Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zemní plyn je karta, na kterou se Rusko už nemůže spolehnout

Klesající prodej a padající ceny energií oslabují nejen příjmy ruského státního dodavatele plynu, společnost Gazprom, ale tím Gazprom také nedává rozpočtu Ruska tolik potřebné finanční prostředky. Oslabení rozpočtu přitom přichází v nejméně vhodnou dobu. V době, kdy by krizí zmítané Rusko nutně potřebovalo prostředky na její překonání a i na překonání hospodářských sankcí Západu.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Mírná zima, vyšší energetická účinnost a odpor některých evropských spotřebitelů k nákupu ruského plynu znamenaly, že dodávky k důležitým zákazníkům v Evropě výrazně klesly. Export v roce 2014 asi 147 mld. m3 (za 49,8 mld. dolarů) oproti 162 mld. m3 v roce 2013. Prodej plynu do Evropy tvoří padesát procent obratu společnosti a tvoří zhruba osmiprocentní podíl na HDP Ruska.

Na dlouhodobé smlouvy se už nemůže spoléhat

Gazprom doplatil na to, co dlouhá léta prosazoval. Vždy hájil způsob dodávek plynu na základě dlouhodobých kontraktů. Nikdy nebyl příznivcem obchodování na spotových trzích. Vždy zdůrazňoval, že jeho dodávky poskytují jistotu evropským spotřebitelům, která spočívá v dlouhodobě stabilních podmínkách bez sezónních výkyvů a bez reakcí na jednotlivé události. Ceny plynu u dlouhodobých kontraktů souvisí s cenami ropy a ty rekordně poklesly. Od poloviny loňského roku klesly o padesát procent. Protože je změna cen plynu zpožděná oproti změně ceny ropy o šest až devět měsíců, tak až nyní začínají platit nižší ceny plynu pro evropské spotřebitele.

Už vývoj v loňském roce napovídal, že se blíží zhoršení situace. Pro polovinu loňského roku Gazprom předpokládal, že dosáhne ceny až 350 dolarů za tisíc m3, ale nakonec průměrná cena byla 340 dolarů. Ve druhé polovině roku následoval pád cen plynu. Podle Alexeje Millera, místopředsedy představenstva Gazpromu, se zatím podařilo společnosti částečně neutralizovat vliv poklesu ceny ropy díky zvýšení podílu prodeje plynu právě na spotovém trhu.

Obr. 1: Srovnání cen ruského plynu a ceny plynu na rakouském spotovém trhu. (Zdroje: http://www.vedomosti.ru/companies/news/39372691/evropejskij-diskont-gazproma, Gazprom, Bloomberg)
Obr. 1: Srovnání cen ruského plynu a ceny plynu na rakouském spotovém trhu. (Zdroje: http://www.vedomosti.ru/companies/news/39372691/evropejskij-diskont-gazproma, Gazprom, Bloomberg)

V současné situaci by bylo výhodnější i pro Gazprom obchodovat s plynem na spotovém trhu. Portál Vedmosti porovnával ceny plynu na rakouském spotovém trhu CEGH (obchoduje se i u nás na energetické burze PXE).

Obr. 2: kolísání ceny plynu na spotovém trhu lipské burzy v roce 2014. (Zdroj: EEX)
Obr. 2: kolísání ceny plynu na spotovém trhu lipské burzy v roce 2014. (Zdroj: EEX)

Uvedená cena na spotovém trhu je z 12. února tohoto roku. Je však známo, že spotové trhy jsou velmi volativní, tedy že cena kolísá v závislosti na různých událostech, teplotách a i na ročním období. Ve skutečnosti bude cena na spotovém trhu nižší, než je uvedeno pro rok 2015 v prvním grafu.

Průměrná cena za dodávky zemního plynu v letošním roce by se měla pohybovat kolem 222 dolarů za tisíc m3. Tyto údaje jsou obsaženy ve studii sociálně-ekonomického rozvoje, které zpracovalo ruské Ministerstvo ekonomického rozvoje. Podle jeho odhadů klesne cena plynu v letošním roce v průměru o 35 procent ve srovnání s rokem 2014. V případě tak velkého poklesu ceny plynu by ruský rozpočet ročně přišel o přibližně 6 mld. dolarů, uvedl analytik ruské banky Sberbank Alexej Fak pro agenturu Reuters. Zástupce Gazpromu odmítl tato čísla komentovat, naproti tomu podle mluvčího ministerstva se zveřejněná prognóza může v dubnu a září ještě upravit. V každém případě by měl podle portálu Vedmosti Gazprom představit výsledky zátěžových testů finančního plánu společnosti pro případ ceny ropy 40 a 50 dolarů za barel.

Evropa nyní nepotřebuje tolik plynu

Na současnou skepsi ohledně prodeje ruského plynu má i současná situace, kdy se vyprazdňují zásobníky plynu, které byly v loňském roce naplněny na sto procent pro případ zastavení dodávek plynu přes Ukrajinu. Nyní se obchodníkům zdá, že je nejlepší doba zásoby prodat. V případě, že by s prodejem otáleli, byli by nuceni prodat plyn za mnohem nižší ceny, tedy s velkými ztrátami. Agentura Reauters uvádí, že v období mezi 1. a 17. únorem se odběr ruského plynu z plynovodů NEL a Opal (pokračování plynovodu Nord Stream) snížil z 98 na 45 mil. m3. Ve stejném období se snížily i dodávky přes Ukrajinu ze 104,4 na 48 mil. m3.

Zatímco spotřeba plynu ze zásobníků je pouze přechodným jevem, jsou i další změny, které působí pro dlouhodobé snížení spotřeby. V první řadě je to nižší průmyslová výroba a potom také snižování podílu elektráren na zemní plyn. Například v Německu se snížil podíl elektřiny vyrobené z plynu z 10,5 % v roce 2013 na 9,6 % v loňském roce.

Asie již není cenovým lákadlem

Ruští představitelé poslední dobou zdůrazňovali, že se snaží budoucí dodávky orientovat východním směrem na dodávky do Číny a Japonska. Jenže zde vznikl problém, kterým je pád cen plynu na tamějším trhu. Pokles cen dosahuje až 60 procent. Je spojen s obrovským nárůstem nabídky plynu, hlavně z Austrálie a také nízkou poptávkou. Pokles ceny může a také značně komplikuje investice spojené s budováním plynovodu pro dodávky ruského plynu.

V únoru se objevilo několik tankerů (z Kataru, Norska či z Trininadu) s LNG s dodávkami, které byly určeny pro Belgii, Holandsko a Velkou Británii. V pouhém jednom týdnu tam dorazilo sedm tankerů (800 mil. m3), další dorazí v příštích měsících, protože asijské ceny jsou nejnižší za posledních pět let. Signály k posunu Asie jako místa s nejvyššími cenami plynu k Evropě zvyšují naději na rovnoměrnější rozdělení cen plynu pro nejbližší dva až tři roky. Ceny pro Evropu plus náklady na přepravu jsou nyní vyšší (Velká Británie, Holandsko, Belgie), než jsou ceny v Asii, o 1,2 dolarů na milion britských termálních jednotek. Zejména země jako jsou Trininad, Nigerie či Alžírsko váhají posílat plyn do Asie.

Nízké ceny = nízká úroveň energetické bezpečnosti

Mohli bychom si říci, že se nás problémy Ruska nebo ostatních zemí netýkají, bohužel, tyto problémy se nás týkají. Je možné, že Evropa a možná i naši spotřebitelé budou mít levnější plyn. Je ale i možné, že levný plyn by mohl přibrzdit snahu EU ohledně investic do energetické bezpečnosti. Úměra je jasná: čím nižší ceny plynu a nižší možný zisk, tím menší zájem investorů. Tedy smělé plány EU by mohly být zmařeny nezájmem investorů, a tím by se paradoxně stav evropské energetické bezpečnosti nezlepšil.

Zdroje

 
 
Reklama