Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Klaus vetoval novelu zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií

Směrnice EU, kterou novela do české legislativy zavádí, podle Klause nutí k zateplování i soukromé subjekty, jako kdyby stát a EU lépe než majitelé domů věděli, co je pro ně dobré.

Ve svém tiskovém prohlášení Václav Klaus uvedl, že samotnou směrnici Evropského parlamentu a Rady o snížení energetické náročnosti budov považuje za výsledek dlouhodobě chybné a dnes již postupně překonávané politiky nerozvážných závazků, které na sebe Evropská unie a její členské státy vzaly.

Její aplikace podle hlavy státu výrazně prodraží výstavbu nejen nových veřejných budov, ale i soukromých bytů a domů. To zatíží rozpočty státu, krajů, obcí i jednotlivých domácností a zvýší též cenu bydlení, ztíží prodej bytů a celkově zatíží trh s nemovitostmi. "Protože zákon zakládá veřejnou podporu soukromému sektoru, zejména firem, které budou provádět instalaci vybraných zařízení využívajících "obnovitelné" zdroje energie a také státem požadované audity, na své si přijdou na úkor ostatních pouze obchodníci s technologiemi, které by za běžných podmínek byly neprodejné, a rovněž ti, kteří budou průkazy energetické náročnosti přidělovat a kontrolovat."

Václav Klaus kritizuje i samotnou směrnici 2010/31/EU o energetické náročnosti budov. Podle prezidenta nejenže nutí členské státy k zateplení veřejných budov v souvislosti s rekonstrukcí, ale nutí je dokonce již k rekonstrukci samotné i v případě, kdy ta by za běžných okolností vůbec nebyla nutná. S odkazem na studii MPO prezident uvádí, že by znamenalo náklady ve výši 10 až 30 miliard korun.

Václav Klaus na novele zákona kritizuje, že jde nad rámec požadavků EU. Vadí mu také, že nepřihlíží dostatečně k místním např. klimatickým podmínkám či způsobu užívání budov.

Prezident řadí zákon k vůbec nejhorším a svobodné společnosti nejškodlivějším, o jejichž podpis byl jako prezident republiky kdy požádán. Podle Klause je překvapivé, že takový zákon předložila tato vláda.

Celé prohlášení čtěte zde.

Prezidentské veto a Konference TZB-info Energetická náročnost 2013

TZB-info připravuje prestižní odbornou konferenci Energetická náročnost 2013, která bude věnována jak novele zákona č. 406/2000 Sb., tak navazující legislativě, zejména vyhlášce č. 148/2007 Sb. a novým podmínkám pro přezkušování oprávněných osob v seznamu energetických expertů. Konference je připravována na 8.11.2012 a samozřejmě má smysl ve chvíli, kdy legislativa bude.

Ing. Renata Straková, odborný garant konference k aktuální situaci řekla:

"Prezident vetoval zákon o hospodaření s energií. Implementace zákona se řídí směrnicí EU. Podle názoru pana prezidenta jde ale nad rámec požadavku EU. Své veto odůvodnil hlavně zvýšenými investicemi, které uvedením zákona do praxe nastanou. Co lze očekávat? Zákon pravděpodobně v současné podobě projde schválením poslaneckou sněmovnou a dojde tak k pouhému prodlení legislativního procesu.
Jako garant konference Energetická náročnost 2013 pozorně sleduji vývoj a práci na nových vyhláškách. V našich prováděcích předpisech a normách již byla zapracována řada přísnějších požadavků, které vedou k významnému snížení potřeby energie. Poptávka po úsporných opatření od spotřebitelů je obrovská. Zkušenosti s výpočtovými postupy, jak hodnotit energetickou náročnost již máme. Co doposud neznáme, jsou „nové“ okrajové podmínky, které budou kategorizovat jednotlivé subsystémy a budovy. Zajímavých, chytrých a ekonomicky příznivých příkladů cíleného snížení potřeby energie je dostatek. Proto i přes současnou situaci v naší legislativě budou plánované příspěvky konference pro účastníky jistě přínosné a pomohou zkvalitnit jejich práci."


 
 
Reklama