Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Počkejte s fixací ceny energií na dobu, až ceny na burze přestanou klesat

Přinášíme přehled nově vydaných ceníků za uplynulý týden. Které nabídky jsou pro spotřebitele nejvýhodnější? Pozor na dílčí ceny u produktů s odstupňovanou cenou. Ceny za týden klesly až o 20 EUR/MWh, nejvhodnější doba pro produkty s cenou podle burzy.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Nové ceníky za uplynulý týden

Centropol aktualizoval produkt Bez závazku, nové ceny plynu jsou při spotřebě 20 MWh za rok o téměř 200 Kč/MWh nižší než u končícího ceníku. Nová cena je stanovena na 1 995 Kč/MWh bez DPH se stálým platem 110 Kč/měsíc bez DPH.

Slovenský plynárenský podnik (SPP) rovněž aktualizoval nabídku produktů, tentokrát elektřiny. Tyto produkty jsou nabízeny i stálým zákazníkům v případě jednání o prodloužení smlouvy. Jedná se o kompletní nabídkovou řadu, proto je přehled zpracován do tabulky.

Tab. 1: Přehled aktualizovaných produktů pro dodávku elektřiny společnosti SPP
Tab. 1: Přehled aktualizovaných produktů pro dodávku elektřiny společnosti SPP

Lama Energy, tento dodavatel ze severní Moravy se přidal k dodavatelům, kteří nabízí fixní cenu na měsíc podle cen měsíčních kontraktů na burze PXE. Na rozdíl od většiny je cena stanovována jediný obchodní den v měsíci, a to 20. den, s výjimkou dnů volna. Koeficient, kterým se cena komodity násobí, je stanoven stejně jako u ostatních na 1,08 a poplatek za realizaci obchodu je také průměrný 445 Kč/MWh bez DPH u elektřiny a u plynu je poplatek nižší, činí 345 Kč/MWh bez DPH

ČEZ Esco pravidelně aktualizuje svojí nabídku pro podnikatele, nabízí produkty s fixací na 12, 24, 36 měsíců. Mimoto pro podnikatele má v nabídce spotové ceny s mírnými poplatky. Připomínám, že spotový trh je po celou dobu své existence výrazně výhodnější, než jsou běžné produkty na trhu.

Součástí aktualizace jsou i ceníky pro prodloužení smlouvy (Elektřina Garance), které mají stejné ceny jako ceníky pro nové zákazníky.

Tab. 2: Přehled aktualizovaných nabídek společnosti ČEZ Esco pro nové i pro stávající zákazníky (Elektřina Garance)
Tab. 2: Přehled aktualizovaných nabídek společnosti ČEZ Esco pro nové i pro stávající zákazníky (Elektřina Garance)

Obchodník innogy pravidelně každý měsíc aktualizuje nabídku plynu určenou pro nové i stávající zákazníky. Poslední dobou se produkty pro prodej plynu vyznačují rozdělením fixních cen po jednotlivých kalendářních rocích. Nevýhodou je fakt, že cena na rok 2023 je nejvýhodnější a když inzerují nabídku, tak nabízí tuto cenu, která platí pouze tento rok, tedy s přibývajícím časem je období platnosti kratší. Zato další ceny budou platit po celý rok a jsou výrazně vyšší, a to v době, kdy ceny plynu na burzách padají dolů. Zájemci by si měli zkontrolovat ceny na všechna období závazku, zda takové nabídky jsou skutečně výhodné. Nejpůvabnější je cena produktu Benefit+ na rok 2026, která je sice pro dnešní dobu velmi konkurenceschopná, ale při fixaci na 22 měsíců na tuto cenu téměř nemá nikdo nárok (když uvažuji 6 měsíců mezi podpisem smlouvy a začátkem dodávek).

Tab. 3: Nové ceny produktů společnosti innogy s platností od 1. 6. 2023
Tab. 3: Nové ceny produktů společnosti innogy s platností od 1. 6. 2023

Nejvýhodnější nabídky minulého týdne

Pro zájemce o levnější elektřinu nebo plyn doporučuji zvážení několik nabídek produktů, které jsou skutečně nejvýhodnější na trhu. Protože se trh s energiemi mění každý den, nemá toto doporučení dlouhodobý charakter a platí pouze do vydání dalšího doporučení, pouze jeden týden.

Protože se předpokládá, že ceny energií ještě klesnou, tak bych moc nedoporučoval si fixovat cenu na dnešní úrovni a raději, alespoň na krátkou dobu, si zvolit produkt se závislými cenami podle burzy (fix na měsíc), u kterých je často jednoměsíční výpovědní lhůta a člověk může snadno a rychle změnit produkt, když se mu bude zdát, že přišel čas si cenu zafixovat.

Nedávno jsem zaslechl argument, že produkty na měsíc např. u plynu mají nyní nízké ceny, protože není topná sezóna a až bude, tak se ceny zase zvednou a kvůli volbě produktu s fixní cenou na měsíc, bude mít zákazník bude ceny plynu vysoké. Na tento názor se dá reagovat tím, že ceny energií na burzách nejsou úplně závislé na tom, zda je léto nebo zima, záleží ve velké míře na stavu zásob, dostupnosti plynu na spotřebě v Číně a Japonsku. Ceny v zimě mohou být i nižší, než jsou nyní.

Tab. 4: Přehled výhodných nabídek pro změnu produktu, či dodavatele. Platnost týden od vydání, stav k 2. 6. 2023.
Tab. 4: Přehled výhodných nabídek pro změnu produktu, či dodavatele. Platnost týden od vydání, stav k 2. 6. 2023.

Ceny na burze výrazně klesly

Tentokrát je pokles cen nejvýraznější za mnoho měsíců dozadu a ceny elektřiny a plynu se blíží normálním hodnotám před krizí. Ceny proti předešlému týdnu poklesly o více jak 10 EUR/MWh.

Díky rozvoji obnovitelných zdrojů jsou ceny na spotovém trhu pro čas odběru ve špičce (PEAK LOAD) nejnižší a naopak v době mimo špičku (OFFPEAK LOAD) nejdražší. Tento stav nevyhovuje vlastníkům solárních elektráren, protože nemohou tak spoléhat na výkup a měli by se snažit co nejvíce vyrobené elektřiny spotřebovat sami.

Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 2. 6. 2023.
Tab. 4: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 2. 6. 2023.

Zákazníci se spotovými cenami si na rozdíl od ostatních nemusí dělat starosti s drahými energiemi, vše je transparentní, snadno ověřitelné a hlavně bez kliček, jak napálit zákazníka a naúčtovat mu vyšší cenu, než kterou předpokládal.

Tab. 6: Vývoj cen energií na spotovém trhu Operátora trhu, stav k 2. 6. 2023
Tab. 6: Vývoj cen energií na spotovém trhu Operátora trhu, stav k 2. 6. 2023
 
 
Reklama