Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energie zdražují – jak posuzovat cenovou nabídku

Dodavatel vám oznámil, že zvyšuje ceny elektřiny nebo plynu a vám se zdá nová cena příliš vysoká. Jak posuzovat výhodnost cenových nabídek? Jak zjistit aktuální cenovou úroveň a je možné si nakoupit ještě nyní za staré ceny?


© Fotolia.com
Kalkulátor cen energií TZB-info

Když ceny energií klesají, má to spotřebitel jednoduché. Vybere si tu nejlepší nabídku. Pro někoho nejlepší nabídka znamená produkt s nejnižší cenou a s dosaženými úsporami v řádu několika tisíc korun ročně. Někdo dá přednost bezpečnosti a volí spíše dražší produkt, ale za to spoléhá na větší jistotu, že dodavatel nezkrachuje.

Jenže cena elektřiny prudce stoupá a dosahuje ve srovnání se situací před několika měsíci astronomických výšek. Zdá se, že by bylo nejlépe přes tuto „krizi“ přečkat u svého dodavatele s relativně nízkými cenami a alespoň na čas nezkoušet najít levnějšího dodavatele.

Problém mají ti, kterým nyní končí smlouva na dobu určitou a rozhodují se, co dál. Nebo zákazník již dostal nový ceník s cenami, které jsou z pohledu nedávné minulosti obrovské, a je rozhodnut poohlédnout se po lepší nabídce.

V tomto článku bych rád sdělil zkušenosti z Kalkulátoru cen energií TZB–info (Kalkulátor). Mám možnost vyhodnocovat poptávky zákazníků a sleduji, že v současné situaci lidé nejvíce poptávají produkty, které jsou platné minimálně od začátku roku. Tyto poptávky mají sice výbornou cenu, ale je již podzim a jsem si jist, že levné produkty nejpozději do konce ledna z nabídky Kalkulátoru zmizí.

Pokud bych mohl nějaký produkt doporučit, tak s čistým svědomím ten, který je levný, a přitom garantuje velmi nízkou cenu po možná nejdelší možnou dobu. Přitom bych vsázel na finančně silné obchodníky a vybíral bych produkt ideálně s fixací ceny na dva tři roky.

Finanční síla je v době růstu cen velmi důležitá, na rozdíl od klesajících cen je zde mnohem vyšší pravděpodobnost, že neodpovědný obchodník nakoupí špatně a včas nepřizpůsobí nabídku svých produktů možnostem nákupu.

Každý zájemce by si měl před výběrem dodavatele zjistit, jaká cena se na trhu (v Kalkulátoru) nabízí a jaká je reálná cena odpovídající aktuálním cenám na burze. Burzovní ceny jsou před koncovými cenami v předstihu a tak lze očekávat, že ceny pro domácnosti za několik měsíců budou následovat stejný trend. Nynější ceny na burze PXE na roky dopředu základního produktu jsou mezi 51 až 56 EUR za megawatthodinu. Pro reálnou představu je třeba také připočíst poplatky, marže a počítat s faktem, že obchodníci nakupují i podstatně dražší produkty než je BASE LOAD. Jedinou příznivou informací je, že kontrakty na vzdálenější roky jsou levnější než na následující rok 2019. Znamená to, že obchodníci věří, že ceny v dalších letech již neporostou tak rychle. Denní aktualizace cen kontraktů je přehledně vedena na stránkách obchodníka Amper Market v sekci pro podniky.

Velmi jednoduše si zákazník udělá obrázek o výši současných cen prostudováním aktuálních cen na Českomoravské komoditní burze Kladno. I když se tam neobchoduje s energií určenou pro domácnosti, hlavním úkolem této burzy je zajistit levnější energii především pro státní organizace. Ceny tam uváděné jsou konečné ceny včetně započítání kurzu EUR/Koruna a zákazník si podle těchto cen může udělat představu, jak by se mohly pohybovat ceny pro domácnosti za několik měsíců. Výhodnost by se pak měla posuzovat spíše vůči těmto cenám, než cenám, které má zákazník nyní a jsou z minulosti.

Dalším zdrojem informací o budoucí cenové úrovni jsou nejnovější ceny, které jsou platné od začátku tohoto měsíce nebo vstoupí v platnost následující měsíc. Nyní se aktualizované nabídky u jednotarifu pohybují v rozmezí 1 350 až 1 800 Kč za megawatthodinu. I letos lze nalézt staré ceníky s cenami pod 1 000 Kč za megawathodinu, které ale nejsou reálné a nikdo rozumně uvažující nemůže uvažovat, že nalezne produkt s podobnou cenou.

U plynu se také zdražovalo, ale průměrný růst cen za komoditu byl v rozsahu 100 až 150 Kč za megawatthodinu. Nejnovější ceníky však ukazují, že zdražení plynu může dosahovat i třísetkorunové výše. Jestliže loni byly nejlevnější nabídky na úrovni 550 až 650 Kč za megawatthodinu, nyní se nové, levné nabídky pohybují mezi 700 a 800 Kč/MWh. Viděl jsem nové ceníky dříve levného dodavatele, jehož nové ceny jsou těsně pod hranicí tisíce korun.

Na závěr bych se chtěl zmínit o aukčních nabídkách uváděných v našem Kalkulátoru. Chtěl bych zdůraznit, že se většinou jedná o jednorázové nabídky, bez povinnosti se účastnit následných aukcí. Mimo aukcí Dtestu a Skautské energie tuším, že u ostatních nabídek se jedná o dohodnutou cenu s dodavatelem, než o skutečnou aukci. O aukcích se zmiňuji proto, že se v určitém časovém úseku (od jednoho měsíce do dvou let) soutěží nové ceny a ty odpovídají situaci na trhu s energiemi pro domácnost, s výjimkou Skautské energie, kde je patrna velká tržní síla. Proto bych považoval ceny z akčních nabídek za nejnižší možné v současné situaci.

Graf 1: Vývoj cen silkové elektřiny aukčních společností v Kalkulátoru cen energií TZB-info
Graf 1: Vývoj cen silkové elektřiny aukčních společností v Kalkulátoru cen energií TZB-info
Graf 2: Vývoj cen plynu aukčních společností v Kalkulátoru cen energií TZB-info
Graf 2: Vývoj cen plynu aukčních společností v Kalkulátoru cen energií TZB-info

Graf 3: Ceny silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno (Zdroj: ČMKBK)
Graf 3: Ceny silové elektřiny na Českomoravské komoditní burze Kladno (Zdroj: ČMKBK)
Graf 4: Ceny plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno (Zdroj: ČMKBK)
Graf 4: Ceny plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno (Zdroj: ČMKBK)

Graf 5: Vývoj cen elektřiny a plynu na burze PXE (Zdroj: PXE )
Graf 5: Vývoj cen elektřiny a plynu na burze PXE (Zdroj: PXE )
 
 
Reklama