Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Květnové nabídky elektřiny a plynu se skvělou cenou a bez závazku

Sice uplynulý týden byly jen čtyři pracovní dny, ale nabídka nových produktů byla neobvykle bohatá. Nové ceníky má ČEZ, MND, Vemex, Centropol a další. Plynu bude v příští topné sezóně asi dost, ale možná rizika v dodávkách přetrvávají. Ceny energií na burzách klesají.

Foto ©Eisenhans - Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Moravské naftové doly (MND) opět, již poněkolikáté v řadě za sebou, snížily cenu elektřiny i plynu u produktu Plyn z první ruky – Ceník se stropem a Proud – Ceník se stropem. Plyn je nyní za na poměry na trhu skvělých 1 893 Kč/MWh a elektřina za 4 289 Kč/MWh. Tento produkt je nabízen spolu se smlouvou na dobu neurčitou. Je to ideální volba pro ty, kteří se nechtějí vázat nebo pro ty, kteří se nechtějí starat o ceny a při tom dodavatele nepřeplácet. Tento tarif mohou získat i stávající zákazníci, stačí se jen o ceny trochu zajímat.

Vemex po dvou měsících opět snižuje ceny všech produktů pro všechny zákazníky. Obchodník nabízí produkt Flexi, který rovněž podle vývoje cen na trhu mění cenu pro zákazníky a pojí se se smlouvou na dobu neurčitou. Nově je cena elektřiny za 3 999 Kč/MWh pro všechny distribuční tarify a plyn je k odběru za 1 990 Kč/MWh, opět pro všechna odběrná pásma.

Přečtěte si také Jak můžeme nahradit výrobu elektřiny z uhlí po roce 2030 Přečíst článek

Centropol aktualizoval produkt pro stávající zákazníky BEZ ZÁVAZKU PRO ZAČÁTEK. Nová cena elektřiny je 4 230 Kč/MWh. Všechny zde uváděné ceny jsou bez DPH, u elektřiny jde vždy od tarifní sazbu D02d.

Rovněž E.ON aktualizoval ceník pro své stávající zákazníky pod názvem Cena pod kontrolou, respektive Moje cena po kontrolou. Ceny ani nemusel měnit, protože ceny jsou nastavovány vždy k 1. červnu a ceny před rokem byly velmi podobné, jaké jsou dnes. Cena elektřiny je za 4 554 Kč/MWh a plynu 2 361 Kč/MWh. Jedná se o produkt, kde obchodník svým stávajícím zákazníkům garantuje ceny pod průměrem.

Přečtěte si také Energetická krize 2022 – co mohla ČR a Evropa udělat lépe? Přečíst článek

ČEZ Prodej mění ceníky ve velkém, od 15. 5. 2023 nabízí snížené ceny. Jeho ceny jsou však poplatné postavení společnosti na trhu a její důvěryhodnosti, za to se platí. Změn je tolik, že jsem raději sestavil přehled cen nových produktů. Pro stávající zákazníky si dodavatel připravil produkt s cenou a prolongační smlouvou na rok (Elektřina na rok) s cenou stejnou, jakou nabízí novým zákazníkům.

Tab. 1: Přehled cen nových produktů skupiny ČEZ pro domácnosti platných od 15. 5. 2023
Tab. 1: Přehled cen nových produktů skupiny ČEZ pro domácnosti platných od 15. 5. 2023

Cenově nejvýhodnější nabídky od důvěryhodných dodavatelů

V přehledu máme vždy dvě nabídky s fixací na jeden měsíc, které určují ceny pro konečné zákazníky podle burzy. Ceny jsou vždy stejné po celý měsíc a výpovědní lhůta je někde jen jeden měsíc, což umožňuje jednoduše zafixovat si jiný produkt, kdyby se trend vývoje cen obrátil a začal růst.

Ostatní nabídky jsou většinou s fixací na jeden až na dva roky. Nabídky s fixací na tři roky nepovažuji za vhodné k doporučení a už vůbec ne nabídky s odstupňovanou cenou. Kdo hledá produkty bez závazku, tak ten je v tabulce pravděpodobně nenajde, protože ty jsou obecně dražší.

Tab. 2: Přehled cenově výhodných nabídek zveřejněných v týdnu od 1. 5. 2023
Tab. 2: Přehled cenově výhodných nabídek zveřejněných v týdnu od 1. 5. 2023

Na světovém trhu s plynem převládá rovnováha, ale je zde stále hodně nejistot

Světový trh s plynem se vyrovnává se šokem, který byl způsobem válkou na Ukrajině a omezením dodávek ruského plynu do Evropy. Podle zprávy Mezinárodní agentury pro energii (IEA) existuje stále riziko omezení dodávek plynu v následujícím roce, které spočívá ve snížení dostupnosti zkapalněného plynu nebo v přerušení ruských dodávek zemního plynu potrubím do Evropy.

Ceny plynu na klíčových trzích v severovýchodní Asii, Severní Americe a Evropě od poloviny prosince do konce letošního prvního čtvrtletí klesly o zhruba 70 procent, zatímco zásobníky skončily topnou sezonu výrazně nad pětiletými průměry. Snížené napětí a relativně dobře naplněné zásobníky před létem jsou důvodem k opatrnému optimismu ohledně zabezpečení dodávek,“ napsala ve zprávě IEA.

Zkapalněný plyn má v současné době dvoutřetinový podíl na evropském dovozu plynu. Dovozu v uplynulém období pomohlo snížení spotřeby v Číně o dvacet procent kvůli nízké poptávce. Na následující zimu se ale odhaduje růst poptávky o deset až patnáct procent.

IEA odhadla, že celosvětový pokles poptávky v loňském roce činil zhruba 1,5 procenta. Pro následující rok se zřejmě očekává stagnace poptávky, protože zvýšená spotřeba v Číně bude kompenzována sníženou evropskou a severoamerickou spotřebou.

Ceny na burzách v ČR

V uplynulém týdnu ceny jak na derivátovém trhu (kontrakty sjednané nyní s plněním v budoucnu), tak i na spotovém trhu (plnění dodávek ihned – max. do následujícího dne) pokračovaly v poklesu. Ceny elektřiny a plynu klesly o další dva až čtyři Eura. Ceny ze dne 5. 5. 2023 ukazuje následující tabulka.

Tab. 3: Přehled burzovních cen na burzách ČR dne 5. 5. 2023
Tab. 3: Přehled burzovních cen na burzách ČR dne 5. 5. 2023

Na závěr se podívejte, jak vypadají spotové ceny elektřiny a plynu pro domácnosti v jednotlivých měsících roku. Ceny jsou bez DPH a bez poplatků obchodníkovi. Je to další důkaz, že spotový trh není nebezpečný, jen někomu vadí nízké ceny pro domácnosti.

Tab. 4: Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu bez poplatků dodavateli na spotovém trhu, stav k 5. 5. 2023
Tab. 4: Vývoj cen elektřiny a plynu na spotovém trhu bez poplatků dodavateli na spotovém trhu, stav k 5. 5. 2023
 
 
Reklama