Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak na energetickou náročnost budovy

Setkali jste se s pojmy energetická náročnost nemovitosti, budovy, bytu nebo spotřebiče? O energetické náročnosti se mluví ve spojitosti se všemi produkty, u kterých můžeme změřit jejich spotřebu energie při běžném provozu. Co vše tedy do energetické náročnosti budovy spadá?


Pod energetickou náročností budovy se schovávají všechny energie, které jsou nutné pro provoz budovy. Může to být třeba energie na vytápění, chlazení, větrání, různé druhy klimatizací, osvětlení nebo třeba ohřev vody.

Po zhodnocení všech těchto prvků je budova zařazena do příslušné třídy energetické náročnosti, od A až po G. A je přitom mimořádně hospodárná, G zase mimořádně nehospodárná.

V případě, že budovy spadají do třídy A až C, splňují požadavky na energetickou náročnost budovy. Budovy spadající do třídy D a vyšší jsou naopak neúsporné a nevyhovující požadavkům.

K čemu se vám informace o třídě energetické náročnosti vaší budovy může hodit? Třeba při žádostech o dotace. Ať už cílíte na kotlíkovou dotaci nebo Zelenou úsporám, musí vaše nemovitost splňovat požadavky na energetickou náročnost.

O čem je energetická náročnost domu

Energetická náročnost domu kupodivu není jen o vytápění. Mezi důležité aspekty, které je potřeba sledovat, patří také spotřeba energie spojená s osvětlením nemovitosti, větráním, ohřevem vody a další. Máte zateplený rodinný dům? Problém můžete mít třeba s velkou spotřebou teplé vody.

Výpočet energetické náročnosti budovy a ukazatele

Už víme, co to ta energetická náročnost budovy je, ale jak se počítá? Zhodnocení energetické náročnosti budovy probíhá formou porovnání dvou budov. Nejdříve se zjišťují technické parametry hodnocené budovy, pak jsou porovnávány s parametry budovy referenční. Na základě výsledků porovnání se pak zpracovává průkaz energetické náročnosti.

Referenční budova má stejný účel, tvar i velikost. Je předem definovaná a s hodnocenou nemovitostí se musí shodovat také v orientaci ke světovým stranám nebo třeba vnitřním uspořádáním.

Mezi ukazatele, pomocí nichž se určuje energetická náročnost budovy, patří třeba hodnocení prostupu tepla, kvalita vzduchu a tepelná ztráta výměnou vzduchu, vytápění a nutnost primární energie.

Chcete zjistit, jak energeticky náročný je váš dům? Obraťte se na specialisty na energetickou náročnost budovy.

 
 
Reklama