Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Energetické burze ČMKBK bylo v letošním 1. pololetí uzavřeno téměř 2 500 kontraktů

Na energetickém trhu Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK) bylo za prvních šest měsíců letošního roku uzavřeno 2489 kontraktů na dodávku 1,804 milionu megawatthodin (MWh) elektřiny a zemního plynu pro konečné zákazníky v hodnotě 1,408 miliardy korun.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Počet kontraktů stoupl meziročně o 58,3 procenta, zobchodovaný objem ve finančním vyjádření vzrostl o 24 procent.

Meziroční nárůst kontraktů souvisí zejména se skutečností, že v letošním 1. pololetí nakoupilo elektřinu a plyn více měst a obcí než před rokem. Většina velkých odběratelů bude ale dodávky energií nakupovat až ve 2. pololetí. Nárůst bilance ve finančním vyjádření o téměř čtvrtinu byl způsoben rapidním růstem cen energií na velkoobchodních trzích. České futures kontrakty na elektřinu se obchodují po loňské migraci produktů z pražské PXE na německé burze EEX,“ uvedl mluvčí burzy Martin Soukup.

Ceny dodávek elektřiny se v závěru 1. pololetí dostaly na své pětileté maximum, když atakovaly ceny z konce roku 2012. Roční kontrakty elektřiny v nízkém napětí dosáhly za letošních šest měsíců průměrné ceny 1135 Kč/MWh, což je proti stejnému období loňského roku nárůst o 35,1 procenta. Ve vysokém napětí se roční kontrakt prodával za průměrnou cenu 1138 Kč/MWh, což je o 36 procent více než před rokem.

O něco mírnější růst zaznamenaly dvouleté smlouvy, u kterých v nízkém napětí vzrostla cena o 31,8 procenta na 1094 Kč/MWh, u vysokonapěťových kontraktů o 32 procent na 1080 Kč/MWh.

V závislosti na vývoji velkoobchodních trhů (české futures kontrakty na plyn se po loňské migraci produktů z pražské PXE obchodují na pařížské Powernext) rostla i cena zemního plynu. Růstu cen oproti očekávání měnových analytiků pomáhá i letošní vývoj kurzu koruny vůči euru. Průměrná cena ročního kontraktu plynu v režimu maloodběr dosáhla 537 Kč/MWh a proti stejnému období loňského roku vzrostla o 19,9 procenta. V režimu velkoodběr se plyn obchodoval za 524 Kč/MWh (nárůst cenového průměru o 18,6 procenta).

Stejně jako u elektřiny zdražily méně dvouleté kontrakty zemního plynu. Jejich průměrná cena v maloodběru vzrostla meziročně o 19,5 procenta na 534 Kč/MWh, ve velkoodběru o 14,4 procenta na 501 Kč/MWh.

ČMKBK dlouhodobě působí jako centrální tržní místo pro obchodování dodávek energií konečným zákazníkům. Od roku 2010 do roku 2017 zde bylo kontrahováno 36 milionů megawatthodin, což představuje 94 procent všech dodávek elektřiny a plynu nakoupených konečnými zákazníky na komoditních burzách v ČR.

 
 
Reklama