Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Petr Cankař: Topit ekologicky se musí především vyplácet

Rozhovor s Ing. Petrem Cankařem z firmy Atmos nejen o výstavbě nových výrobních hal, ale také o chystaných novinkách k veletrhu Aqua-therm Praha.

TZB-info: Ve Vašem sortimentu jsou kotle na dřevo od 15 do 100 kW, kotle na uhlí a dřevo od 18 do 50 kW, kotel na černé uhlí 25-35 kW, kotle na pelety od 4,5 do 45 kW a kombinované kotle na dřevo, pelety, zemní plyn a extra LTO ve výkonech od 15 do 35 kW. Jaký sortiment v současné době hraje prim v ČR a pro porovnání v zahraničí?

Lze jasně říci, že trend je stejný. Ve všech členských zemích EU je poptávka největší po zplynovacích kotlích na dřevo. V Německu konkrétně, po kotlích s účinností přes 90% na které je poskytována dotace, aktuálně ve výši 1125 EUR na kotel. Zaznamenali jsme ale pokles zájmu o kotle na pelety, díky ceně paliva.

TZB-info: V několika předešlých rozhovorech jsme narazili na téma vývoj trhu s peletkami a ceny dřeva. Jaká je aktuální situace, došlo k nějaké zásadní změně nebo je možno pozorovat nějaký dlouhodobější trend?

Ceny pelet nám v minulé topné sezóně dosahovaly svého maxima (5 až 6 tisíc Kč za tunu). To byla tedy hrůza, která se samozřejmě musí v letošním roce projevit na prodeji těchto kotlů. Díky mírné zimě a velké produkci nových výrobců se cena ale vrátila na své původní ceny a momentálně se pohybuje v průměru 3800 Kč za tunu. Věřím, že by se měla v dohledné době udržet, jestli né ještě snížit. Což je pro uživatele a potenciální zájemce, velmi příjemná zpráva. Velkou výhodou je i 5% DPH na toto palivo.

TZB-info: Mají na poptávku po kotlích na jednotlivé typy paliv větší vliv momentální ceny paliv nebo již lidé jsou schopni uvažovat v dlouhodobějším horizontu? A mají k tomu dostatek relevantních informací?

Lidé reagují spíše podle aktuální ceny paliva, a podle toho jaká je mediální kampaň v televizi či rádiu. Informací je málo, ale to je přímá úměra tomu, jak málo lidí ve společnosti této problematice rozumí, nebo se touto problematikou zabívá.

TZB-info: Významný podíl Vaší výroby putoval do zahraničí, jak je tomu nyní?

U nás již tradičně exportujeme více jak 80% své produkce. Je však těžké odhadnout kam to bude nejvíce. V minulém roce to bylo např. Německo a pokud se ptáte kam asi exportujeme nejdále? Je to zajímavém, ale do Chile, kde jsou na tom ekonomicky podobně jako v ČR.

TZB-info: Při cestě kolem Bělé pod Bezdězem jsou nepřehlédnutelné Vaše nové krásné haly - jaká nejvýznamnější část výroby bude posílena?

Nejvíce jsme posílili svařovny o několik svařovacích robotů, vybudovala se nová prášková lakovna kapot, koupili jsme několik nových laserů a další technologie. Postavil se i nový sklad výrobků s několika rampami na skladovou kapacitu 7000 ks kotlů.

TZB-info: Jaké novinky chystáte na letošní podzimní topenářskou sezonu? Mezi českými veltrhy For Arch v Praze, strojírenský veletrh v Brně a Aqua-therm v Praze máte v kalendáři ještě veletrh v Lipsku a Hannoveru. V čem se liší český a zahraniční návštěvník veletrhu?

Novinky chystáme, tak abychom je mohli představit na veletrhu Aqua-therm v Praze, ale jaké, to říci ještě nesmím. A co se týče návštěvníků, v každé zemi jsou různí lidé, ale každému, kdo topí dřevem, jde především o to, aby uspořil co nejvíce nákladů na vytápění.

TZB-info: Na vašem webu najde návštěvník informaci, že Státní fond životního prostředí SFŽP ČR poskytuje 50% dotaci na kotle spalující biomasu s garantovanými parametry spalování a minimální účinností 80% při jmenovitém výkonu. Dotaci mohou získat jen výrobky spadající dle ČSN EN 303-5 do 3. třídy. Tento požadavek splňují všechny zplyňovací kotle na dřevo a kotle na pelety ATMOS a proto mohou získat 50% příspěvek na kotel na biomasu do výše max. 50.000,- Kč. Jak je tato pobídka významná pro investory?

Dotace je velmi zajímavá věc, věřím, že projdou i peníze z fondů EU, a tak více lidí získá finanční podporu na zakoupení ekologicky šetrného spalovacího zdroje. Topit ekologicky se musí především vyplácet. Nebo jinak: "O peníze jde až v první řadě"

Děkuji za rozhovor.

Za TZB-info se ptala Ing. Dagmar Kopačková

 
 
Reklama