, WC, kuchyně), je zóna odváděného vzduchu. Spojovací zóna předchozí zóny v bytě propojuje (předsíň, chodba). Průtok vzduchu mezi zónami zajišťuje štěrbina pod dveřními křídly o výšce 8 - 10 mm.
Ventilační jednotka o rozměrech 48 x 48 x 24 cm a hmotnosti 20 kg je umístěna buď v podstřešní místnosti, nebo ve sklepě.

Instalace
Systém řízeného větrání Schiedel AERA by měl být zakomponovaný již do projektu. Provádí se během hrubé stavby a není konstrukčně náročný. Při jeho instalaci je potřeba minimum vzduchotechnických rozvodů, což minimalizuje náklady.
Firma Schiedel dodává systém s kompletními projektovými podklady, včetně zásad pro správnou instalaci. K systému Schiedel AERA poskytuje firma Schiedel kompletní servis - včetně technické pomoci, doporučení k uplatnění atd.

Více informací naleznete na www.schiedel.cz



Protherm - novinky v oblasti závěsných kondenzačních i klasických kotlů a stacionárních litinových kotlů
Vaillant Group Czech s.r.o. (zn. PROTHERM)
Hala G, číslo stánku 201

Na stánku na Vás čeká představení již prodávaných kotlů, inovovaných plynových stacionárních litinových kotlů Medvěd KLOM, zcela nové závěsné kondenzační kotle LEV a připravovaná nová řada závěsných plynových kotlů Panther. S těmito novinkami souvisí i nový způsob regulace zmíněných závěsných kotlů prostřednictvím prostorových regulátorů komunikujících s kotlem na základě komunikačního protokolu e-bus.

Tak jako vždy i letos si pro Vás Protherm připravil soutěžní program. Každý den od úterý do pátku je pro Vás připravena napínavá sportovní soutěž. Vždy od 11 hodin a od 14 hodin.

Nezapomeňte tedy navštívit stánek značky Protherm na veletrhu Aqua-therm 2007.




Ekoefekt - Uhlím se topit bude?
EKOEFEKT a.s.
Hala J, číslo stánku 030

Zeptali jsme se ředitele Ing P. Vrby z kotlárny EKOEFEKT, a. s., která je známá díky špičkovým automatickým kotlům: bude se nadále topit uhlím? Věříte jednoduchým politickým prohlášením - "zakážeme uhlí", apod.?

Uhlím - domácí surovinou - se topit bude. Jelikož uhlím topí zhruba 450 tisíc domácností nejnižší příjmové skupiny a velké množství firem a průmyslových areálů, tak nějaké "zákazy" asi fungovat nebudou. Já sázím na to, že zvítězí nějaké rozumné řešení - podpora moderních kotlů na tuhá paliva s kvalitním spalovacím procesem a tlak na odstranění starých klasických kotlů, které způsobují kouř a znečištěné prostředí v obcích a menších městech. U automobilů také nebyla zakázána nafta, ale vylepšily se motory.
Již minimálně třikrát nám od r. 1990 politici doporučovali čím právě topit a čím ne. Vývojem a výrobou kotlů na tuhá paliva se intenzivně zabýváme již od r. 1992. Při rozhodování vždy raději používáme vlastní úsudek a různá prohlášení bereme s rezervou. Nová legislativa (Národní program snižování emisí, nařízení vlády č. 146/2007) začíná nyní tlačit na používání kotlů, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Kouřící kotle na spalování všech možných paliv a případně i odpadků, nebudou mít již pravděpodobně z hlediska emisí vypouštěných do ovzduší, na trhu místo.

Redakce: Může laik pohledem na komín poznat jakým palivem se v kotli topí?

Pokud budeme uvažovat automatický kotel a budeme spalovat dřevěnou peletu, tříděné černé nebo hnědé uhlí, z komína uvidíme pouze okem nerozeznatelné spaliny jako z plynového kotle. Pouze pokud nasadíme přesné měřící přístroje, lze rozeznat typ používaného paliva. Pro odborníky přikládám příklad měření emisí s konkrétními hodnotami při jmenovitém výkonu kotle.


Palivo dřevěná peleta hnědé uhlí černé uhlí
CO 359 mg/m3 261 mg/m3 197 mg/m3 (O2 = 10 %)
Nox 90 ppm 201 ppm 309 ppm
OGC 10 mg/m3 18 mg/m3 15 mg/m3 (O2 = 10 %)
účinnost 91 % 85 % 87 %


Redakce: Máte připravený nový kotel na letošní Aquatherm?
Jelikož je cítit silná podpora biomase, uvádíme na trh retortový automatický kotel EKOEFEKT BIO 23, jehož palivem je dřevěná peleta. Kotle dosahují vysoké účinnosti až 90 %. Pro zastánce uhlí je také k dispozici varianta na hnědé i černé uhlí. Základem je osvědčený retortový hořák doplněný vysoce účinným kotlem. Lidé tak již nyní mohou žádat dotace na peletkové kotle EKOEFEKT BIO 23.

Redakce: Jaké objekty lze automatickými kotli vytápět a jak často se přikládá?
Automatické teplovodní kotle EKOEFEKT jsou vyráběny v široké výkonové řadě od 23 kW do 650 kW a lze je kaskádovitě spojovat do různých výkonů. A co se týče komfortu přikládání u automatických kotlů - přikládání jedenkrát za 1- 2 dny v průběhu zimního období a jedenkrát za 3- 4 dny v jarním a podzimním čase. Kotle jsou výborně regulovatelné v širokém výkonovém spektru.

Redakce: Všechny uživatele určitě zajímá cena za takto získané teplo.
Teplo je za zhruba 0,50 Kč/kWh z hnědého uhlí, 0,9 Kč/kWh z dřevěných pelet nebo z černého uhlí. Roční spotřeba pro rodinný dům včetně ohřevu vody tak činí přibližně 14 tis. Kč při použití hnědého uhlí a 21 tis. Kč při pálení peletek nebo černého uhlí. Lidé se již přesvědčili, že používáním moderních automatických kotlů na tuhá paliva získají levné teplo, komfort a i šetří životní prostředí.

Pro vytápění se používá jen tolik paliva kolik je nutné pro výrobu tepla v daném okamžiku čímž se minimalizují ztráty neregulovatelností, které jsou běžné u klasických kotlů. Jedná se o snížení spotřeby paliva až o 20 %. Platí zde úměra s čím vyšší účinností spaluji, tím méně paliva potřebuji.

Redakce: Bude dostatek dřevěných peletek do kotlů?
Dostatek zřejmě bude, neboť vznikají nové peletárny, ale obávám se, že cena bude ovlivňována hlavně exportem do západní Evropy.

Redakce: Je vhodné používat pro spalování rostlinné pelety?
Každou rostlinnou biomasu je třeba posuzovat individuálně. Jelikož se výrobou a vývojem kotlů na pevná paliva osobně zabývám již téměř 20 let, rozhodně nemohu paušální použití rostlinných pelet doporučit, a to jak z jak z důvodu emisí do ovzduší, tak z důvodu snížené životnosti kotlů.

Redakce: Bude dostatek uhlí do kotlů?
Zásoby hnědého uhlí jsou v ČR na minimálně 50 let a stále ještě stačí pokrývat poptávku. Provozovatelé některých našich kotlů již dostávají dodávky zřejmě levnějšího uhlí např. z Polska.

Redakce: Budou se zavedením ekologické daně dražší jen některé energie?
Jelikož ceny paliv jsou jako spojené nádoby, dojde zřejmě ke zdražení všech energií, neboť zdražením některých paliv se automaticky ostatní dorovnají na srovnatelnou úroveň. A pokud začne stoupat hodnota dolaru, růst cen paliv bude ještě razantnější. U uhlí předpokládáme zvýšení ceny zhruba o 10 %.

Je nutné do cen energií zasahovat velmi citlivě, neboť zejména dopadají na nízkopříjmové skupiny obyvatel, kteří potom topí tím nejlevnějším a v mnoha případech ne příliš ekologicky. Bohužel ceny benzínu a potravin již téměř dosahují evropské úrovně. Paliva se již také rychle dotahují, ale průměrné příjmy jsou a zřejmě ještě budou několikanásobně nižší.

Redakce: Čím tedy budeme topit - nebude některým lidem zima?
Odpověď je vcelku jednoduchá, tím na co máme a co je v dané lokalitě dostupné a vhodné. Čím větší příjmy máme tím pohodlnější topení si můžeme dovolit. A pomalu si budeme zvykat na nižší teploty v našich domech, neboť energie budou drahé.

Redakce: Pokud uvažujeme o pořízení kotle na tuhá paliva, na co je vhodné brát zřetel?
Rozhodující je cena paliva, pořizovací náklady, dostupnost paliva, pohodlná obsluha a vliv na životní prostředí. Kotle EKOEFEKT jsou atestovány dle evropské normy ČSN EN 303- 5 a jsou zařazeny ve třídě 3, což znamená kvalitní spalování, při němž emise splňují zákonné parametry.

Děkujeme za Vaše názory a těšíme se, že vaše kotle uvidíme na veletrhu Aqua-therm v Praze.



Meibes - přední dodavatel topné techniky
MEIBES s.r.o.
Hala A, číslo stánku 144

Meibes systémy LOGOtherm
- bytové stanice Logotherm pro vyšší komfort a tepelnou pohodu vytápění a přípravy teplé vody

Meibes Armatury
- stavebnicové systémy pro kotelny a solární soustavy, kompenzátory délkové roztažnosti, připojení vodoměrů

Pojistné ventily a armatury DUCO
- pro teplovodní uzavřené otopné soustavy a systémy teplé vody

Meibes flexibilní technika
- pancéřované tlakové hadice, vlnité trubky z ušlechtilé oceli, propojovací hadice na plyn

Simplex
- připojovací a regulační armatury k otopným tělesům a podlahovému vytápění, systém krycích lišt, šroubení se svěracím kroužkem VSH

Seppelfricke
- uzavírací ventily, protizámrzné ventily, výtokové ventily, instalační sestavy pro vodoměry

Rossweiner
- elektronické měřiče tepla Flow Ro, bytové a domovní vodoměry, termostatické hlavice a ventily, rozdělovače topných okruhů

Kamstrup
- ultrazvukové měřiče tepla a rádiový odečet

Broen
- statické regulační armatury Ballorex Venturi, dynamické ventily pro regulaci stoupaček Ballorex QP / M a systémy Ballorex MVS
- ocelové uzavírací armatury pro teplárenství Ballomax DN 10 - DN 500

Roth
- nástěnná revizní dvířka - plynule nastavitelná velikost, vždy čistá linie spár



Vaše cesta do nebe začíná u topení
MUT INTERNATIONAL s.r.o.
Hala J, číslo stánku 067

Již po dobu 40-ti let zaujímá Mut Meccanica Tovo významnou pozici v sektoru termohydrauliky.

Výrobní pružnost, inovace, personalizace výrobků a zkušenost dopomohly k tomu, aby se Mut stal ideálním partnerem výrobců topenářské a chladící techniky, kteří hledají kvalitní produkt a spolehlivý podnik schopný uspokojit veškeré jejich požadavky.

Dochvilnost, rychlost, služby a dodávky kompletních řad to jsou jistoty, které Mut dává svým obchodním partnerům, kteří se chtějí stát lídry nejen na českém trhu.

S firmou S firmou MUT je snadné se dostat do podnikatelského nebe ....


SMĚŠOVACÍ ARMATURY - ZÓNOVÉ VENTILY - REGULACE - VENTILY PN 16 - VÝMĚNÍKY - SERVOPOHONY


Těšíme se na Vaši návštěvu na našem stánku v hale J.


Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
ŘÍZENÍ TEPELNÉHO VÝKONU PODLAHOVÉ OTOPNÉ PLOCHY

Teplovodní podlahové vytápění klade na regulaci výkonu podlahové otopné plochy stejné nároky, jako na ostatní teplovodní otopné soustavy. Hlavním rozdílem, který bychom měli respektovat, je akumulační schopnost podlahové otopné plochy a s ní související odlišná setrvačnost náběhu.

Regulace tepelného výkonu
Regulaci tepelného výkonu podlahové otopné plochy lze realizovat třemi základními způsoby:

  • regulace podle teploty vnitřního vzduchu
  • regulace podle teploty venkovního vzduchu - ekvitermní
  • ekvitermní regulace se zpětnou vazbou na vnitřní teplotu

Použití konvenčních regulátorů (PI a 2P) vede k více či méně významným odchylkám od žádané hodnoty teploty vnitřního vzduchu. AD regulátor nabízí vhodnou alternativu pro komfortní regulaci teploty vzduchu ve vytápěném prostoru. Parametry regulátoru se vhodně nastavují, regulační zásah se přizpůsobuje předpokládané reakci místnosti, resp. otopné plochy a kvalita regulace se zlepšuje.

Řízení tepelného výkonu podlahové otopné plochy

Z OBORU VZDUCHOTECHNIKA:
ZPĚTNÉ ZÍSKÁVÁNÍ TEPLA VE VĚTRÁNÍ A KLIMATIZACI

S rostoucím zájmem odborníků i laické veřejnosti o spotřebu energie budov a také o kvalitu vnitřního prostředí, roste i pozornost věnovaná zpětnému získávání tepla ve vzduchotechnických zařízeních (dále ZZT). Přehled systémů ZZT, ujasnění terminologie a základních technických parametrů jednotlivých typů zařízení. Významným zdrojem informací byl překlad německé směrnice VDI 2071 a podklady uváděné výrobci k jednotlivým typům zařízení.

Účinnost zařízení ZZT může být velmi výrazně ovlivněna dimenzováním a provozem. Jako u všech výměníků tepla je základním parametrem teplosměnná plocha, tj. velikost výměníku vzhledem k průtoku vzduchu. Je-li pro malý průtok použito velkého výměníku, roste účinnost a klesají tlakové ztráty a naopak. Je pravda, že snižování průtoku způsobí i pokles rychlosti a tím i snížení součinitele přestupu tepla, ale ve většině případů je vliv větší teplosměnné plochy výraznější.

Existuje řada typů ZZT a lze proto najít zařízení vhodné i pro méně typické aplikace a režimy provozu. Vývoj zařízení ZZT stále probíhá a tím se zlepšují jak jejich technické parametry, tak jejich aplikace a provozování.

Zřízení ZZT by měla být v nynější době již nedílnou součástí zařízení větrání a klimatizace. Existuje řada typů ZZT a lze proto najít zařízení vhodné i pro méně typické aplikace a režimy provozu. Vývoj zařízení ZZT stále probíhá, a tím se zlepšují jak jejich technické parametry, tak jejich aplikace a provozování. Při návrhu nového či rekonstrukci stávající vzduchotechniky, bychom se již neměli rozhodovat zda ZZT či bez ZZT, ale spíš jaká konstrukce ZZT je pro danou aplikaci vhodná. Menší zařízení pro zpětné získávání tepla nacházejí široké uplatnění při větrání nízkoenergetických domů či bytů, kde výrazně snižují spotřebu energie pro větrání. Široké uplatnění nacházejí zařízení ZZT při výstavbě nových administrativních budov, kde se výrazně uplatní i přenos vlhkosti. Pro případy, kdy není možné přivést odváděný a přiváděný vzduch do jednoho místa, jsou stále zlepšovány parametry zařízení s kapalinovým okruhem.

Zpětné získávání tepla ve větrání a klimatizaci (II)

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
DOTACE

Co jsou strukturální fondy?
Strukturální fondy, spravované Evropskou komisí, slouží k financování chudších regionů členských států. Snížením rozdílů ve vyspělosti těchto regionů by se mělo docílit vyšší hospodářské i sociální soudržnosti uvnitř celé unie.
Základem pro čerpání financí z těchto fondů je celkem 24 Operačních programů pro období 2007-2013. Z těchto operačních programů je 8 tématických (celá ČR, nejčastěji mimo Prahy), 7 regionálních (určených pro rozvoj regionů a jejich priorit) a dva operační programy určené pro hl.m. Prahu. Zbývající operační programy slouží na rozvoj přeshraniční spolupráce mezi regiony EU.
Mimo strukturální fondy stojí Program rozvoje venkova, který podporuje rozvoj zemědělství, lesnictví a venkova a který je financován z Evropského zemědělského fondu pro rozvoj venkova.
V období 2007-13 je na strukturální fondy plánovaná podpora ve výši 26,7 mld. EUR, což v přepočtu činí přibližně 752,7 mld. Kč.

O co lze žádat?
Možnosti podpory projektů ze strukturálních fondů jsou v období 2007 - 13 nebývale široké, takže bez nadsázky každý zde může objevit příležitost pro sebe.

V souvislosti s dotacemi je velmi často skloňována i problematika ČOV. Poslanci zamítli požadovaný odklad termínu na odkanalizování obcí do 2000 obyvatel o tři roky. Vesnice to tak musejí pod pohrůžkou desetimilionových sankcí zvládnout ještě letos. A to je nereálné. Podle prováděcího pokynu MŽP se sankcím vyhnou vesnice, které alespoň začnou na projektové dokumentaci k odkanalizování.
Moc možností, jak sehnat na drahé stavby finance, vesnice nemají. Ministerstvo zemědělství uvolní řádově desítky milionů ročně, programy MŽP jsou zaměřeny spíše na větší sídla a zbývají jen dotace z unie. Obce, které chtěly peníze z Evropské unie získat už příští rok, si o ně musely požádat už letos.

Zdroj: články na www.tzb-info.cz, 22.10.2007, RNDr. Radek Hořeňovský, více: Zajímáte se o dotace ze strukturálních fondů EU?

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
STATISTIKA NUDA JE, MÁ VŠAK CENNÉ ÚDAJE

Základní ukazatele využívání OZE v roce 2006 dosáhly následujících hodnot:

  • hrubá výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů byla v roce 2006 celkem 3 519 GWh
  • využitá energie z obnovitelných zdrojů činila 82 TJ
  • hrubá výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů se v roce 2006 podílela na tuzemské hrubé spotřebě elektřiny 4,9%
  • na celkové tuzemské hrubé výrobě elektřiny se hrubá výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů podílela 4,2 %
  • podíl energie z obnovitelných zdrojů na primárních energetických zdrojích v roce 2006 činil zhruba 4,3 %
2003 2004 2005 2006
Vodní elektrárny 1 383 467 2 019 400 2 379 910 2 550 700
Biomasa celkem 372 972 564 546 560 252 731 066
Bioplyn celkem 107 856 138 793 160 857 175 837
Tuhé komunální odpady (BRKO) 9 588 10 031 10 612 11 264
Větrné elektrárny 3 900 9 871 21 442 49 400
Fotovoltaické systémy (odhad) b.d. cca 300 390 540
Kapalná biopaliva 0 0 0 22
Celkem 1 877 783 2 742 941 3 133 463 3 518 830
Vývoj hrubé výroby elektřiny podle jednotlivých typů OZE (MWh)

Více informací ke statistice a k dalšímu využívání OZE včetně dalších nezbytných legislativních zvýhodnění či informací o dotacích se dozvíte na DNEŠNÍM semináři, který je součástí doprovodného programu Konference TZB-2007.

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
OTVOROVÉ VÝPLNĚ SE PŘIZPŮSOBUJÍ POŽADAVKŮM NA IZOLAČNÍ VLASTNOSTI

Snahy o snižování spotřeby energií, požadavky na nízkoenergetické a pasivní domy nutí výrobce oken a dveří ke zlepšování tepelně-technických vlastností svých produktů. Před více než rokem došlo ke zpřísnění normy ČSN 73 0540-2, Z1, došlo k mírnému zpřísnění součinitele prostupu tepla, je stanovena maximální hodnota součinitelů spárové průvzdušnosti a nejnižší vnitřní povrchová teplota. Do roku 2009 bude stanovena povinnost označení shody CE pro okna a dveře.

 
 
Reklama