Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rok 2016 byl rekordní na požáry, jejichž škoda se vyšplhala přes 100 milionů Kč

Přestože se v loňském roce nemuseli hasiči potýkat ani s povodněmi (poslední velké byly v roce 2013) ani s velkými letními požáry (jako tomu bylo v roce 2015) a oproti roku 2015 bylo i méně událostí, ke kterým vyjížděli, byl rok 2016 rekordní na požáry.

Ve středu 4. ledna 2017 v Praze proběhla „Bilanční tisková konference HZS ČR“. Akce se uskutečnila v budově GŘ HZS v Praze 4.

Tématem tiskové konference byly zejména statistické údaje o zásazích jednotek požární ochrany a požárech za rok 2016, srovnání s předchozími lety. Dále byly představeny výsledky vyšetřovatelů příčin požárů a kontrol státního požárního dozoru. Na závěr byla podána informace o personálních stavech a ekonomické situace HZS ČR.

Na tiskové konferenci byl přítomen generální ředitel HZS ČR brig. gen. Ing. Drahoslav Ryba, náměstek generálního ředitele pro prevenci a civilní nouzovou připravenost brig. gen. Ing. Miloš Svoboda, náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení brig. gen. Ing. František Zadina, náměstek pro ekonomiku brig. gen. Mgr. Bc. Slavomír Bell MSc. a náměstek pro řízení lidských zdrojů plk. Mgr. Josef Slavík.

Průběh tiskové konference uváděla a moderovala kpt. Mgr. Nicole Zaoralová, tisková mluvčí HZS ČR. Jednotliví přednášející zhodnotili situaci v jednotlivých oblastech činnosti HZS ČR:
  • Integrovaný záchranný systém a operační řízení - brig. gen. Ing. František Zadina
  • Prevence a civilní nouzová připravenost - brig. gen. Ing. Miloš Svoboda
  • Ekonomika - brig. gen. Mgr. Bc. Slavomír Bell, MSc.
  • Řízení lidských zdrojů - plk. Mgr. Josef Slavík



Požáry v r. 2016 v číslech:

  • Celkem bylo 9 požárů se škodou nad 100 milionů Kč. Pro srovnání, v roce 2015 byl takový požár pouze jeden a to ve společnosti Unipetrol v Záluží u Mostu dne 13. srpna (škoda tohoto požáru se vyšplhala na 641 000 000 Kč), v roce 2014 byly takové požáry dva a v roce 2013 tři.
  • Celkem se škody u požárů vyšplhaly na 3 284 700 000 Kč. Na druhou stranu při požárech hasiči uchránili hodnoty přesahující částku 12 miliard Kč.
  • Celkem v roce 2016 hasiči zasahovali u 105 131 událostí, při kterých bezprostředně zachránili nebo evakuovali z ohrožených prostor 64 862 osob.
  • Podrobná statistika požárů

Na závěr tiskové konference byla zodpovězena řada dotazů týkajících se zejména financování a technických specifikací požárů komentovaných v prezentaci. Byla poskytnuta řada rozhovorů, a to především novinářům a zástupcům médií.

Příčina požáru nemá žádnou souvislost s materiálem, ze kterého je budova postavena.

L. Platil za redakci TZB-info: Bilance požárů v roce 2016 a letech minulých v objektech různých materiálových variant. „Hoří častěji dřevostavby“? Jsou na tom objekty zděné lépe?

Příčina požáru nemá žádnou souvislost s materiálem, ze kterého je budova postavena. Vůbec neplatí, že by častěji hořely dřevostavby. Z historie je známa skutečnost, že mnohé stavby, jejichž konstrukční systém byl dřevěný vykázaly větší požární odolnost, než stavby jejichž konstrukční systém tvořily ocelové válcované profily.

HZS ČR:

Pokud je jakákoliv stavba dřevěná, cihlová, papírová postavena podle platných právních předpisů a normativů není důvod mít z hlediska požární ochrany obavy.
V této souvislosti je třeba spíše položit otázku, zda vůbec lidé rozumí budovám, které obývají nebo užívají. Z hlediska požární ochrany není důležité jen to, z jakých materiálů je budova postavena, ale také to k jakému účelu je využívána, jak je o budovu pečováno, jak se v ní lidé chovají apod. Většina lidí se u budov zajímá zejména o krásné výhledy z oken, zda v budově teče voda, zda se v budově topí nebo jestli jezdí výtah. O tom, kde jsou únikové východy, kde přenosné hasicí přístroje nebo jak je vůbec budova z hlediska požární ochrany vymyšlena už opravdu zajímá jen zaryté fandy nebo odborníky.

Příklady příčin požárů uváděl v přednášce plk. Mgr. Radek Kislinger na konferenci Požární bezpečnost staveb v Praze na FOR ARCH 2016:

Druhý ročník konference Požární bezpečnost staveb se bude konat opět na veletrhu FOR ARCH Praha 21.9.2017
 
 
Reklama