Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Tisková zpráva

z mezinárodního veletrhu Aqua-therm Praha 2007

pátek 23.11.2007



Tyto tiskové zprávy pro Vás připravuje redakční tým odborného internetového portálu TZB-info, který
poskytuje online zpravodajství z veletrhu.
stánek a redakce: hala F, stánek č. 307, e-mail: kontakt@tzb-info.cz.


Pozvánka na dnešní den

Doprovodný program veletrhu

11:00 - 16:15 - Konference TZB-2007: Praktické dopady novely zákona 406/2000 Sb. (hala D)

Vybíráme z programu:

  • Úvod do aktuálního stavu legislativy, Nejčastější dotazy související s novou metodikou prováděcí vyhlášky 148/2007
  • "Proškolování odborné veřejnosti - průkazy budov, aktuální stav legislativy v oblasti energetických úspor, kurzy energetických auditorů. Informace kde budou probíhat školení, ceny a doba"
  • Nové energeticky úsporné oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA2 - pohled do budoucnosti čerpadel
  • Představení volné výpočtové pomůcky na TZB-info
  • Nové energeticky úsporné oběhové čerpadlo Grundfos ALPHA2 - pohled do budoucnosti čerpadel


Pozvánka na zítřek


Možnosti financování šetrného způsobu vytápění a výstavba pasivních domů: - součást doprovodného programu veletrhu Aqua-therm Praha 2007 10:45 - 12:15 a 13:00 - 14:30, hala D


Tipy na stánky



Výroba a instalace tepelných čerpadel
TC MACH s.r.o.
Hala J, číslo stánku 006

Lidé, kteří staví svůj nový dům a uvažují o vytápění tepelným čerpadlem naleznout odpovědi na mnoho svých otázek na stánku společnosti TC MACH. Obchodní manažeři jim pomohou s výběrem správného typu tepelného čerpadla, rozeberou s nimi úskalí návrhu, instalace či legislativy.

Zákazníkům zde bude představeno hned několik letošních novinek z dílny firmy TC MACH: tepelná čerpadla MACH E a MACH IN. Oba typy tepelných čerpadel využívají řídící desku vlajkové lodi Chameleon. Jaké výhody z toho plynou pro Vás, pro zákazníky?

  • Budete mít své náklady pod kontrolou za přijatelné peníze.
  • Tepelné čerpadlo budete mít pod 24 hodinovým dohledem odborníků (v případě připojení na internet).
  • Sníží se Vám náklady na servis po uplynutí záruční doby.
  • Díky kompaktnímu řešení Vám ušetříme za místo potřebné pro kotelnu.
  • Dostanete možnost komfortní ovládání tepla svého domova.
  • A plno dalších možností.

Produktem MACH IN se na trh dostává vysoce kvalitní tepelné čerpadlo pro nízkoenergetické domy a domy s užitnou plochou do 250 m2.

Pro projektanty (ale i pro laickou veřejnost) bude dne 21.11.2007 od 16.00 hodin v areálu výstaviště připravena přednáška s názvem "Speciální aplikace tepelných čerpadel v rodinných domech". Přednášet bude Ing. Jana Vacková, projektová manažerka společnosti TC MACH, která řídí realizace těchto projektů. Ukáže Vám na příkladech řešení poměrně komplikovaných aplikací v rodinných domech i dálkovou správu - dispečink - a webové rozhraní připravené pro ovládání tepelných čerpadel MACH našimi zákazníky.



Zaměřeno na kapilární rohože
HENNLICH INDUSTRIETECHNIK, spol. s r. o. odštěpný závod G-TERM
Hala J, číslo stánku 036

G-TERM na letošním veletrhu Aqua-therm představí především kapilární rohože, které jsou ve spojení s úspornými a ekologickými tepelnými čerpadly jednou z cest k úsporám energií, což je jedno z nosných témat letošního Aqua-thermu.

"Kapilární rohože představují další posun v úsporách energií a ekologickém způsobu vytápění. Díky svým vlastnostem jsou ideálním řešením v oblasti úspor energií, především v době, kdy se postupně ztenčují zásoby fosilních paliv a ceny energií dlouhodobě rostou," poznamenal Vladimír Vácha.

Více návštěvníkům veletrhu řeknou pracovníci G-TERMu na stánku číslo 036 v hale J.

Více na www.g-term.cz.




Spalinové systémy BRILON - brilantní řešení odvodů spalin
Brilon CZ s.r.o.
Hala F, číslo stánku 327

Na stánku 327 v hale F budou prezentovány spalinové systémy BRILON, špičkový produkt renomovaného německého výrobce, který se specializuje na plastové systémy odvodů spalin již od roku 1994. Výrobce spalinových systémů BRILON si díky svým zkušenostem, perfektní kvalitě a zejména nadstandardní technické podpoře nabízených produktů získal vedoucí postavení v OEM dodávkách pro přední výrobce kondenzační techniky v celé Evropě.

Spalinové systémy BRILON s certifikací CE jsou určeny pro nízkoteplotní a kondenzační kotle s maximální teplotou na hrdle spotřebiče 120 °C a umožňují jak podtlakový, tak přetlakový provoz. Spojení jednotlivých částí se děje pomocí hrdlových spojů se speciálním těsnícím kroužkem odolným agresivnímu působení kondenzátu, u některých typů (například u fasádních provedení nerez/plast) pak navíc svěrnou objímkou.
Výraznou předností spalinových systémů BRILON je ucelený a plně kompatibilní stavebnicový sortiment, který umožňuje sofistikované řešení všech známých způsobů odvodů spalin bez nutnosti přijímání mnohdy bolestivých kompromisů doposud známých z každodenní praxe.

Pro spalinové systémy BRILON je na českém trhu nabízena stejná nadstandardní technická podpora jako na všech ostatních trzích po celé západní Evropě.




Přední český výrobce regulační techniky
Komextherm Praha spol. s r.o.
Hala F, číslo stánku 314

Vážení obchodní přátelé,
dovolujeme si Vás pozvat na mezinárodní odborný veletrh vytápění, ventilace, klimatizační a sanitární techniky Aqua-therm do naší expozice, kterou najdete od 20.11. - 24.11.2007 v hale "F", stánek č. 314.


Z naší nabídky:

Směšovače - Regulátory pro ekvitermní regulaci - Regulátory pro solární systémy - Čidla a doplňky k regulátorům - Elektroakumulační kotle


více na www.komextherm.cz



Hygienický systém
KEMPER CZ - Jiří Hýsek
Hala J, číslo stánku 023

KEMPER Hygienický systém

"Voda musí téci"
Vytváření provozu odpovídajících předepsanému účelu v systémech pitné vody pomocí nuceného proudění a cílených proplachovacích opatření.


NOVINKA z ISH Franfurkt
na stánku KEMPER v hale J 023




Zajímavosti k vybraným tématům z jednotlivých oborů:

Z OBORU VYTÁPĚNÍ:
CO PŘINESE NOVELA ZÁKONA Č. 406/2000 SB., O HOSPODAŘENÍ ENERGIÍ ?

Upozornění na zásadní změny novely zákona 406/2000 Sb. Kdo bude oprávněn provádět povinné kontroly kotlů a v jakém rozsahu? Jakého cíle chce stát novelou dosáhnout?

Jedním z nejčastěji novelizovaných zákonů v případě energetické legislativy, je zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií. Je to jenom důsledek v EU zavádění opatření směřujících proti tzv. globálnímu oteplování resp. omezováním emisí oxidu uhličitého. Většina těchto aktivit se právě koncentruje v posledních 7 letech do tohoto zákona. Z těch nejhlavnějších to jsou vypracování Státní energetické koncepce, pořizování Územních energetických koncepcí, otevření Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie, úsilí o zvýšení účinnosti užití energie s důrazem na energetickou náročnost budov, energetické štítkování, energetické audity a energetičtí auditoři a rámcové požadavky na ekodesign energetických spotřebičů. Tato poslední oblast je hlavním důvodem současné novely tohoto zákona. "Ekonomicky efektivním způsobem šetřit energii v bytovém sektoru".

viz Hodnocení energetické náročnosti budov - Národní kalkulační nástroj

Z OBORU VZDUCHOTECHNIKA:
KONTROLA KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ - POVINNOST OD ROKU 2009

Kontrola klimatizačních systémů bude probíhat v následujících krocích:

  • Seznámení se a posouzení původní dokumentace systému (projektová dokumentace, energetické studie a posudky zpracované v rámci projektu).
  • Seznámení se s dokumentací změn systému či budovy (projektová dokumentace změn, evidence změn v provozu budovy či klimatizačního systému).
  • Seznámení se s dokumentací uvedení do provozu, revizí a posudků (protokoly uvedení zařízen do provozu, revize, energetické studie, měření, posudky a audity zpracované během provozu).
  • Seznámení se záznamy měření spotřeby energie pro chlazení budovy a klimatizačního systému

Z posouzení této dokumentace jednoznačně vyplyne vhodnost či nevhodnost navrženého systému a jeho regulace vzhledem k typu budovy a jejího provozu. Jestliže dokumentace není k dispozici, je třeba sestavit minimální soubor příslušné dokumentace včetně energetického posouzení (energetický audit, energetická studie).

Dalším krokem kontroly je:

  • Prohlídka (vizuální kontrola) jednotlivých částí klimatizačního systému a ověření jejich shody s původním projektem či dokumentací změn (zdroje chladu, výměníky, ventilátory, systém měření a regulace).
  • Ověření funkce klimatizačního systému a jeho komponent (zdroje chladu, výměníky, ventilátory)
  • Ověření provozu a regulace klimatizačního zařízení (záznamy měření a regulace, ověření parametrů vnitřního prostředí).

V případě, že existuje důkaz režimu pravidelného servisu a údržby prováděných uznávanými kompetentními organizacemi a jsou zachyceny výsledky tohoto servisu a údržby, lze výše popsané body kontroly výrazně zjednodušit a zredukovat.

Byla vydána vyhláška č. 277/2007 Sb. o kontrole klimatizačních systémů s platností od 1.1.2009.

Z OBORU VODA A KANALIZACE:
TLOUŠŤKY IZOLACE POTRUBÍ PODLE NOVÉ VYHLÁŠKY

V nové vyhlášce č. 193/2007 Sb., kterou se stanoví podrobnosti účinnosti užití energie při rozvodu tepelné energie a vnitřním rozvodu tepelné energie a chladu, která zrušila původní vyhlášku č. 151/2001, došlo k výraznému zpřísnění v požadavcích na izolaci potrubí, zejména v oblasti malých dimenzí.

Při vyhodnocení vychází tloušťky izolace u potrubí podle § 5 velké jen u malých průměrů potrubí a jistá omezení tloušťky izolace jsou uvedeny v odst. 11 a 12. Vyhláška však vedle konkrétních hodnot uvádí rovněž možnost navrhnout vyhovující řešení na základě optimalizačního výpočtu respektujícího ekonomicky efektivní úspory energie. Pro standardně navrhované rozvody je vždy účelné stanovovat tloušťku izolace optimalizačním způsobem podle § 2 a tento způsob zahrnuje náklady na izolace, cenu tepla, tepelné ztráty apod.

Zdroj. článek na www.tzb-info.cz (19.11.2007), který vznikl na základě četných dotazů k novele vyhlášky 193/2007.

Z OBORU OBNOVITELNÁ ENERGIE:
KUSOVÉ DŘEVO, PELETKY , BIOMASA

Než člověk nalezl antracit, uhlí, přišel na ropu a plyn, musel se spokojit pouze s tím co dostupné bylo. "Dříví Tě sedmkrát zahřeji", pravil vždy děd. Ovšem to platí i dnes. Kusové dřevo se již používá spíše sporadicky a spíše jako doplněk, jiného komfortnějšího zdroje tepla a slouží ke zpříjemnění víkendové pohody v krbech či venkovních udírnách. Beze sporu lze ale říci, že vytápění dřevem je ekologické a finančně nejzajímavější.

Komfortním palivem mohou být např. peletky, nebo štěpka mezi jejich přednosti patří zejména pohodlnost skladování, automatizace dodávek do kotle nebo minimální obsah popela. Jejich cena se již v mnohém vyrovnala, nebo dokonce předčí rostoucí cenu zemního plynu či elektřiny.

Počátkem roku 2008 můžeme ovšem očekávat skokové zvýhodnění biomasy. Především dochází k přesunu do snížené sazby DPH a v platnost vstoupí ekologická daňová reforma, která výrazně prodraží právě paliva fosilní. Jako obnovitelný zdroj bude mít biomasa jistě v budoucnosti stále větší zastoupení.

Z OBORU STAVBA A ENERGIE:
UDRŽITELNÁ VÝSTAVBA BUDOV

Moderní pojetí výstavby směřuje k co nejpříznivější energetické bilanci během celé životnosti budovy. Nejde jen o spotřeby energií na vytápění, ohřev teplé vody a osvětlení, ale i o energii potřebnou na výrobu, dopravu a likvidaci stavebního materiálu. To znamená zvolení správné koncepce materiálových, stavebních i provozních technologií což vyžaduje dobrou koordinaci mezi architektem, projektanty stavebních i TZB profesí a v neposlední řadě i chováním budoucího uživatele. Cestou ke snižování provozních nákladů je výstavba nízkoenergetických, pasivních nebo i "nulových " domů, a cestou ke snižování energií spojených se stavebními materiály je používání obnovitelných stavebních materiálů.

 
 
Reklama