Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ocenění za nejlepší projekty smluvně zaručených úspor energie

Ocenění získal Moravskoslezský kraj a město Moravská Třebová

Zvítězila kvalita zpracování projektu, který bude obsahovat investice do nejmodernějších energetických technologií v objemu přes 90 miliónů Kč. Přitom všechny vynaložené náklady budou plně splaceny výhradně z dosažených úspor energie, smluvně zaručených dodavatelem energetických služeb.

V České republice stále existuje velký počet budov a provozů, které jsou z hlediska energetické náročnosti v nevyhovujícím stavu. Firmy a instituce tak zbytečně přicházejí o stovky miliónů korun ročně.
Změnit tuto skutečnost bylo i cílem „Soutěže o nejlepšího připravovatele projektů EPC“, které se uskutečnilo ve čtvrtek 1. prosince v budově Nové radnice Magistrátu hlavního města Prahy.


Ocenění pro Moravskoslezský kraj

Ocenění za nejlépe připravený projekt smluvně zaručených úspor energie ve fázi vyhlášení výběrového řízení získal Moravskoslezský kraj.

„Přesvědčila nás kvalita zpracování projektu smluvně zaručených úspor řešeného metodou EPC, který bude obsahovat investice do nejmodernějších energetických technologií v objemu přes 90 miliónů korun. Přitom všechny vynaložené náklady budou plně splaceny výhradně z dosažených úspor energie, smluvně zaručených dodavatelem energetických služeb,“ vysvětlil předseda hodnotící komise a bývalý ministr životního prostředí Petr Jan Kalaš.
Dalšími členy komise byli Bedřich Moldan, rovněž bývalý ministr životního prostředí, Jaroslav Maroušek, předseda správní rady SEVEn, Milan Kyselák, zastupující MPO a Jana Hrstková za Magistrát hlavního města Prahy.


Ocenění pro Královéhradecký kraj

Na projekt úspor energie v Moravskoslezském kraji byla v roce 2011 vyhlášena veřejná zakázka pro 13 objektů, z toho deseti školských budov, dvou nemocnic a domu pro seniory. Realizace projektu je plánována po vyhlášení vítěze zakázky během roku 2012 a celkový potenciál úspor z vytápění, spotřeby vody a osvětlení bude dosahovat podle odhadu přes 30 tisíc GJ/rok, což by mělo představovat hodnotu více než dvanáct miliónů korun ročně.

Na druhém místě byl oceněn projekt úspor energie vyhlášený Královéhradeckým krajem, na třetím místě se umístil projekt v Nemocnici Jihlava.

 

Společně s kategorií již vyhlášených projektů bylo oznámeno i obdobné ocenění v kategorii připravovaných, ale ještě nevyhlášených projektů. Toto ocenění putuje do města Moravská Třebová.

Na 2. místě se umístil připravovaný projekt města Zábřehu a na 3. místě projekty města Uničov a městské části Praha 12.


Ocenění pro Moravskou Třebobou

„Projekt úspor energie Moravské Třebové je jedním z prvních, který je v ČR zaměřen na rekonstrukci sítě veřejného osvětlení realizovaného metodou EPC s financováním z dosažených úspor energie, tedy bez počátečního vynaložení finančních prostředků městem. Předpokládaná úspora by mohla přesáhnout dokonce 50 % původních energetických nákladů a uhradí investice odhadem v hodnotě 15 miliónů korun,“ uvedl Petr Jan Kalaš. Očekává se, že veřejná zakázka v Moravské Třebová bude vyhlášena poměrně brzy.


 

„Vítězové soutěže získají od společnosti Siemens přístup do systému Energy Monitoring and Controlling – ECM, klíčového nástroje pro zavedení profesionálního energetického managementu v hodnotě 50 tisíc korun. Ocenění na druhých místech budou moci využít poradenských služeb v oblasti úspor energie od společností SEVEn a ENVIROS, každý v hodnotě 30 tisíc korun. Třetí v pořadí získají menší ceny v podobě měřicích zařízení,“ uvedl hlavní organizátor soutěže Vladimír Sochor ze společnosti SEVEn.

PO ÚSPĚŠNÉM PRVNÍM ROČNÍKU BUDE VYHLÁŠENA NOVÁ SOUTĚŽ PRO ROK 2012.
Podrobné informace budou zveřejněny, případně je možné kontaktovat pověřenou kontaktní osobu:
Telefon: 224 252 115
Mobil: 724 227 780
E-mail: vladimir.sochor@svn.cz

 
 
Reklama