Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podívejte se, kolik ušetříte změnou dodavatele

Týdeník Ekonom propočítal s pomocí Kalkulátoru cen energií TZB-info 4 modelové příklady srovnávající ceníkové nabídky energetických firem pro domácnosti. Nejlevnější jsou malí a začínající dodavatelé, jako např. Fonergy, Obecní plynárna a Fosfa.

Kalkulátor cen energií TZB-info

„Odhadoval jsem, že se rozdíly mezi nejlevnějšími a nejdražšími dodavateli sníží, už s ohledem na oslabení koruny, ale tento předpoklad se nepotvrdil,“ řekl týdeníku Ekonom analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info Ing. Jan Schindler.

Původní širší odpovědi Ing. Schindlera na otázky týdeníku Ekonom:

V první řadě bych chtěl zdůraznit, že pro změnu cen energií (plyn, elektřina) již není přelom roku tak významný, jako v minulosti. Od poloviny roku 2011 (po novelizaci energetického zákona) začíná u nových smluv převažovat systém fixních cen se závazkem na jeden až tři roky. Cena pro nové zákazníky se mění každý měsíc podle situace na trhu. To znamená, že tohoto segmentu trhu se změny cen dodavatelů na přelomu roku nedotknou.

Je sice zvykem měnit cenu od 1.1., ale někteří dodavatelé vyhlásili ceny v předstihu již na podzim s účinností ještě v tomto roce za účelem využítí rozdílných cen z konce roku 2011 a předpokládaných cen v roce 2014 (pokles o 25 %). Někteří naopak čekají, co udělá konkurence, a oznámí ceny až v prvním čtvrtletí příštího roku. Odhaduji, že nyní máme v kalkulátoru více jak 80 % cen.

V souvislosti s poklesem cen elektřiny u mnoha dodavatelů došlo ke zvýšení měsíčních paušálů. Podle mého názoru je pro to příhodná doba. Při zlevňování cen elektřiny, poplatků a distribučních sazeb se zdražení měsíčních paušálů moc nepozná. Je to ale v řádu několika desitek procent. Paušály u elektřiny nad 100 Kč bez DPH jsou spíš výjimkou. Rozhodně nikdo nenásleduje příkladu Českého energetického centra, které mělo paušály včetně ne vždy chtěného pojištění v řádu několika stovek Kč/měsíc. V minulém roce se jeden takový dodavatel objevil, ale na příští rok tento produkt již nenabízí.

Co se týče rozdílů v cenách, tam jsou dány limity, které určují jednak místně dominantní dodavatelé (horní hranice) a známí levní dodavatelé (spodní hranice). Sice jsou občas nějaké výjimky, ale podezřele nízké nebo vysoké ceny se nevyskytují.
Překvapení: odhadoval jsem, že se rozdíly mezi nejlevnějším a nejdražším dodavatelem sníží díky oslabené koruně, ale tento předpoklad se nepotvrdil. Objevily se nabídky, které byly cenově nepatrně nižší než byly nabídky tradičních levných dodavatelů.
Nepříjemně mne překvapil jeden dodavatel, kterého jsem považoval za jednoho z nejsolidnějších. Je pravda, že fixní produktové řady má nyní levnější, ale standardní produkt vůbec nezlevnil. Asi počítal, že nižší distribuční sazby jsou pro zákazníka dostatečné.

U plynu mne překvapil jeden levnější dodavatel, který v říjnu ohlásil zdražení od 1.10. a pak na konci roku. Když zveřejnil nové ceníky, zvedly se nepříznivé ohlasy, a tak musel ceny upravit a v nových cenících nabízí nyní nižší ceny než před změnou.

Poslední rok se dal pozorovat trend odklonu některých levných dodavatelů od politiky levných cen, solidnosti a kvalitního zákaznického servisu k přesouvání cen do středu. (Kvalitní servis něco stojí.)

Co se týče Českého energetického centra, tak to bylo převzato společností Bohemia Energy k 1. 11. 2013. Nabídku jsme tedy k 31.10. ukončili, protože kalkulátor má sloužit hlavně pro pohled do budoucnosti. Jsem si vědom, že komerční srovnávače ČEC na stránkách mají. Soudím, že tím se jim zvyšuje cenový rozdíl vůči ostatním dodavatelům, což my nepotřebujeme.

Upozorňuji, že kalkulátor obsahuje základní cenovou nabídku. Určitě se dají oslovit dodavatelé nebo nakupovat na komoditních burzách, zejména při vyšších spotřebách.

 
 
Reklama