Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lepší jídlo, více tepla a menší účty za energie a vodu – tak vypadají úspory v Karlovarské krajské nemocnici

Zvýšit komfort pacientů i zdravotníků a zároveň ušetřit peníze, vodu i energii se podařilo Karlovarské krajské nemocnici. Realizaci úsporných opatření na klíč provedla společnost Enesa.

Kaskáda plynových kondenzačních kotlů v Karlovarské krajské nemocnici
Kaskáda plynových kondenzačních kotlů v Karlovarské krajské nemocnici

Když už se člověk vlivem okolností dostane do nemocnice, určitě ocení, když pobyt v ní bude co nejpříjemnější. Stejný cíl má i vedení nemocnice Karlovy Vary, které průběžně vylepšuje interiér nemocnice i vybavení v celém areálu. Ideální je, pokud se spojí příjemné s užitečným – tedy když se zvýší komfort pro pacienty, lékaře a zdravotnický personál a zároveň se ušetří peníze, které půjde použít na další vylepšení.

„Naše myšlenka snížit provozní náklady nemocnice především v oblasti spotřeby elektrické energie a dodávek tepla byla již při zahájení projektu velmi nadčasová, což se ukazuje především nyní s rostoucími cenami energií. Tento projekt byl určitě krok správným směrem,“ uvedl Ing. Martin Čvančara, MBA, provozně-technický ředitel Karlovarské krajské nemocnice a.s.

V Karlovarské krajské nemocnici se proto rozhodli pro komplexní energetickou rekonstrukci, která zvýší kvalitu poskytovaných služeb a zároveň sníží náklady na energie. Rekonstrukce byla provedena metodou EPC a realizovala ji společnost Enesa, dceřiná firma ČEZ ESCO. Instalace byla dokončena na podzim 2019.

Kogenerace a kaskáda plynových kotlů

Před rekonstrukcí byla nemocnice zásobována teplem ze sítě místní teplárenské společnosti a technologické teplo pro provoz kuchyně zajišťovala plynová parní kotelna. Elektřina pocházela z veřejné distribuční sítě. Dodávky byly spolehlivé, ale s velkými ztrátami a bez přesné regulace také poměrně nákladné. Hlavní část investice do úsporných opatření proto připadla na vybudování vlastního zdroje tepla a elektřiny.

Kogenerační jednotka na zemní plyn je hlavním zdrojem tepla a elektřiny pro nemocnici
Kogenerační jednotka na zemní plyn je hlavním zdrojem tepla a elektřiny pro nemocnici

Kogenerační jednotka na zemní plyn je hlavním zdrojem tepla a elektřiny pro nemocnici

Tím se stala plynová kogenerační jednotka s výkonem 400 kW elektrických a 550 kW tepelných, která je nejvíce využívaným zdrojem tepla a částečného množství elektrické energie pro celou nemocnici. V letním provozu zvládne tato jednotka v kombinaci s akumulační nádrží pokrýt veškerou denní a částečně i noční spotřebu tepla. Pro chvíle vyšší spotřeby a zimní období je připravena kaskáda moderních kondenzačních kotlů – třech s výkonem 800 kilowattů a jedním 1000kilowattovým.

Kogenerace je provozována s ohledem na aktuální spotřebu elektřiny a současně v kombinaci k počtu najetých motohodin tak, aby dosáhla na měsíční dotační podporu – zelený bonus. Jedná se o podporu vyplácenou za to, že se elektřina vyrobila s vysokou účinností v místě spotřeby spolu s výrobou tepelné energie pomocí společného zdroje – KVET (kombinovaná výroba elektřiny a tepla) z jednoho energetického vstupu.

Plynové kondenzační kotle s výkonem přibližně 3,4 megawatty pomáhají nemocnici zajistit dostatek tepla a teplé vody za všech okolností
Plynové kondenzační kotle s výkonem přibližně 3,4 megawatty pomáhají nemocnici zajistit dostatek tepla a teplé vody za všech okolností

Hlavním energetickým zdrojem pro celou nemocnici je tak nyní zemní plyn. Z něj si nemocnice zvládne vyrobit veškeré teplo pro vytápění a ohřev vody a část elektřiny. To vše s nejvyšší účinností – kogenerační jednotka z plynu získá kromě tepla i elektřinu a kotle využijí maximum energie z paliva díky kondenzaci. Z veřejných sítí se dokupuje zbytek potřebné množství elektřiny – tedy zhruba polovina, voda a velice malá část tepla pro vlastní spotřebu a vytápění budovy Energocentra s centrálním dispečinkem.

Snížení spotřeby energie a vody

Druhá podstatná část úspor proběhla na straně spotřeby – tepla, elektřiny i vody. V pěti pavilonech a celkem 110 místnostech byla instalována teplotní čidla a elektrické ovládací hlavice ventilů radiátorů s možností dálkového nastavení teploty dle časového harmonogramu (systém IRC – „individual room control“). Nemocnice si tak může nastavovat požadovanou teplotu v těchto místnostech podle potřeby a režimu využití. U velkého počtu otopných těles byly dále instalovány termohlavice s aretací na předem určeném stupni podle typu místnosti – od nejnižšího pro sklady až po nejvyšší pro zdravotnické prostory s potřebou vyššího tepelného komfortu. Tímto způsobem se významně snižuje celková spotřeba tepla v celém areálu. Vzdálený dohled nad celým procesem má i Enesa, která takto jednak kontroluje fungování celého systému a jednak navrhuje další optimalizaci.

Teplotní čidla a hlavice s dálkovým ovládáním jsou poměrně jednoduchým, ale zásadním prvkem při kontrole spotřeby tepla a její optimalizaci.
Teplotní čidla a hlavice s dálkovým ovládáním jsou poměrně jednoduchým, ale zásadním prvkem při kontrole spotřeby tepla a její optimalizaci.

Teplotní čidla a hlavice s dálkovým ovládáním jsou poměrně jednoduchým, ale zásadním prvkem při kontrole spotřeby tepla a její optimalizaci.

O snížení spotřeby elektřiny se postarala především plošná instalace LED osvětlení. Vzhledem k počtu svítidel v celém areálu nemocnice se jedná o významnou úsporu. A konečně snížení spotřeby vody zajišťují úsporné perlátory a vodovodní baterie, kterých byly instalovány stovky kusů po celé nemocnici.

Úsporné LED osvětlení na najdeme chodbách nemocnice i v jednotlivých místnostech.
Úsporné LED osvětlení na najdeme chodbách nemocnice i v jednotlivých místnostech.

Úsporné LED osvětlení na najdeme chodbách nemocnice i v jednotlivých místnostech.

Finanční úspory

Realizace úsporných opatření stála 66 milionů korun. Protože zakázka proběhla metodou EPC, neplatila nemocnice vstupní náklady, ale bude provedená opatření splácet z ušetřených nákladů. Projekt EPC je plánován na 10 let od roku 2019 do roku 2029. Úspory za tuto dobu budou:

  • Energie: 60 339 539 Kč
  • Voda: 2 894 925 Kč
  • Ostatní provozní náklady: 17 155 853 Kč
  • Celkem: 80 390 317 Kč

Jedná se o garantované úspory, ze kterých je splácena investice do úsporných opatření. Reálné úspory energie i peněz budou ještě vyšší. A rozdíly mezi garantovanou a skutečnou úsporou, tzv. nadúspory, zůstávají už nyní „v kapsách“ nemocnice.

Kvalitní jídlo pro zdravotníky i pacienty

Nemocniční strava nemívá zrovna dobrou pověst. V Karlovarské nemocnici však dlouhodobě usilují o spokojenost pacientů, lékařů i zdravotníků. Samostatnou kapitolou rekonstrukce proto byla i kompletní obnova nemocniční kuchyně. Původní vybavení z minulého století nahradily nejmodernější technologie, které významně usnadňují a zrychlují přípravu jídla a zároveň zvyšují jeho kvalitu.

Zrekonstruovaná kuchyně v Karlovarské krajské nemocnici
Zrekonstruovaná kuchyně v Karlovarské krajské nemocnici

Automatické konvektomaty se umí přizpůsobit danému jídlu i času přípravy. Kuchaři tedy do nich nachystají syrové potraviny v podvečer před odchodem z práce a konvektomaty jídlo připraví do druhého dne při zachování vysoké kvality a dobré chuti.

Moderní konvektomaty a automatické velkokapacitní pánve významně šetří nejen energii, ale i čas kuchařů.
Moderní konvektomaty a automatické velkokapacitní pánve významně šetří nejen energii, ale i čas kuchařů.
Moderní konvektomaty a automatické velkokapacitní pánve významně šetří nejen energii, ale i čas kuchařů.

Moderní konvektomaty a automatické velkokapacitní pánve významně šetří nejen energii, ale i čas kuchařů.

Chytré pánve, které připomínají spíše nerezové vany, nabízejí přípravu mnoha druhů potravin od hranolků přes maso a polévku až po těstoviny. Stačí nastavit program pro daný pokrm a pánev ho připraví automaticky a optimálním způsobem. Kuchaři stačí zadat přípravu a dál se nemusí o nic starat. Jídlo se nepřipálí, maso nevysuší a těstoviny se nerozvaří.

Dietní linka s mnoha hořáky a malým konvektomatem umožňuje simultánní vaření různých jídel, které se připravují v menším množství pro pacienty se speciální dietou.
Dietní linka s mnoha hořáky a malým konvektomatem umožňuje simultánní vaření různých jídel, které se připravují v menším množství pro pacienty se speciální dietou.

A v duchu celé rekonstrukce samozřejmě všechna nová zařízení přinášejí úsporu energie. Jak konvektomaty, tak pánve hřejí optimální intenzitou, jen po dobu nezbytně nutnou k ideální přípravě daného jídla a pouze na těch plochách, kde se skutečně jídlo připravuje. Nestane se tak, že by kuchyňské přístroje hřály naprázdno, zbytečně dlouho nebo s vyšší intenzitou, než je potřeba.

 
 
Reklama