Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Úspěšný třetí ročník konference BIM-Fórum 2015 v Brně

Ve čtvrtek 15. ledna 2015 proběhl v prostorách Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně již třetí ročník uživatelské konference „BIM-Fórum – Revit v praxi“, organizované občanským sdružením BIM-Fórum. Hlavním cílem konference byla opět výměna praktických zkušeností uživatelů CAD/BIM aplikace Autodesk Revit; to jak v českých i slovenských ateliérech a projekčních firmách, tak i v dodavatelských a správcovských společnostech. Zájem o konferenci opět překročil hranici 100 registrovaných účastníků, to i přes změnu místa konání – z Prahy do Brna.

Podle odpovědí v účastnické anketě hodnotí naprostá většina zúčastněných akci jako velice přínosnou pro svou profesi a plánuje účast i příští rok.


Letošní přednášky byly zaměřeny více na obor TZB; zazněly praktické zkušenosti z praxe na různých typech projektů, zajímavá byla ukázka o možnostech využití CFD simulací ve stavebnictví. Z dalších témat nelze pominout projektování mostů v Revitu Structure a Civil 3D nebo projekt vodní elektrárny v Revitu. Do světa databází a správy majetku zavedl účastníky příspěvek o BIM projektu stávající i nové budovy ČSOB a oživení přinesla diskuze přednášejících “u kulatého stolu”, následovaná četnými dotazy z publika. Diskuse se prolnula i do závěrečných workshopů, např. o možnostech spolupráce na projektu v lokálních sítích či internetu, fázování projektu nebo o nasazení aplikace Infraworks v počátečních fázích projektu. Někteří účastníci si odnesli zkušenosti i v tištěné formě – v podobě čerstvě vydané příručky „Revit ve stavební praxi“.

Optimistický výhled na budoucnost přinesly prezentace výrobců, kteří si nechali zpracovat svůj výrobní program do formátu BIM a poskytují už tyto digitální katalogy zdarma ke stažení. Knihovní prvky výrobce svítidel a osvětlení (Halla) a betonové dlažby, stavební prvky (Pressbeton) představil zpracovatel knihovních prvků, společnost BIM Project.

Velký zájem si získaly také doprovodné prezentace partnerů: možnosti technologie 3D tisku (3D-tisk.cz), digitální brýle pro rozšířenou realitu Epson Moverio nebo digitální smartpanel pro sdílení informací v týmu od společnosti AV Media.


Občanské sdružení BIM-Fórum se rozhodlo udělit první výroční cenu BIM-Fóra za zajímavý počin v oblasti BIM. Jejím prvním oceněným se stala paní RNDr. Helena Novotná z Fakulty stavební VUT v Brně za přípravu manuálu pro práci s programem Revit, který je volně přístupný pro všechny zájemce ke stažení.

Videozáznamy přednášek, fotogalerie a další materiály z konference budou k dispozici pro účastníky na webu BIM-Fóra – www.bim-forum.cz/konference/2015/.

Partnery konference BIM-Fórum 2015 byly společnosti CAD Studio, Autodesk, Halla, Presbeton, BIM Project, 3D-Tisk.cz a AV Media.
Mediálními partnery pak CAD.cz a TZB-Info.
Záštitu nad konferencí převzali Molab FA ČVUT a Fakulta stavební VUT v Brně.

Další informace o konferenci i dalších aktivitách občanského sdružení najdete na webu www.bim-forum.cz a zajímavé informace z oblasti BIM, pak na blogu bim-forum.blogspot.cz nebo facebook stránce www.facebook.com/bimforumcz.

 
 
Reklama