Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny energií na burzách výrazně klesají, první cena plynu pod tisíci korunami

Halimedes uplynulý týden zaujal jako první cenou plynu pod tisíci korunami. Přinášíme aktualizovaný přehled produktů společnosti Armex Energy. Z doporučení pro zákazníky si zájemci určitě vyberou svůj produkt.

Foto ©audy_indy - Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny elektřiny i plynu nadále na burzách klesají, to se odráží na nabídkách energií určených bohužel většinou jen pro akvizici nových zákazníků. V cenících plynu ve svém ceníku Červen FIX23 stanovila společnost Halimedes pro nadcházející měsíc cenu pod tisíc korun, konkrétně 999 Kč/MWh bez DPH se stálým platem 1 Kč. Jedná se pravděpodobně o cenu podle burzovních cen na PXE, dodavatel moc informací nesděluje.

Cena elektřiny u podobných nabídek je již pod 3 000 Kč/MWh. Takové ceny již odpovídají období těsně po příchodu energetické krize. Klasické nabídky nejsou cenově zase tak extrémně výhodné Úrovní cen odpovídají začátku léta roku 2022.

Novinkou v minulém týdnu bylo zveřejnění nových akvizičních ceníků společnosti Armex Energy. Ceníky jsou názvy i cenami spjaty s délkou závazku zákazníků. Produkty negarantují fixní cenu, ale jinak jsou ceníky považovány za pevné a s každou novou aktualizací se dříve sjednané ceníky neaktualizují. Dohodnutá cena by v období bez další energetické krize měla zůstat beze změny do konce závazku.

Pokud zákazníci chtějí od Armexu Energy fixní cenu, pak má obchodník v nabídce ceník Premium klesající 302, u kterého každý rok závazku obsahuje nižší cenu elektřiny nebo plynu.

Přečtěte si také Vyplatí se nebo nevyplatí chytré elektroměry ve spojení se spotovým trhem? Přečíst článek

Poslední novinkou od Armexu je produkt PREMIUM KOMINÍK 301, u kterého zákazník získá kontrolu a čištění spalinové cesty dle ust. § 1 a § 2 vyhlášky 34/2016 Sb. v platném znění a vyhotovení písemné zprávy o provedení kontroly a čištění spalinové cesty a následné hlídání termínů dalších. Kontrola se týká až pěti komínů u nemovitosti, kde je přípojka elektřiny nebo plynu, odebírající energii podle tohoto produktu.

Minulé pondělí také aktualizoval Centropol nabídku FIXNĚ ONLINE na 1 rok pro nové zákazníky plynu s cenou (pro roční spotřebu 20 MWh) 1 986 Kč/MWh bez DPH a stálým platem 100 Kč/měsíc. Centropol jako jeden z mála v uplynulém týdnu pokračoval ve snižování cen plynu pro své stávající zákazníky, zlevnil několik starších ceníků. Centropol průběžně nejen aktualizuje ceny produktů s pevnou cenou, ale také snižuje základní produkty na dobu neurčitou (snížení ceny k datu účinnosti pro všechny zákazníky) . Produkty Bez závazku obchodník snížil od začátku roku již po druhé.

Tab. 1: Přehled aktualizovaných produktů společnosti Armex Energy platných od 15. 5. 2023
Tab. 1: Přehled aktualizovaných produktů společnosti Armex Energy platných od 15. 5. 2023

V nabídkách, které lze doporučit, se za týden nic nezměnilo, jen se změnila tabulka, kde nově uvádím i informaci o délce závazku a o fixaci ceny. Berte prosím tuto tabulku jako vyjádření mého názoru, jako kdybych si nového dodavatele sám vybíral. V Kalkulátoru TZB-info je mnohem více nových nabídek. Některé jsou i cenově výhodnější, než je moje doporučení. Záleží jen na vás, co preferujete.

Vždy dva produkty závisí na cenách na burze PXE a jsou stanoveny pro každý jednotlivý měsíc zvlášť. Tyto nabídky jsou s výpovědní lhůtou někde i jeden měsíc, pro případ, pokud by cena začala jít nahoru.

Tab. 2: Přehled výhodných nabídek elektřiny a plynu, stav k 21. 5. 2023
Tab. 2: Přehled výhodných nabídek elektřiny a plynu, stav k 21. 5. 2023

Velkoobchodní ceny plynu se v uplynulém týdnu dotkly hranice 30 EUR/MWh a blíží se ceně před energetickou krizí. Dolů tlačí ceny vysoká nabídka, hlavně zkapalněného plynu z USA, nízká poptávka a vysoký stav zásob.

Evropské zásobníky jsou v průměru zaplněny z 64 procent, což je rekordní úroveň pro toto období.

V přehledu velkoobchodních cen se velmi výrazně projevil jejich pokles, největší pokles za období několika posledních měsíců o 3 až 5 EUR/MWh, u elektřiny na spotovém trhu ještě více. Uvidíme, jaké ceny se přenesou do produktů s fixní cenou na měsíc, které se odvozují od měsíčních kontraktů na následující měsíc.

Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 19. 5. 2023
Tab. 3: Přehled cen na burzách v ČR, stav k 19. 5. 2023
Tab. 4: Přehled cen na spotovém trhu Operátora trhu v průměrných cenách za měsíc, stav k 19. 5. 2023
Tab. 4: Přehled cen na spotovém trhu Operátora trhu v průměrných cenách za měsíc, stav k 19. 5. 2023
 
 
Reklama