Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nízkoenergetická bytová výstavba v Praze, Dolních Měcholupech

Nízkoenergetické byty zatím v nabídce developerů téměř nenajdete, ale že takovéto komfortní byty lze postavit i za obvyklé ceny dokládá nová výstavba v Praze.

V Praze - Dolních Měcholupech proběhlo 16.10.2007 slavnostní otevření nízkoenergetických bytových domů. Ve dvou dokončených stavbách - Vila Dolní Měcholupy I a Vila Dolní Měcholupy II si mohli hosté prohlédnout stavebně-konstrukční prvky včetně standardního vybavení jednotlivých bytů. Ti, kdo chtěli podrobněji prozkoumat průběh stavby, měli možnost navštívit rozestavěný bytový dům Vila Dolní Měcholupy III.

Developerskou společnost zaměřenou na nízkoenergetickou výstavbu založil v roce 2003 Jan Řežáb. V době, kdy hledal vhodné bydlení pro sebe a svou rodinu zjistil, že český trh nenabízí žádný bytový projekt, který by dbal na spotřebu energií a byl šetrný k životnímu prostředí. Proto se rozhodl věnovat se developmentu energeticky šetrných bytových domů. Od té doby již společnost postavila 5 nízkoenergetických bytových domů. Jako první v České republice dokončila projekt bytu s teplovzdušným větráním a rekuperací tepla v Praze - Štěrboholích. Za další projekt, který vyrostl ve Velké Chuchli, jí bylo Ministerstvem životního prostředí uděleno ocenění "Stavba s ekologickým přínosem pro rok 2005". V poslední době realizuje společnost projekty v lokalitě pražské městské části Dolní Měcholupy. Zde již vyrostly dva bytové domy, třetí je ve fázi výstavby a čtvrtý, největší, by měl stát v polovině roku 2009. Další 2 projekty jsou v přípravě.

Praha - Dolní Měcholupy - centrum nízkoenergetického bydlení v ČR

"Dolní Měcholupy se stávají centrem nízkoenergetického bydlení v ČR - objemem realizací těchto staveb mohou jít příkladem ostatním obcím. Budoucím obyvatelům nabízí tato lokalita jak klid okrajové části Prahy a vilové zástavby, tak i velmi dobrou dostupnost do centra hlavního města", říká Jan Řežáb, jednatel developerské společnosti. Všechny bytové projekty, které tento developer v lokalitě Dolních Měcholup zrealizoval, jsou vilového charakteru, postaveny na samostatných pozemcích, budoucím obyvatelům tak mohou nabídnout soukromí vlastní zahrady.

 

Proč nízkoenergetické bydlení?

Všichni stále častěji přemýšlíme nad neustále vzrůstajícími cenami energií a uvažujeme nad tím, kde je možné bez ztráty komfortu ušetřit. Jedním z úsporných opatření může být i nízkoenergetický byt, tedy takový, který má velmi nízkou spotřebu energie na vytápění ve srovnání s běžnou výstavbou. Spotřeba takovýchto staveb je až o 90 % nižší oproti standardní současné výstavbě, a to především díky přísným tepelně-technickým parametrům obvodových konstrukcí a větrání s rekuperací tepla (zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu s účinností 90 %). Další přibližně 2/3 nákladů na ohřev teplé vody ušetříte díky solárním kolektorům. Úspory samozřejmě vycházejí i z chování obyvatelů k nízkoenergetickému bytu. I v takovémto "energeticky přátelském" prostředí můžete spotřebu energie ještě více snižovat, ale i zvyšovat. Byty od společnosti nabízejí to, na co jsme zatím v ČR zvyklí nebyli: nucené automatické větrání, energeticky úsporné technologie a zdravotně příznivé mikroklima.

Druh stavby Spotřeba energie
Současná běžná výstavba 100 - 150 KWh/m2/rok
Nízkoenergetické domy 15 - 50 KWh/m2/rok
Domy realizované v Dolních Měcholupech 30 - 40 KWh/m2/rok

Spotřeba energie v různých typech staveb

Reportáž z prohlídky objektu

Během prohlídky objektu jsme se zaměřili na systémy, kterými se objekty liší od běžné bytové výstavby. Obvodový plášť je proveden z cihelného zdiva na nosné železobetonové konstrukci a je opatřen izolací z polystyrenu tloušťky 16 - 18 cm. Okna jsou z dřevěných europrofilů převážně s izolačními dvojskly, některé byty mají i trojskla. Tepelné ztráty jednotlivých bytů jsou velmi malé, dosahují hodnot do 2 kW, takže při ekonomickém užívání bytů, bude podle údajů dodavatele teplovzdušného větrání možno snížit roční náklady na vytápění až na 2000 Kč. Namísto radiátorů jsou pod okny v podlaze pouze malé vyústky vzduchotechniky, každý byt má jednu vzduchotechnickou jednotku umístěnou ve stropě a elektrický kotel o výkonu 6 kW (protože menší se nevyrábí).

 

Obrázek mřížky přívodu vzduchu, obrázek vzduchotechnické jednotky (ve stropě) a el. kotle v bytě

Vytápění je regulováno podle prostorového termostatu v referenční místnosti bytu a větrání s rekuperací lze přehledně ovládat dalším regulátorem.

 

Obrázky regulátorů vytápění a vzduchotechniky v bytě

Teplá voda je připravována centrálně v zásobnících v suterénu, ty jsou ohřívány ze solárních kolektorů umístěných na střeše budovy a v případě potřeby i elektrickým kotlem. U jednoho objektu mají některé byty svůj vlastní solární kolektor a zásobník teplé vody.

Zajímavým údajem je i cena nízkoenergetických bytů, která byla okolo 40 000 Kč/m2, což se příliš neliší od jiné výstavby se srovnatelným komfortem ve stejné lokalitě. Také je pozitivní, že se již na hypotéčním trhu objevují produkty s výhodnějšími podmínkami pro nízkoenergetickou výstavbu. Důvod je jednoduchý - pokud klient bude platit méně za energie, může si dovolit vyšší hypoteční splátky.

 
 
Reklama