Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Německo: Elektřina by i bez obnovitelných zdrojů byla stejně drahá jako je nyní

Často se u nás objevují názory, jak obnovitelné zdroje zvyšují náklady za energie. Nedávno byla zveřejněna studie týmu vědců z erlangenské univerzity z Německa, ve které dokazují, že by spotřebitelé v Německu bez obnovitelných elektráren neplatili méně.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Elektřina v Německu by byla podle nedávno provedené studie univerzity v Erlangenu i v případě neexistence obnovitelných zdrojů přibližně stejně drahá, jako je dnes, pro energeticky náročný průmysl by byla cena elektřiny dokonce více než dvojnásobná. To znamená, že domácnosti by sice nebyly zatíženy poplatky na podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, ale přesto by musely sáhnout stejně hluboko do kapsy jako dnes. Řekl to prof. Jürgen Karl z University Karla Friedricha z Erlangenu, který vede tým pracující na projektu Campus Future Energy System, připravovaný pro Siemens.

Důvodem má být podle vědců odstavování starých a již dlouho odepsaných uhelných elektráren a také plán na vyřazení atomových elektráren z provozu. Tím by vznikl nedostatek výrobních kapacit v Německu, což by mělo za následek zvýšení cen elektřiny na burze. Na vzniklou situaci by investoři nestačili reagovat stavbou nových konvenčních elektráren. Tento vývoj probíhá i nyní, ale právě elektřina z obnovitelných zdrojů doplňuje nebo nahrazuje výrobu z odstavených zdrojů elektřiny.

Na základě historických dat z evropské energetické burzy v Lipsku (EEX) skupina odborníků počítala, jak by se ceny elektřiny po fukušimské tragédii v letech 2011 až 2013 vyvinuly, kdyby nebyla energie z obnovitelných zdrojů. Analýza ukazuje, že během spotového obchodování s elektřinou na následující den „Day Ahead“ na spotovém trhu energetické burzy (EPEX SPOT) v době, kdy nebyl vítr a bylo možno minimálně využít slunce, se v důsledku malé nabídky elektřiny na trhu její cena zvýšila až o 5,29 centů za kWh. Na základě malé nabídky elektřiny by se cena zvýšila v průměru o 5,29 centů na kWh. Náklady na podporu obnovitelných zdrojů byly v roce 2013 20,4 mld. EUR, naproti tomu výroba stejného množství elektřiny konvenčním způsobem by představovala náklady 31,6 mld. EUR. Spotřebitelé přes zvýšené náklady na podporu výroby obnovitelných zdrojů ušetřili 11,2 mld. EUR.

Z analýzy vyplynulo, že bez obnovitelných zdrojů při maximálním využití stávajících kapacit konvenčních elektráren by více než ve 269 hodinách v roce 2013 nebyla kryta poptávka. To sice automaticky neznamená blackout, ale znamená to buď import elektřiny nebo její výrobu z rezervních zdrojů. Právě díky elektřině z obnovitelných zdrojů se zvyšuje jistota dodávek proudu pro konečné spotřebitele.

Vědci upozorňují na to, že i přes uvedená čísla by vyřazení z provozu všech atomových elektráren do roku 2022 mohlo vést ke zvýšení ceny elektřiny až na 7 centů/kWh. Podle nich je třeba stavět další kapacity na překonání špiček poptávky po elektřině.

 
 
Reklama